Recenze: BLITZ UNION - Absolution /2021/ Dreamstart Music

Recenze: BLITZ UNION - Absolution /2021/ Dreamstart Music

Popravdě řečeno, nevěděl jsem, co o tomhle albu budu vlastně psát. Tahle deska je pro mě dosti obtížná, a to ani ne z důvodu třeskuté originality ani kvůli neotřelému pojetí. „Absolution“ není ani jedno, směs elektroniky a metalu (s přimhouřeným jedním okem) se vcelku podařenou vizualizací kapely samotné mě prostě na prdel neposadí. Hned na začátku je ale potřeba si říci, že na to BLITZ UNION vůbec nejdou špatně. Jednoduchá a přehledná struktura skladeb ne nepodobná RAMMSTEIN nepostrádá chytlavost a hitové ambice, akorát že cílová skupina posluchačstva je ode mě vzdálená délkou jedné galaxie. Svoji teorii velkovýkrmu jsem již několikrát prezentoval a bylo by zbytečné to pořád přemílat dokola, ovšem…BLITZ UNION nelze v žádném případě upřít jasnou myšlenku a „nouhau“ a pokud by na mě někdy a někde vybafli naživo, asi bych neprchl.

Neprchl bych z jasného důvodu, i když prvotní pocity z „Absolution“ byly notně plastového charakteru. Tím důvodem je pojetí alba a má předběžná dedukce, kterak by mohly skladby fungovat naživo, nehledě na chlad a strojové tempo, které mě dosti a velmi odrazovalo od dalšího zabývání se touto deskou. Počáteční dojem je z mé strany takový „prefabrikovaný“, podobný tomu, jaký jsem míval z diskotékových zázraků z přelomu osmé a deváté dekády. Rozdíl jsem počal pozorovat až po třetím až čtvrtém poslechu (kurňa to byla rasovina), kdy se naštěstí pro mě přece jen vylouply záživné pasáže, které jsem přes tu disko patinu nezvládl vnímat. Elektronická rovina s kytarovou funguje bezchybně, zvuk je dostatečně masivní a díky struktuře „sloka / refrén“ mají skladby (pro mě) překvapivou údernost. Vzhledem k tomu, že jsem si byl téměř jistý, že tohle poslechnout v kuse prostě nedám, se „Absolution“ nemotá až tolik za vlastním ohonem a poměrně rychle lze od sebe jednotlivé skladby odlišit a stejně tak rychle se album zbavuje dojmu unifikované IT krychle. Pro mě záživnější a především bratelnější momenty nastupují až v druhé půli, kdy dochází z pohledu mého jako bytosti z absolutně jiného hudebního světa k nejsilnějším zásahům posluchače a kdy jsou BLITZ UNION natolik rafinovaní, že je jsem schopen vzít na milost jako smysluplnou existenci, ze které sice neskáču nadšením do stropu, ale jsem bez pochybností schopen uznale pokývnout hlavou nad invencí a profesionalitou kapely, která ví, co provozuje a kam směřuje.

Co do produkčního ošetření je „Absolution“ takřka bezchybné album, zvuk je naprosto vynikající. Světovost a profesionalita „Absolution“ je věc neoddiskutovatelná, nakonec i nápaditost náplně alba. Nejsem však tou správnou osobou, která by „Absolution“ dokázala docenit v plné míře. Mé slechy jsou prostě zkalibrovány podle rozdílných norem a deska mě stále nechává dosti chladným a tento stav přetrvává natolik dlouho, že se na tom těžko něco zásadního změní. Je však téměř věcí jistou, že „Absolution“ má ve svém ranku skvěle našlápnuto oslovit nemalý počet fanoušků, naladěných právě na tuto vlnu, a to nejen v naší kotlině. Pro mě je to bohužel album, jehož jazyk a záměr jsem sice zvládl pochopit, ale dál se ztrácím.  To ale neznamená, že při jeho poslechu nebude metat kozelce a salta vzad řada jiných. Se mnou to zas až tolik nedělá.

Medyed

blitzunion.com/

bandzone.cz/blitzunion

facebook.com/BLITZUNION/

Spotify-Blitz Union

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>