Recenze: AZAAB - Summoning The Cataclysm /2022/ Satanath Records

Recenze: AZAAB - Summoning The Cataclysm /2022/ Satanath Records

Rád objevuji pro sebe nové kapely a rozšiřuji si rozhled. Vždy, když narazím na kapelu z ne úplně typicky metalového koutu světa, má zvědavost je pochopitelně o to větší. Pákistánští AZAAB neplní roli kapely, která se musí někde uctivě krčit v rohu scény, bez předpojatých soudů lze s klidným svědomím říci, že AZAAB se mohou světové konkurenci podívat směle do očí s hlavou hrdě vztyčenou.

Death metal v podání AZAAB je ostrý jak břitva, technicky precizní a ne zcela úplně stylově ukotvený. AZZAB sázejí spíše na propracovanost a promyšlenou strukturu skladeb než na brutální agresi, do rychlých sypaček se pouští ne zas tak často (jedná se o mocné a strhující výpady), skladby se důrazně valí kupředu, než aby vše rovnaly se zemí. „Summonig The Cataclysm“ se může hrdě pyšnit skvělým zvukem, který má daleko od chladné a odosobněné hyperdokonalosti, přesto je maximálně čistý a zároveň zahuštěný a řezavý.  Propracovaná výstavba skladeb a celkové vyznění má poměrně blízko k moderní evropské scéně, jako takový přibližný příklad bych jmenoval polské DECAPITATED (až později jsem zjistil, že se na playlistu alba nachází cover právě od nich, konkrétně „The Empty Throne“).

Původně jsem naivně očekával nějakou tu záhrobní surovost ze staré školy, tohle je ovšem něco, co má očekávání překonalo o několik tříd! Jako by mě někdo hodil do bazénu, kde jsou místo vody žiletky. Moderní produkce, které se někdy i zcela záměrně ze zřejmých důvodů vyhýbám, protože často spolehlivě dusí  vše osobité a nasazuje kapelám unifikovanou sterilní masku, mi v případě AZAAB nepůsobí potíže - naopak - ke stylu kapely skvěle sedí. Pokud k tomu ještě přidám nápaditou výstavbu jednotlivých songů, stává se ze „Summoning The Cataclysm“ solidně nebezpečná zbraň. Vypilovaná technika je výtečně skloubená s čitelností skladeb, netrvá příliš dlouho a skladby se oddělují ze zpočátku jednolitého celku, do kterého se album slévalo při prvních posleších. Slití do jedné koule je pro mě ovšem běžný jev, který mě provází od počátku, kdy jsem čichl k death metalu. Jediným prostředkem proti tomu je trpělivost - vydržet určitý čas a proposlouchat se do větší hloubky. Kolikrát se stalo, že poslechový ponor dopadl stejně, jako první pokus, ale častěji se dostavila rána doprostřed čela, na kterou jsem čekal.

Čím déle „Summonig The Cataclysm“ poslouchám, tím více vylézají na povrch nepostřehnuté drobnosti, díky kterým album získává na síle. Vedle povedených, variabilních riffů a skvělé rytmiky se AZAAB vytáhli skvělými sóly, jejichž melodika dále zpestřuje jinak poměrně urputný styl kapely. „Summonig The Cataclysm“ neobsahuje výraznější kvalitativní výkyvy, mohutný rozjezd nepolevuje ani samotném závěru, finále v podobě „B.L.O.O.D.B.O.R.N.“ končí v podobně velkém stylu, v jakém se před necelými čtyřiceti minutami album rozjelo. „Summonig The Cataclysm“ není obyčejné a už vůbec ne průměrné debutové progresivně death metalové album, protože ono je to album vyloženě skvělé!!!

Medyed

facebook.com/azaabmetal/

azaab.bandcamp.com/album/summoning-the-cataclysm

instagram.com/azaab_deathmetal/?hl=en

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>