Recenze: AWRIZIS – Gears Of Fear /2020/ Slovak Metal Army

Recenze: AWRIZIS – Gears Of Fear /2020/ Slovak Metal Army

AWRIZIS u nás nejsou poprvé, zabývali jsme se pečlivě alby minulými, nelze proto jinak, než se podívat na chrup aktuálnímu albu „Gears Of Fear“. Mám takový pocit, že tento mírně řečeno zvláštní rok zanechal stopu na mnoha albech bez ohledu na žánr (narážím na název jedné ze skladeb – „Quarantined (My  Home, My Grave“)). I „Gears Of Fear“ zní temněji oproti předchůdcům, ne že by mu to takto neseklo, to každopádně ano, nicméně je znát, jak na nás všechny tahle divná doba doléhá a každý se s tím snažíme poprat jak umíme. AWRIZIS platí za svébytné metalové těleso již nějaký ten rok a v tomto ohledu je na ně naprostý spoleh. Měl jsem na nich vždycky rád tu stylovou nesvázanost a jedním dechem kompaktnost jejich projevu, takový Zappovský metalový kotlík, ve kterém lze smíchat téměř cokoliv a výsledkem je úžasný zážitek z tvůrčího procesu, kde je vše povoleno a neexistují žádné betonové mantinely. „Gears Of Fear“ je toho dalším důkazem a pojďme se na něj fofrem podrobněji mrknout, než ztratím slinu!

Úvodem zopakuji, album je takové potemnělé. To však neznamená, že by ztratilo pestrost, barevnost a variabilitu, vše je akorát laděno do šedivějších tónů, čemuž odpovídá i atmosféra, ta je sympaticky zvláštní a enormně přitažlivá. Bez ohledu na pochmurnou atmosféru každá ze skladeb funguje poněkud jinak, žije svým vlastním životem, přitom je organickým dílkem v celkové koncepci. A řekněte mi, jak často se s takhle v tomto ohledu promakaným albem setkáváte? Proč mě to napadlo? Odpovím si sám – tento interesantní úkaz se tak často neobjevuje. Přitom na sebe „Geras Of Fear“ nijak křiklavými signály neupozorňuje, s plnou silou působí v okamžiku, až se pozorněji zaposloucháte. Potom Vás vtáhne doprostřed dění a pustí, až je po všem. Tohle album je třeba, ne zrovna nutné ale zážitek je neporovnatelně intenzivnější, sjet na jeden zátah bez přestávky. Vcelku je to náramná jízda, inspirovaná švédskými melodickými větry, ovšem jinak se jede podle původních not a s řádným přesahem do odlišných vod a jemnými barevnými odstíny se nešetří. Křehkost a brutalita spolu sedí u jednoho stolu a ládují se tatarákem při diskuzi o nejlepší vzájemné spolupráci v horizontu příštích deseti let minimálně. Tohle prostě nejde pobrat po povrchním poslechu k odpolednímu žehlení!!!

AWRIZIS jsou na „Gears Of Fear“ v kontrastu temnoty a neradostné nálady naprosto návykoví a podmaniví. Vybičované emoce, magická atmosféra a skvělá, spontánní a nápaditá instrumentace dokáží posluchače doslova nalákat, lapit a zpracovat podle svých pravidel, a tento tvor, který třeba zpočátku nevěděl, která bije, rázem slyší a rozumí, o co tady kráčí. Pestrost a stylová variabilita zůstaly nezměněny, jen tvoří dohromady semknutější celek, tvářící se zpočátku jako nedobytná pevnost, tento pocit velmi rychle vezme čáru a dostáváme se do světa, známého z předchozích dílů tohoto skvělého seriálu. Tahle série je sice o fous zemitější a méně prosluněná, ale na slabé chvilky není čas a věřme, že ještě dlouho na ně čas nebude. Tohle vše, co se na albu nachází, je nehorázné metalové obžerství první jakostní třídy, kterého se jen tak nepřesytím a brzy se budu drát o další kolo, protože mi začne rychle kručet v žaludku…

Medyed

bandzone.cz/awrizis

facebook.com/AWRIZIS

awrizis.xf.cz/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>