RARITKA: NEJVĚTŠÍ HITY TUBLATANKY V ANGLIČTINĚ NA 2 CD

RARITKA: NEJVĚTŠÍ HITY TUBLATANKY V ANGLIČTINĚ NA 2 CD

Jak vzápětí uvidíte, zvolený titulek je záměrně dvojsmyslný a tím pádem zavádějící; ve skutečnosti totiž neoznačuje žádnou novinku, ale obrací se výhradně do raritní minulosti. Což ovšem dle mého osobního názoru obsahu následujícího článku na zajímavosti nikterak neubírá. 

Skupina TUBLATANKA patří k oněm pravověrným tuzemským tvrdě rockovým souborům, které žádné své řadové album nikdy nevydaly celé v angličtině (na rozdíl např. od Citronu, Kreysonu nebo Kernu). Chalani jsou poměrně věrní svému rodnému slovenskému jazyku, což je na jednu stranu krásná stránka domácího patriotismu, a na straně druhé to s sebou nese důsledek ten, že každá nahrávka Tubly v angličtině je poměrně raritní záležitostí – raritní až natolik, že na YouTube pod slavným šlágrem „Dnes“ jeden uživatel napsal: „Keby toto naspievali v anglictině, tak by z toho bol celosvetovy hit. Pripomina to hity skupiny QUEEN. Nebojim sa povedat, ze na rovnakej urovni“. A odpovědí mu mj. bylo: „Nazpívali.“ Což je pravda, neboť tento song známý pod sloganem „Dnes mám rande so svojim mestom“ byl skutečně vydán i v angličtině, leč pojďme chronologicky.

Monitor Slovakia vydává v roce 1996 kompilaci Najvačšie hity No. 1 „Pravda víťazí“, jedním z jejíchž dvou bonusů je i anglická verze titulní písně pod názvem Donʼt Kill the Truth (doslova Nezabíjej pravdu, volně Nezabiješ pravdu). Nahrávka byla pořízena v dubnu 1989 ve studiu Československého rozhlasu, čili později a v jiném studiu než LP deska Žeravé znamenie osudu (digitální studio Opus, květen 1988).

Další dvě anglické verze písní „Tubly“ jsou o 2 roky později (1998) zařazeny na výběr Najvačšie hity No. 2 „Ja sa vrátim!“, a sice Flying to the Universe (slovenská Skúsime to cez vesmír) a Tonight (Dnes). Dle dostupných údajů rovněž tyto verze pocházejí z roku 1989, přičemž tištěný slovensko-český rockový časopis Šrotowisko k nim v říjnu 2010 uvedl následující: „Sú to však skór raritky, ako plnohodnotný bonus, jednak zvuková kvalita alá demo nie je nejako oslňujúca, ale čo je ešte závažnejšie, Maťova angličtina je mierne povedané „nedostačujúca“.

Z výše uvedeného mimo jiné vyplývá, že se jedná o samostatně pořízené nahrávky všech tří uvedených skladeb, takže nejde pouze o odlišnou stopu zpěvu, ale o písně znovu zahrané, s odlišným zvukem a částečně i aranžmá a jinými stopážemi, o to však ještě víc unikátní, než kdyby byla anglická linka zpěvu jen přiřazena do původních instrumentálních stop.

Z těchto 3 evergreenů Tublatanky v anglických verzích, pocházejících ze 2 shora uvedených kompilačních CD, bylo na kanálu YouTube označeného „Heavy Metal Of Eastern Bloc“ sestaveno oficiálně nikdy nevydané EP, které si můžete poslechnout prostřednictvím odkazu umístěného níže. 

Inu, virtuální realita – to je skutečně neskutečný prostor!

P.S.: A coby bonus těchto bonusů můžete vstřebat třeba i Neverending Song (YouTube - Neverrending Song) jakožto anglickou verzi Nekonečné piesne, ale to už je jiná hudební kapitola…

Zdraví Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>