První album Dobytčího moru z roku 1993 vyjde poprvé na vinylu!

První album Dobytčího moru z roku 1993 vyjde poprvé na vinylu!

Kapela DOBYTČÍ MOR vznikla v roce 1991 a hned v létě roku následujícího došlo k události mající zásadní vliv na to, že název DOBYTČÍ MOR po dvou natočených demáčích nezapadl do bezedné studny metalových mrtvol. Na koncertě v rodném městě jejich show natolik zaujala zástupce vydavatelství Bona, že klukům nabídl smlouvu na nahrání debutového CD. Tím se kapela rázem zařadila po bok tehdejších průkopníků tuzemského extrémního metalu jako DISFIGURED CORPSE nebo PATHOLOGIST.

Původně zamýšlené plány na třetí demo tím pádem padly a v únoru 1993 bylo v ostravském studiu Barbarella nahráno album „The Famine“, které následně vyšlo na CD a MC. Úhybný manévr vůči firmě představovala změna názvu. Bona chtěla anglický název kvůli zahraniční distribuci desky, proto došlo ke kompromisu. Na obalu je velkým MURRAIN a malým v kolečku DOBYTĆÍ MOR. „Jinak co se týče designu obalu, to není naše práce. Bona prostě chtěla na obal metalové desky hlavu, tak tam je, co tam je. My jsme měli připraveny nafocené kosti a kusy masa v obrovských mrazících boxech, co jsou v marketech, spousty fotek krav, prostě nádhera, ale to se nelíbilo, tak to padlo,“ vzpomíná zpěvák a kytarista Dan „Kanec“, který po nedávném odchodu bubeníka Rostiče zůstal v kapele jako jediný ze zakládajících členů.

Historie DOBYTČÍHO MORU je pestrá, ale i klikatá. Vydání „The Famine“ kapelu nenastartovala, nýbrž pohřbilo. K plnohodnotnému comebacku došlo až v roce 2008. Od roku 2011 započala spolupráce DOBYTČÍHO MORU s Pařátem, která prozatím čítá 3 full alba (dvě z nich stále k dostání v Pařátshopu ZDE) a již vyprodanou CD reedici „The Famine“, která vyšla v prosinci 2017 s novým frontcoverem.

Letošní 30leté výročí „The Famine“ oslavíme v létě poslechem z vinylu. Podrobnosti o tomto vydání budou zveřejněny v dalších tiskových zprávách.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>