Profil skupiny Tenebra

Obrazek

Tenebra, čili latinsky temnota, představuje název jedné velmi zajímavé prostějovské skupiny, která vznikla v červnu 2006. Prosím, nezaměňujte ji s cca desítkou světových metalových kapel stejného jména. Tato formace  – a tím se dostáváme k žánru, jež produkuje – totiž dle vlastních slov nehraje metal, ale rock-electronica (toto jest uvedeno na BZ profilu bandzone.cz/tenebra), resp. rock / crossover (blíže viz tenebra.cz).

(Dovolím si s těmito škatulkami polemizovat – na mne osobně působila Tenebra jak při živé produkci, tak ze studiových nahrávek  jako kapela hard & heavy, a spíše dokonce jako sestava metalová, byť se jedná o metal obohacený rozličnými Obrazekrockovějšími či dokonce méně rockovými prvky, např. samply. Chilli můj závěr je asi tento: na koncertě je to metal, na desce crossover, ale rozhodně to není rock-electronica :-)

Kromě zmíněné instrumentální barevnosti je pro formaci příznačný ženský, a nejenom ženský, ale i český zpěv. Ano, jak odstínem i silou velmi výrazný hlas Gabriely V. G., tak i texty v češtině, narozdíl od současné populární angličtiny, činí z Tenebry podle mého názoru jednu z nejvýznačných band současného tvrdého rocku (a to bez ohledu na zmíněnou skutečnost, zda jde o crossover, rock nebo metal).

Co se týká historie samotné, ne až tak dlouho po svém založení, totiž rokem 2007 Tenebra pokládá základní kámen své budoucí diskografii, v podobě dema Partie s černými kameny, které se dočkává mnoha recenzí na rozličných webzinech (viz tenebra.cz/napsali.htm) a jehož seznam stop je následující:
 
Obrazek01.    Partie s černými kameny
02.    Vůně dehtů
03.    Na hraně duhy
04.    Bludné kořeny
05.    Odpočívej v pokoji (pro hosty)

Do diskografie Tenebry zcela nesporně patří taktéž DVD pojmenované Živě v Melodce, natočené v tomto známém brněnském klubu v listopadu 2007, stejně jako účast na 2CD kompilaci FAJN ROCK MUSIC 11 z roku 2007 (mj. též např. Dogma Art, Helpness nebo Second End), kde je Tenebra zastoupena titulní písní svého demosnímku Partie s černými kameny.
  Obrazek
Další roky (2008, 2009) byly pro Tenebru především koncertní, jak si můžete bohatě přečíst na jejích stránkách, citovaných již shora (turné s Misty Ways, celostátní soutěže atd) .

Na koncertě 15. dubna 2010, jakousi náhodou opět v brněnské Melodce, jsem skupinu spatřil poprvé (jak čestně přiznávám), a zasáhla mne natolik, že jsem o ní napsal to, co si můžete a co jste si již mohli přečíst v našem dřívějším reportu.

Už tehdy nám skupina sdělila, že její původní nahrávky na prodej nejsou, protože představují cosi jako překonaný vývoj kapely, a tudíž jest pozornost směřována na chystané debutové CD.

Prvotní CD se „vařilo“ ve studiu Davida Spilky (pro úplnost: syna Mirka Spilky – Callibos MS, ex-Skramasax a Calibos) a též v Atelieru Princess Art, v únoru až květnu 2010. 

Dne 26. června 2010 se odehrává jakýsi před-křest debutového CD, nazvaného Disharmonie je přirozená!, na festivale v Jevíčku, za účasti dalších význačných kapel, za všechnyž jmenujme např. Zylwar.
 
Tracklist prvotního alba je takovýto:
 
Obrazek01.    Bludné kořeny
02.    Dovolíš mi lhát
03.    Na hraně duhy
04.    Pár kroků schází
05.    Partie s černými kameny
06.    Moje malá
07.    Neokysličuj!
08.    Vůně dehtů
09.    Fire’n’Brut (standard)
10.    Odpočívej v pokoji
11.    Manitou
12.    Fire’n’Brut (Cyberolas)

Album nahrála tato „tenebrácká“ sestava:

Gabriela V. G. – sólový zpěv
Maré Image – kytara, programování
Vítek Kraváček - baskytara
ZeD – bicí nástroje

Nutno podotknout, že posléze natočení desky nahradil Vítka Kraváčka navrátivší se dřívější basák (Voj)Těch Grepl.
 
CD je možno za cenu 150 Kč zakoupit buď prostřednictvím webu skupiny, anebo na jejích koncertech, ba dokonce i bez poštovného (pakliže nejprve pošlete platbu přes účet). Bližší informace na webu tenebra.cz. Prvotní kladné ohlasy na zmíněné album si můžete přečíst též na Bandzone profilu bandy bandzone.cz/tenebra.
 
Zdraví Dědek
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>