Profil skupiny Skramasax

SKRAMASAX

Upozornění: Tento profil je pracovního charakteru, a počítá se tedy s jeho postupným doplňováním, upřesňováním či dokonce opravováním. Důvodem je skutečnost, že informací o skupině SKRAMASAX je k dispozici relativně velmi málo. Děkujeme za Vaše pochopení, veškeré další doplňující materiály (info, články, fotky atd.) srdečně uvítáme.

Jednou z dalších nezapomenutelných moravských metalových skupin je zajisté SKRAMASAX, jehož název je odvozen od označení historického druhu meče.  

Tato olomoucká kapela vznikla již v dávných 80. letech, zřejmě někdy v jejich polovině, přesné datum se mi ovšem dosud zjistit nepodařilo.  Nicméně je jisté, že Obrazekfungovala už kolem roku 1986, kdy do sestavy přichází legenda moravského rocku, zpěvák Miroslav Spilka, který se stává kapelníkem a též vůdčí autorskou osobností formace.

Na svém Bandzone profilu bandzone.cz/fan/mirekspilka k tomu dotyčný uvádí mj. následující: „Když se narodil Davídek (1986, rok narození jeho syna Davida Spilky, mj. finalisty jednoho z ročníků soutěže České hledá Superstar – pozn. aut.), už za mnou chodili kluci ze Skramasax, kteří tehdy neudělali zkoušky na muziku zvané přehrávky. Mně se kapela rozpadla a já jsem velice rád přijal nabídku do Skramasax. Ty kluky jsem si hodně oblíbil, akorát nevím, proč jsem měl být zase kapelníkem. Né že by mi to vadilo. Ale musel jsem se zase znovu učit hudební teorii.“

Nastává tak prvotní významné období, kterým se kapela zapsala do srdcí mnoha moravských fanoušků, například právě skladbami, jejichž hudbu i text složil Mirek Spilka, jako např. Už je to tu nebo Železní ptáci. Mirek Spilka k tomuto období na cit. BZ profilu říká: „Mám pocit, že jedna z prvních akcí byly Věrovany a bylo tam 500 platících lidí. Tam jsme hráli poprvé písničku, kterou jsem složil pro Skramasax. Jmenovala se Už je to tu.  Měla úspěch. Tak jsem v tom skládání písniček pokračoval. Přímo z práce na zkušebnu, tak dvě hodiny před zkouškou, a to byl ten čas, kdy jsem tvořil. Měli jsme všichni tehdy radost z toho, že hrajem svoje písničky, a tyto pomalu nahrazovaly ty převzaté. Byli jsme tehdy tvrdší kapela a metal začínal. Měli jsme tedy zelenou a já na lidi z pódia řval, až se hory zelenaly.“... „Nám bylo dobře a Olomoucko až po Zábřeh bylo naše.“  
 
Třebaže skupina Skramasax dnes již neexistuje, skladbu Železní ptáci natočila v roce 2009 na své Promo CD vedle tří nových písní současná skupina Miroslava Spilky Callibos M.S., a tak si tento historický hit můžete po letech vyslechnout v perfektním zvukovém kabátě:

miroslavspilka.cz
bandzone.cz/calibosMS
stage.t-music.cz/callibos-ms

Výše zmíněné dvě skladby Skramasaxu na svých vystoupeních prezentuje též skupina Warriors, prostřednictvím jejíchž stránek warriors.elektronek.cz můžete zhlédnout i videa k těmto peckám, případně můžete využít „služeb“ serveru YouTube:

Už je to tu (zkušebnová verze)

Železní ptáci (live verze)

Železní ptáci (zkušebnová verze)

(U některých videí jsou i komentáře přímo Miroslava Spilky jakožto autora těchto věcí.)

Prvotní období skupiny se završuje rokem roku 1989, kdy zpěvák Miroslav Spilka Skramasax opouští a zakládá skupinu Calibos (calibos.cz), z níž v roce 2009 po dvaceti letech odchází a „konstruuje“ již zmíněný band Callibos M.S. 

Svůj odchod ze skupiny Skramasax komentuje Spilka ve svém profilu v rámci stránek syna Davida (davidspilka.cz) lakonicky takto: Ve Skramasaxu „jsem působil asi tři, nebo čtyři roky. Asi do doby, kdy se rozhodli, že už to zvládnou sami. Pak jsem si založil novou kapelu Calibos.“... Přímý odkaz na tento profil je zde.

Po revoluci a uvolnění celkové, nejen hudební atmosféry (byly například zrušeny povinné přehrávky, o kterých shora hovořil Mirek Spilka) se o Skramasaxu začíná psát v hudebních časopisech, a v tuto dobu se také často zmiňuje i jeho white metalové zaměření, kdy Skramasax byl označován za jeho průkopníka u nás. (Poznámka: White metal - křesťansky inspirovaný metal, ve světě je jeho známým představitelem např. americká skupina Stryper, z našich formací bývá s tímto hudebním směrem spojována nejčastěji skupina Kreyson, a to kvůli albu Křižáci. V souvislosti s křesťanskými tématy v textech bývají dále zmiňovány americké skupiny Trouble a Saviour Machine či australští Mortification). 

V lednové Melodii č. 1 z roku 1990, v prvním díle seriálu Hudba v krajích, nadepsaném Severní Morava – Trhliny v betonu, vyšla o Skramasaxu mylná informace, že pochází z Ostravy („ostravský melody metal Skramasax“ – cit.). Na to Obrazekpohotově reagovala čtenářka Eva Faltusová z Olomouce, jejíž dopis následujícího znění byl za účelem opravy chybných údajů otištěn v květnové Melodii č. 5/90: ...„V Melodii číslo 1 je Váš článek Hudba v krajích. Je velice dobré, že se snažíte informovat o kulturním dění v různých krajích ČSSR. Hlavním důvodem, proč Vám píšu, je to, že jste mylně informoval čtenáře o skupině SKRAMASAX. Kapela pochází z Olomouce a hraje white metal.“ ... „Byla bych ráda, kdybyste nesprávnou informaci v Melodii opravil. Děkuji.“ Redakce časopisu připojila k citaci dovětek „Pozn. red.: Což tímto s omluvou rádi činíme.“, a otiskla dokonce fotografii skupiny.  
      
V prosinci 1990 se však v časopise Rock & Pop (Ročník 1, č. 16) objevuje noticka, že průkopníci white metalu v Československu, Skramasax z Olomouce, opustili toto zaměření a vrhli se na stylově čistý, instrumentálně bohatý thrash metal. Dle cit. informace kapelu tehdy tvořila následující sestava:

Josef Puškáš – zpěv, David Macek – kytara, Petr Bártek – kytara, Ota Heger – baskytara a Mirek Matušů – bicí.

Skupina tou dobou zní například na vlnách rozhlasového pořadu Posloucháte Větrník, v rámci metalové soutěže Metal Top Ten (zajímavostí mj. je, že tento pořad svého času uváděla kromě nestora Oskara Gottlieba též tou dobou ještě naprosto neznámá, dnes televizní hvězda Michaela Jílková), a zejména řízná skladba Chapadla inkvizice si získává sympatie řady posluchačů.

Následující rok 1991 se pro Skramasax stává v podstatě dějinným milníkem, vydává totiž svoji debutovou a historicky bohužel jedinou LP desku, nazvanou Dark Powers (Temné síly), kterou natočila tato čtyřčlenná sestava:

Josef Puškáš – zpěv, David Macek – kytara, Ota Heger – baskytara a Mirek Matušů – bicí nástroje.

Album vychází u firmy S & M a obsahuje těchto 8 thrash/speed metalových songů:

Obrazek1.    Predator
2.    Stroj času
3.    Ve spárech moru
4.    Zmrzačené vědomí
5.    Chapadla inkvizice
6.    Smrtící znamení
7.    Lovec lidí
8.    Noční můry

Ačkoliv má LP velmi temný obal s noční hřbitovní scenérií, kteréžto náladě odpovídají i texty, jež se příznačně zabývají temnými silami kolem nás, Skramasax svůj smysl pro humor prokázal perličkou tou, že text na hřbetu obalu neobsahuje název kapely a desky, jak bývá zvykem, ale je zde uveden slogan „Zemědělec pije rum, bum, spadl ze židle a napíchl se na vidle.“

Jinou zajímavostí s deskou se pojící, kterou jsem zvěděl při pečlivém pročítání různých webových stránek a diskusních fór, je že toto album údajně jeden fanoušek po letech prodal jakémusi zájemci do Jižní Ameriky za cenu odpovídající 125 EURO... podotýkám, že když jsem tento vinyl před takřka dvaceti lety v brněnské prodejně Indies na ul. Milady Horákové kupoval, stál 60 Kčs.

LP se nesetkalo se špatným ohlasem, a to ani u odborné kritiky. Kupříkladu v recenzi časopisu Rock & Pop dostalo album dvě a půl hvězdičky z možných pěti, což z hlediska tehdejšího poměrně přísného přístupu recenzentů k domácím metalovým deskám nebylo až tak špatné. Dále se pamatuji, že dotyčný kritik pochválil kupříkladu ObrazekPuškášovu intonační kaskádu ve skladbě Smrtící znamení. Bohužel, inkriminované číslo časopisu, v němž recenze vyšla, jsem doma i přes velkou snahu nenalezl, takže z ní nemohu blíže citovat.  

I z tohoto důvodu jsem se rozhodl napsat na Dark Powers zatím alespoň minirecenzi (k dispozici je v rubrice s příznačným názvem MINIRECENZE), která bude možná v budoucnu doplněna plnohodnotnou klasickou recenzí.  

Po natočení elpíčka se Skramasax v pětičlenné sestavě věnuje koncertům (pamatuji si například vydařené vystoupení v brněnském sále Semilasso), avšak českou metalovou historii již dalším albem neobohacuje a postupně dochází k ukončení činnosti skupiny (přesné datum zániku kapely se mi opět zatím nepodařilo zjistit). 

Jinak co se mi ještě podařilo posbírat za informace, jsou jména některých dalších členů, kteří kapelou za dobu její historie prošli, a dosud v tomto článku nebyli zmíněni: kytarista Tomáš Soural či baskytarista Jiří Král.

Co se týče zpěváků, Mirek Spilka, jak již uvedeno výše, dnes působí ve skupině Callibos M.S., s níž songem Železní ptáci vzpomíná též na skramasaxovské údobí (a jelikož nahrávky obsažené na Promo CD tohoto uskupení z roku 2009 mne velmi zaujaly, dočkáte se na našem webu dříve či později i jeho profilu). Josef Puškáš je zase znám fanouškům Aleše Brichty coby hostující sborový zpěvák jak na albech ABBandu, tak v bočních Brichtových projektech, jako např. Legendy 2. Tato pravidelná spolupráce navazuje zřejmě i na dřívější dobré vztahy Skramasaxu s Arakainem – na LP „áček“ Schizofrenie z roku 1991 byl totiž Skramasax zahrnut v tradiční děkovačce („Skupina Arakain děkuje“...„kamarádům z kapel jako“...„Skramasax atd.“...). 

Ačkoli je tedy Skramasax opět jednou z těch skupin, které momentálně neúčinkují, pro mnoho fanoušků určitě představuje formaci, na kterou se nedá zapomenout, ať už kvůli svému prvotnímu období se zpěvákem Mirkem Spilkou, anebo právě díky albu Dark Powers.

Snad Vás tedy tento, byť zatím přeci jen spíše pracovní profil, alespoň trochu potěší, stejně jako nás v minulosti těšila skupina Skramasax. 
Zdraví Dědek. 
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>