Profil skupiny Ex-Human

ObrazekSkupina EX-HUMAN, místně příslušná do obce Křepice (okres Břeclav), vznikla počátkem roku 2008, přičemž svým původem vyrůstá z již zaniklé, taktéž křepické formace HM Lentilky (což koneckonců symbolizuje i název Ex-human, slovní hříčka, která se dá vyložit mimo jiné jako „exhumovaný“...).
 
Po krátkém působení v 5-členné sestavě s ženským zpěvem kapela mění styl směrem k tvrdšímu žánru a vystupuje ve čtyřčlenném složení, které vypadá v současné době personálně takto:
 
Danek Papež – zpěv
Kamil Kovařík – el. kytara
Tomáš Hruška – baskytara
Přema Papež – bicí nástroje.

Svůj styl charakterizuje tato čtveřice obecně jako rock, lépe by jí však dle mého názoru slušelo označení tvrdší rock až hard rock, od věci zřejmě není ani označení crossover; co se týče textů, české jsou kombinovány s anglickými. Atmosféra hudby EX-HUMAN je dosti často melancholická (a to i přesto, že v jedné z písní zní slogan „bývám raději veselý / než bych chodil po světě ztrápený“ :-), a střídají se plné kytarové pasáže s „vybrnkávačkami“.

Za dobu svého cca dvouletého působení stihl band vystupovat s takovými veličinami tuzemského tvrdého rocku, jako je např. Miloš Dodo Doležal anebo skupiny Krleš či Zylwar.

V listopadu 2009 nahrála tato smečka ve slavném studiu Miloše Dodo Doležala Hacienda v Žirovnici svoje debutové CD, které se jmenuje prostě a jednoduše stejně jako kapela, tedy EX-HUMAN; jedná se v podstatě o EP se stopáží 20 minut a těmito 6 songy:

01.    Proradná (3:15)
02.    Freestyle (3:57)
03.    On (4:08)
04.    Volný pád (4:58)
05.    Blayzovka (3:07)
06.    Bejvávalo (0:29)

(Poslední skladba Bejvávalo, představující jakési půlminutové outro, ovšem i přes výše uvedené dokazuje, že hoši humor rozhodně neztrácejí.)

CD bylo pokřtěno v březnu 2010 na koncertě v Nikolčicích a lze jej zakoupit za cenu 50 Kč buď na koncertech kapely, anebo jistě i prostřednictvím níže připojených internetových adres.

Náš web skupinu EX-HUMAN objevil dne 15. 4. 2010 na jejím společném vystoupení s kapelami Zylwar, Tenebra a Dark Gamballe na brněnské Melodce, a tento její profil vznikl z toho důvodu, že kapelu si podle našeho  názoru stojí za to poslechnout a určitě sledovat její vývoj do budoucna.

Bližší informace a některé skladby EX-HUMAN můžete vstřebávat na těchto webech:
exhuman.wz.cz
bandzone.cz/exhuman 

Subjektivní poznámka: Co se týče Dědka, tomu EX-HUMAN na své debutové EP nahrávce v některých pasážích připomněli jeho oblíbenou skupinu Second End v dobách jejího  EP Demo 2002, včetně vokálu Dana Papeže, který má podobnou lkavou náladu jako tehdejší zpěv Richarda Antonína. Aby však nedošlo k omylu – jde „pouze“ o obdobnou celkovou náladu muziky  a zpěvu, nikoli o srovnání hudební produkce tak říkajíc in concreto.
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>