Povídka strašidelná … o rakvi neboli dřevěném spacáku schovaném v lednici  (věnovaná jedné kolegyni k MDŽ)

Povídka strašidelná … o rakvi neboli dřevěném spacáku schovaném v lednici (věnovaná jedné kolegyni k MDŽ)

Jako student archeologie jsem se účastnil několika sezón výzkumu na archeologické lokalitě Skalka u Velimi. Nedávno jsem zjistil, že kolegyně Lucka bydlí v nedaleké Radimi, a tak jsem si vzpomněl na veselou, trochu černou historku z té doby.

Lokalita Skalka je unikátní tím, že se zde v době bronzové rozkládalo hradisko, v jehož příkopě nacházíme při archeologických výzkumech množství lidských obětí včetně dokladů kanibalismu. Tato skutečnost se jako genius loci postupně vtírá do myslí archeologických brigádníků, kteří po nějakém čase už nepřemýšlí nad ničím jiným, než nad tím, jak ti nebozí lidé sešli z tohoto světa. Takže večery probíhaly tak, že během popíjení vína nebo piva se vyprávěly různé strašidelné historky na úrovni tzv. černé sanitky, jejichž druhotným cílem bylo, aby se k nám brigádnice tiskly strachy.

Jednoho večera, kdy jsme se potřebovali pořádně najíst, jsme se přesunuli do nedaleké Nové Vsi do místní hospody. Hospoda vznikla z bývalého rodinného domu, takže na záchod se chodilo přes průjezd domu na dvůr. V onom průjezdu stála obrovská lednice, vysoká asi 2 metry. Jak jsem šel kolem ní, tak jsem si vzpomněl, že jsem četl v nějakém časopise, že podobnou vyřazenou obrovskou lednici kdysi dali ve věznici na Pankráci do sklepa, kde se nacházelo popraviště. Když tam totiž vedli odsouzeného a ten uviděl rakev, neboli dřevěný spacák, jak říkal pětinásobný vrah Láďa Hojer, tak začal boj o holý život. Potom některého z dozorců napadlo, že by se rakev mohla schovávat do vyřazené lednice z kuchyně. Zda to vedlo k uklidnění vězňů vedených na smrt, se už autor nezmiňoval.

 

Jak jsem šel kolem oné velké lednice v hospodě, tak mě nenapadlo nic jiného, než do ní nakouknout. K mému velkému zklamání v ní rakev samozřejmě nebyla, dokonce ani zavražděná hostinská, ale pouze plata plná vajec. Nicméně po návratu ke stolu jsem onu historku o obrovské lednici převyprávěl spolustolovníkům.

 

A věřte nebo ne, každému z nich to nedalo a cestou na záchod se do té lednice taky podíval. Jó, podvědomí je sviňa. J

 

Věnováno jedné kolegyni k MDŽ v pátek 8. 3. 2024, Kelt. 

Úvodní obrázek: kudyznudy.cz/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>