Olympic na Olympu: Prázdniny na Zemi

Olympic na Olympu: Prázdniny na Zemi

Motto: Dnes jsem seděl u pramene, vodu jako démant, bral jsem do dlaní a pil...

Jak aktuální motto v dnešním suchu, nejhorším snad za 500 let! Aneb hovádka boží, napusťte si bazény! 

Když jsem psal zřejmě úplně poslední, 15. díl seriálu o koronaviru, hovořil jsem o tom, že letos strávíme dovolenou formou Prázdnin na Zemi, čímž jsem s nadsázkou myslel, že nikam nepojedem. Inu, třebaže se opatření aktuálně rozvolňují, navrhuji zůstat nohama pevně na zemi...třeba i o prázdninách. 

Já jsem seděl u pramene, vodu jako démant bral do dlaní a pil v pondělí, kdy po dvou měsících otevřel Bontonland (Multiland), a já se mohl opět hrabat v hromadách cédéček, těch pomyslných pramenitých démantů. 

A jedním z nich je i tahle deska z roku 1980, která má po 40 letech svoji CD reedici s mnoha bonusy – viz tento odkaz: 

https://www.bontonland.cz/olympic-prazdniny-na-zemi/

V aktuálním čísle Parambucha zine No. 7 k tomu v rámci rubriky Československá Desítka Paramba napsal něco, co mne odrovnalo (příslušná část zdůrazněna mnou): „Pro mě největší československá nahrávka všech dob. Deska desek. Když jsem ji poprvé slyšel, ASI VE ČTYŘECH LETECH, byl jsem z ní úplně hotovej. A pořád mi to vydrželo. Měl jsem radost, že před 15 roky jel OLYMPIC Trilogii živě a já si to mohl vychutnat s plnou parádou.“ 

Já osobně sice až natolik Parambovo nadšení nesdílím, ale je fakt, že skladby Co všechno se tu může stát (Voda) a Rezervace motýlů mne ve své době taky dost dostávaly, když si to starší brácha Bob ve svém pokoji na plný kule pouštěl.  

Zmíněné Trilogy Tour 2006 vyšlo na DVD (mj. trafika pošetka 2008) – viz krásně prokomponovaný obal spojující Prázdniny na Zemi, Ulici a Laboratoř: Zeměkoule ve zkumavce na ulici, prostě geniální.  

Nejenom DVD, ale i klasická televizní obrazovka může vyprávět – nedávno na ČT ART běžel díl cyklu Olympic – procházka historií, věnovaný mj. právě albu Prázdniny na Zemi. 

Další zajímavostí je určitě i to, že song Nechoď dál! (Město) z této „olympické“ LP desky si vybrala skupina Arakain na unikátní kompilaci Dej mi víc...Olympic, kterou v roce 1992 vydal Monitor. Tato skladba sice - na rozdíl od přeslavného Karnevalu ze XIII. století - poněkud zapadla, nicméně po ní zůstal i videoklip, zachycený na DVD Aleš Brichta – Best of Videos – Beatová síň slávy (Popron 2009). 

A tak nezbývá než zodpovědět onu aktuálně položenou otázku: 

Kde strávíme letošní prázdniny?  - No přece na Zemi! 

Kompiloval Dědek.

Arakain: Nechoď dál! 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>