ODSTARTOVALO BLÍZKO NÁS TOUR 2024 SKUPINY ALBAND!!!

ODSTARTOVALO BLÍZKO NÁS TOUR 2024 SKUPINY ALBAND!!!

„ZPRÁVA Z PEKLA“ / Alband + Martin Kudla Kudlička / sobota 16. března 2024 / Vyškov, hudební klub Peklo

Vstupní Dědkova poznámka: Na koncertě jsem bohužel přítomen nebyl, nicméně následující článek je sepsán díky Shaumal. Děkuju!

Světové zprávy zvěstují, že svět se řítí do ďáblovy řiti, a tak moc času možná nezbývá ani lidstvu, ani člověku. Proto se netřeba divit, že turné Kronkova Albandu začalo právě v Pekle, ovšem město Vyškov za to, kam se svět řítí, fakt nemůže, a to ani přesto, že se tam nachází docela slušná vojenská základna.

Nicméně čtyři vojáci ve zbroji nastoupili na frontu přímo v Pekle, předznamenáni muzikantem nomen omen s nástrojem středověkým, totiž Kudlou alias Martinem Kudlou Kudličkou (ex-Lidopop). Naštěstí se však na rozdíl od jiného světa bojovalo jenom kytarami, mikrofony a útlocitnými paličkami, a když přeci jen vybuchl nějaký ten granát, tak pouze hudební.

V tělese Alband jak známo před časem Mirka Horňáka nahradil brněnský všeuměl Mike Poss neboli Michal Pospíšil, a Alband teď zní krapet jinak. Nebudu se dohadovat, zda líp nebo hůř – prostě jinak.

Tvrdohlavý génius Jaroslav Albert Kronek, který stále váhá vrátit se pod sílu erbu jménem Kern, jež ho kdysi vynesl na mediální vrchol, stále dokáže velmi dobře zazpívat intonačně nejednoduchou Explozi, stejně jako „diovskou“ hymnu Blízko nás, po níž je pojmenované celé turné, takže logicky nemůže chybět nikdy; tož na rozdíl od návratu do Kernu mají fanoušci aspoň nějakou jistotu. :-), třebaže na koncertech celkem pravidelně zní i stará „golišovská“ Jednou se vrátím.

Ale pochopitelně to není jenom o Kernu, je to i o Trofejích z druhé desky Albandu Reziduum (no vidiš to, Alberte, právě na ty hudební „trofeje“ by sis měl vzpomenout!), anebo vzpomínky na debut Kalibrace smyslů v podobě nadčasové skladby Na sál! (á propos, Machata prý nasál malé pivo, což mi připomnělo jeho slavný výrok z DVD Kernu 2005, že se na pódiu ukloní a zlomí se mu játra), či tři aktuální songy z posledního EP Alband 2022 Měsíc nebo Mars, Kalimba a Byl tady Virgil. (Teď už asi jezdíme zas jinam než k jezeru Como, že?).

Ze standardního repertoáru Albandu vybočila píseň, kterou já osobně považuji za nejmagičtější v celých dějinách skupiny Kern, a sice Zídka bláznů, již Jarda Kronek avizoval již v krátkém rozhovoru pro náš web v listopadu 2023:  

https://www.metal-line.cz/articles/3-otazky-pro-jaroslava-alberta-kronka-3296

Odvaha jak sviňa, Kronku! Takhle Zídku předělat, to je teda něco (viz unikátní videozáznam od Shaumal). Pokud jsem v úvodu tohoto článku hovořil cosi o granátu, tak si subjektivně myslím, že první, kdo hodí kamenem, bude autor původní hudby Tony. Nicméně na druhou stranu je fakt, že skladba získává nový rozměr, a tak už si netroufám tvrdit, kdo je vlastně větším autorem této aktuální verze. A taky chápu, že naživo to zní přeci jen jinak než ze sebelepšího videa, navíc ohlasy fans byly dost slyšitelné i v samotném videu, takže…

…takže sílu má i Kronkův „pekelný“ proslov před započetím samotného songu – nejedná se o přesnou citaci, ale o strašně důležitou podstatu: „V dobách, kdy byl KERN JEŠTĚ KERNEM, jsem otextoval tuto skladbu…“ Parafrází vyjádřeno - Zídku krásných metalových bláznů. Alberte, otázka, zkusíš si ji i v původní verzi s původním Kernem? Ještě nejseš tak starej a vypadáš výborně, tož proč nebýt zas ještě jednou metalistou?!? J

Vážení přátelé, turné Albandu odstartovalo poctivým způsobem, a myslím, že se máme celý rok na co těšit, což koneckonců (anebo spíš „začátekzačátků“) dokumentuje níže připojený screen albandovského fermanu.  

Text Dědek. Info + foto + video Shaumal.  

 

alband.cz

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>