Ó kozy, ó kozy

Ó kozy, ó kozy

Já vím, dohromady to zní trochu maďarsky (třeba jako Sarkózy, Sarkózy). Jenomže mňa nedávno v Deníku Rovnost zaujal článek s názvem Pobíhající kozy ohrožovaly řidiče. Čili nedávno holásecký narcisistní kozel, který se hodinu prohlížel v zrcadle (brnensky.denik.cz/nehody/straznici-dopadli-rohateho-fantoma-z-jihu-brna-kozla-honili-stovky-metru-20180309.html), a teď pro změnu kozenky - jestli ten Sigmund Freud neměl pravdu! 

Když se řeknou kozy, každému se určitě vybaví příslušná sekvence přípitku z Dědictví: „Na kozy!“ Jenomže tady šlo o něco horšího, totiž o bezpečnost účastníků silničního provozu. Kozy běhaly po černovické silnici jak divočák ve Slavnostech sněženek, no a strážníci je chytali. Ano, bulvár by jistojistě napsal, že strážníci tahali za kozy či tak něco. 

Nicméně, ač sám nejsem řidičem a nepohybuji se tedy zpravidla ve vozovce, leč na chodníku, docela se teď v parném květnu domnívám, že pobíhající kozy mohou ohrožovat i mne. A nejenom kozy pobíhající. Též kozy různě sa pohybující, houpající, vzdouvající se, proti mně letící a tak podobně. Třebaže nejsem zemědělec, této oblasti živočisných produktů tak trochu rozumím. 

Musím ovšem říct, že kozy nepatří na silnici, ale hlavně do hor. V této souvislosti mne napadá parafráze atypické písně Stromboli Ó hory, ó hory, kterou dokonce kdysi jeden nejmenovaný redaktor označil za nejlepší metalovou skladbu roku. Vilém Čok v oné krásně dvojsmyslné písni zpívá „Ó hory, ó hory, cítíš jejich vzdory“... Tož si tam k těm kozám ty vzdory klidně nechte, zejména trnete-li ve vztahu manželském...  

Samozřejmě, „Hory“ od Stromboli jsou kompozice maximálně hard rocková (třebaže dost dobrá),a tak jsem přemýšlel, zdali si vlastně vybavím nějakou opravdu metalovou flákotu se slovem kozy. 

A přátelé, budete či nebudete věřit, napadla mne okamžitě: píše se rok 1993, skupina Arakain vydává svoje přelomové -„metallikovské“ album Salto Mortale, a kromě šlahózních evergreenů jako Brána iluzí, Rám křivejch zrcadel, Zase spíš v noci sama anebo megahitu Marilyn, obsahuje i rozverný song Ultraparoháč: „Říkám to snad není pravda, to jsou kozy mojí starý!“ A je to  - kozy jsou venku. 

Vážení přátelé, ať už máte kozy venku či vevnitř, vězte, že jste-li zemědělci či nikoliv, bez koz to prostě nejde. Vždyť bez koz bychom se kdysi vůbec nenapili! 

A tak pozvedněte svoje chlazené či jiné číše, pozvedněte svého Jacka Danielse Honey nebo jakékoliv jiné dobré pití (já mám tady třeba zrovna moc chutnou medovinku), a připijme si jak jinak než – „Na kozy!“ 

Tady kozel Dědek.

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>