MY JSME SE PROSTĚ ROZHODLI, ŽE TEN SEMÁL ZBOŘÍME!!! aneb TĚM TEXTŮM UŽ TEĎ ANI JÁ NEROZUMÍM!...

MY JSME SE PROSTĚ ROZHODLI, ŽE TEN SEMÁL ZBOŘÍME!!! aneb TĚM TEXTŮM UŽ TEĎ ANI JÁ NEROZUMÍM!...

říká frontman jedné z nejcharakterističtějších brněnských tvrdě rockových skupin, pan Ladislav Obludárium Škaroupka z Dogmy Art, při příležitosti Vzkříšení, tj. nového alba skupiny po cca 15 letech. Vážení čtenáři, změřte si hard rockový prostor a zastavte čas, jsou tady 3 otázky pro … no však už víte.
 

Jelikož Vaše nová deska Vzkříšení vychází oficiálně až první den roku 2024, je to vlastně skoro 16 let od vydání Vaší předchozí řadovky "Černá brána, černá tíha, černý pocit". Proto se ptám, proč tak brzy?


My jsme vlastně vůbec nic neukončili, dali jsme si pauzu a nevěděli, kdy skončí. Poslední koncerty v letech 2007-2009 už s náma hrál stejně Martin. No a tak jsem si říkal, že když budeme někdy pokračovat na dokončení rozdělaného CD, tak to stejně doděláme s Martinem a až čas nastane, tak se to povede. A čas nastal v letech 2022-2023.


Sestava kapely (platformy NEW HARD) je takřka stejná, ano, pouze bubeníka Víťu Fraňka nahradil Martin Marthus Škaroupka. Jaké to je nahrávat desku slavné kapely se slavným synátorem, á propos, nekecal Ti moc do zpěvu - nebo Ty jemu do bicích?

Já a kecat mu do bicích? Chacha. Zpěvy jsme točili spolu, to víš, že měl hlavní slovo, ale bylo to ku prospěchu CD a to musím fakt uznat… Michal s Milanem natáčeli v jednom studiu v Blansku, Martin natočil bubny v bzeneckém studiu SHAARK a já společně s Martinem jsme pak natáčeli moje zpěvy na baráku v Oslavanech. Celá deska se pak smíchala opět ve studiu SHAARK. Jinak za zmínku určitě stojí fakt, že jsme komplet desku složili poctivě na společných zkouškách ve zkušebně! V dnešní době, kdy si muzikanti posílají nápady přes internet a nahrávají doma v ložnici, je to nevídaná věc! Prostě old school Dogma Art.


Podle toho, jak mohu usuzovat z ukázky písně Hra a král, pokračujete v osvědčeném, pro Vás typickém svěžím hard rockovém soundu. Hudba předpokládám opět Michal Kugler, a co tentokrát texty? Místo Jardy Špuláka Ty? A bude na desce nějaké mimořádné překvapení, třeba něco jako na debutu Orchestrion? A co všechno nám přivezete do Semálu?

Původně jsem chtěl, aby texty dělal někdo jiný. Ale v jeden čas jsem byl 2 týdny zavřený v pražské nemocnici Motol a tam nebylo co dělat. Tak jsem prostě zkusil napsat pár textů a jelikož se všem z kapely líbily, tak jsem dopsal i zbytek textů. Během toho času v nemocnici jsem napsal většinu textů. Je to celá víc science fiction, vlastně takové stvoření světa. Těm textům už teď ani já nerozumím!  Žádné konkrétní překvapení asi na CD není (i když vlastně některé kousky zní ve výsledku tvrději, než na zkouškách!), ale v Semálu to bude určitě divočina. Moc se těšíme! My jsme se prostě rozhodli, že ten Semál letos zboříme!!!


Brněnské Obludárium srdečně zdraví Dědek.

 

Dogma Art - hard rock Brno | Facebook

dogmaart@email.cz

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>