MRÁZ PŘICHÁZÍ Z KREMLU, PRAVDA PŘICHÁZÍ ZE SEVERU

MRÁZ PŘICHÁZÍ Z KREMLU, PRAVDA PŘICHÁZÍ ZE SEVERU

Jestli někoho uznávají i rockeři a metalisti, pak je to písničkář Karel Kryl. Začátkem tohoto roku proběhla médii zpráva, že byl v archivu norské veřejnoprávní televize objeven unikátní záznam recitálu Karla Kryla z roku 1969, tedy starý takřka přesně půl století. Česká televize jej odvysílá symbolicky v datum 21. srpna, od 20.20 hodin na programu ČT Art, následovat bude dokument Mollové tóny Karla Kryla.

22-minutový archivní severský poklad nepředstavuje klasický Krylův koncert, neboť kromě 5 písní (Salome, Jeřabiny, Bratříčku, zavírej vrátka, Marat ve vaně a Rakovina, tj. písní z prvních dvou alb) zde Kryl i poměrně rozsáhle hovoří formou podobenství, a také kreslí křídou na tabuli, na pomyslnou černou tabuli doby, přičemž jeho emoce z beznadějného vývoje v Československu jsou strašlivě patrné.

Pakliže jste už tento dokument viděli, víte, o čem je řeč. Pakliže ne, můžete jej zhlédnout právě ve středu v televizi. A do třetice, pakliže byste nevydrželi čekat, zde je odkaz na skvělý článek včetně celého dobového záznamu:

https://www.irozhlas.cz/kultura/hudba/karel-kryl-pisnickar-unikatni-video-zaznam-zabery-norsko_1901121800_ako

 Sestavil Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>