MLADIČKÁ TANJA V ROCE 1982 V POŘADU DLUHY HANY ZAGOROVÉ

MLADIČKÁ TANJA V ROCE 1982 V POŘADU DLUHY HANY ZAGOROVÉ

Tento článek se vrací do první půle 80. let, kdy byl vysílán známý cyklus pořadů Dluhy Hany Zagorové, v jehož rámci se 9-násobná Zlatá slavice „Zagorka“ rozhodla dát šanci mladým zpěvačkám ve věku 16 – 24 let. Do konkursu, jehož vyhlášení na TV obrazovkách uvedla hlasatelka Marta Skarlandtová, se přihlásilo celkem 954 (!) dívek, a z této skoro tisícovky bylo vybráno 15 finalistek, jimž byl věnován celý 3. díl cyklu z roku 1982 (ČST Praha - Hlavní redakce zábavných pořadů, cca 52 minut).   

Do finále, a tedy i do televizního pořadu se dostala rovněž tehdy mladičká, 19-letá zpěvačka Táňa Kauerová, která už v tu dobu zpívala se skupinou Feferon (nebyla zde ovšem nejmladší účastnicí, té bylo 16, čili na samotné spodní hranici zmíněného věkového rozmezí), zatímco spolupráce se slavným Citronem, Láďou Křížkem a Radimem Pařízkem, včetně sólové dráhy pod uměleckým jménem Tanja, orámované především stejnojmenným debutem, ji teprve čekala. Ano, v roce 1982 ještě nemohla tušit, že vyhraje mezinárodní soutěž Intertalent, že celou republiku proletí s jejím jménem obrovské šlágry jako Kam jej jdou lásky mé a Nad hlavou létá rokenrol, že natočí spousty videoklipů a stane se dvojnásobnou bronzovou „Slavicí“.

Táňa Kauerová sice ve finále pořadu Dluhy Hany Zagorové nevyhrála, ale pomyslnou výhrou pro ni jistě byla již televizní účast samotná - v rozhovoru pro kulturní deník Ostravan.cz k tomu řekla v únoru 2019 následující: 

„Přemýšlela jste o tom, jak by se vaše kariéra vyvíjela, kdybyste jako studentka ostravského Matičního gymnázia neuspěla v konkurzu do televizního pořadu Dluhy Hany Zagorové?

Určitě mi to pomohlo, i když v té době jsem už měla svou kapelu. Ta se jmenovala Feferon, končila tedy na „-on“ jako Citron, aniž bych věděla, že někdy budu mít s Citronem něco společného. Myslím si, že ta kariéra už nějakým způsobem nastartovaná byla, ale je pravda, že na základě Dluhů se pár lidí ohledně spolupráce ozvalo. Nicméně byl to jen jeden článek, který určitě nezpůsobil takový zvrat, že by mi to totálně změnilo kariéru. Zvrat způsobilo až to, že jsem začala spolupracovat s Radimem.“

Celý rozhovor si můžete přečíst zde:

https://www.ostravan.cz/54867/zpevacka-tanja-vzdycky-me-desili-starsi-lide-kteri-vykladali-sve-rozumy/

Už tehdy se budoucí Tanja ocitla v dobré společnosti, čímž nemám na mysli pouze nesmírně laskavě moderující Hanu Zagorovou, ale též řadu budoucích uměleckých kolegyň z řad finalistek.

Setkala se zde například s brněnskou konzervatoř studující herečkou Zorou Muchovou, známou z několika filmů zejména 80. let minulého století, s pozdější zpěvačkou kapely OK Band Lenkou Vlachovou (Markovou – tip: poslechnout si ji můžete na YT v písni Jdi a otevři dveře), která byla v soutěži jako dvacetiletá jediná už vdaná, anebo se zpěvačkou Martou Alexyovou (Čechovskou), kterou jsme mohli slyšet pro změnu nedávno, 22. května 2021, na koncertě v Brně na Staré radnici k výročí 100 let od narození Gustava Broma.

Vítězkami finále se staly další dvě pozdější známé zpěvačky: Jana Hrušková a Monika Klimentová. Zatímco Jana Yngland Hrušková se coby sólová zpěvačka proslavila zejména spoluprací se zpěvákem Petrem Novákem na slavném projektu Memento, Monika Klimentová (Vodičková) vystřídala řadu zejména folkových kapel jako Minnesengři nebo Nezmaři, spolupracovala též s brněnskou Bokomarou nebo držitelem dvou cen Anděl, písničkářem Jiřím Smržem, a v současnosti zpívá v ženském triu s názvem MiMoBa-nd.

Tolik tedy jen na dokreslení, v jak zajímavé, a později žánrově různorodě rozprostřené společnosti se Tanja roku 1982 ocitla. Tehdy však všechny finalistky zpívaly za doprovodu orchestru nonšalantně se pohybujícího Karla Vágnera (vaší pozornosti nechť prosím neujdou též zjev i grimasy páně bubeníka) písničky hlavní protagonistky cyklu Hany Zagorové, a tak nám pořad nabízí řadu sběratelsky unikátních Tanjiných nejen pěveckých poloh, neboť konkurs měl i svou pohybovou část.  

Tanju tak můžeme vidět jednak v sekvenci hromadného tance (a že je na co se dívat, neboť řada děvčat byla opravdu velice sexy!, Tanju samozřejmě nevyjímaje – té to zůstalo dodnes), dále jako interpretku Haniných písní Usnul nám, spí či Málokdo ví, jako „truet“ si pak zazpívala mj. s již zmíněnou pozdější zpěvačkou OK Bandu Lenkou Vlachovou – Markovou vskutku rozvernou singlovku Pan Tydlitýt a pan Tydlitát, již prostě „musíte“ slyšet.

Orientační časový rozpis Tanjiných vstupů je uveden zde:     

 

10:10 Tanjina odpověď na otázku, zda má trému

10:30 Kolektivní tanec (aneb najdete Tanju? :-)

17:02 Tanjina interpretace písně Usnul nám, spí

17:48 Společný zpěv písně Málokdo ví (18:53 Tanja v detailním záběru)

23:53 (Tanja v detailním záběru, 24:20 Tanjino představování)

28:13 Tanja v triu při interpretaci písně Pan Tydlitýt a pan Tydlitát

 

Odkazy:

DLUHY HANY ZAGOROVÉ (celý 3. díl):

TANJA – fragment (představování):

 

Zdraví Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>