KRYLOVO VĚČNÉ VELIČENSTVO KAT

KRYLOVO VĚČNÉ VELIČENSTVO KAT

Poznámka: Tento článek vyjadřuje pouze Dědkův subjektivní názor, nemusí vyjadřovat názor celé redakce a samozřejmě nemusí vyjadřovat ani názor Váš. Děkuji za pochopení, Dědek.

Už je to tady zase, mohl bych vzpomenout legendární mysteriózní větu ze slavného seriálu Twin Peaks, aneb Sovy nejsou, čím se zdají být.

Když jsem jako teenager ještě za socialismu měl tu možnost poslouchat z nelegálních nahrávek písničky Karla Kryla, bylo tam mj. i Veličenstvo kat, a docela dost mne drásaly verše „Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat / jak zakázali psát a zakázali zpívat / a bylo jim to málo, poručili dětem / modlit se jak si přálo Veličenstvo kat / modlit se jak si přálo – Veličenstvo kat…“

Vzpomněl jsem si na tenhle text dnes, kdy se dozvídáme, že od 11. září, pardon, překlep, od 1. září, nebudou smět některé děti ve školských zařízeních zpívat. Zakážou zpívat … a právě dětem. Ty to fakt pochopí. O učitelích ani nemluvě, jak krásně Jeníčkovi a Mařence vysvětlí, že si nemůžou spolu zazpívat  - parafrázuji – třeba slavnou pecku : „A chaloupku, a chaloupku dostane od táty…“ Jediným „rozumným“ vysvětlením se zdá, že tady musel být někdo asi na perníku, když to opatření vymýšlel. 

Mimochodem, ten překlep je možná symbolický, protože – jak víme ze zpráv - na světě se v těchto dnech, ve dnech nechvalného výročí stavby Berlínské zdi, opět staví nové „bezpečnostní“ zdi. A proč? Protože se opět na světě zjevilo … věčné Veličenstvo kat?  

Naštěstí máme k dispozici i lepší zprávy než ty ze „zpráv“. Je tady sice bohužel další smutné výročí, 21. srpen, ale při této příležitosti nám ČT Art připravil zajímavé vzpomínky právě na Karla Kryla – v pátek sice určitě půjdete všichni do Rusty Nail na Death On Arrival :-), ale sobotu a neděli lze smysluplně strávit mj. u televize, poněvadž:

SO 21. 8. 2021 – 20.15 – Bratříček Karel – unikátní polský dokument z roku 2016

SO 21. 8. 2021 – 21.35 – Maškary – záznam koncertu z Lucerny 1991

NE 22. 8. 2021 – 23.15 – Televizní písničky a songy Karla Kryla

Docela by mne zajímalo, jak by Karel Kryl písničkářsky, básnicky anebo i v (ne)obyčejných rozhovorech komentoval dnešní podivnou dobu. Tu možnost už bohužel nemáme.

Máme ale možnost poslechnout si jeho nestárnoucí slova, která jsou až děsivě nadčasová … je zde věčné, všudypřítomné Veličenstvo kat.  

Tady Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>