Když svině (pře)střelí

Když svině (pře)střelí

Tohle ne! Sice nejsem oficiální novinář, ale to je v tuhle chvíli jedno. Musím, a hlavně chci vyjádřit podporu osobnosti Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Život jim sice nikdo nevrátí, ale na druhou stranu novinářský život Jánu Kuciakovi nikdo nevezme. A nesmí vzít.

Ano, vždycky budou na světě gauneři, hajzlové a satanvíco ještě, ale stejně jako ve válečném právu existují práva jednotlivců, tak i svět podsvětí musí respektovat hranice zločinu. A pakliže ne? Obrátí se proti němu úplně všichni a zničí ho, protože nic jiného si taková svině nezaslouží. 

Budu věřit - i když je omšelá na standartě prezidenta republiky a i když jí to někdy hodně dlouho trvá – že pravda zvítězí.  
Tohle největší svinstvo, jako je vražda novináře, nebudu komentovat jenom svými vlastními slovy, s dovolením si pomohu především citacemi z textů mých milovaných metalových kapel. 

ARAKAIN – Šakal (LP Thrash The Trash, Supraphon 1990): 

Ano, nejlépe to asi vyjádřil skladbou na přelomu 80. a 90. let Arakain. Dokonce na to vznikl videoklip, který ovšem lehce zapadl. Asi jsme tomu tehdy ještě nevěřili. Dnes po takřka 30 letech se nám to vrací. Už jsme si fakt zvykli? 

Už jsme si zvykli / na krev z pláten kin / už jsme si zvykli / se smrtí ruletu hrát / Za vraždu prachy / zdá se nám normální / ale jsou prachy / všechno, co můžem si přát / Možná že v někom z nás / číhá další šakal / To už je život / někdo se znelíbí / tak už jde život někomu nedá to spát / A tak si najme/ ruce co zabíjí / klidně je najme / ptá se, co bude to stát / Kdo z vás ví, kam teď svět kráčí / torza cti a náhražky práv / Co se smí, je to až k pláči / ráno číst z posledních zpráv. 

Arakain  ovšem neřekl poslední slovo. Z téhož LP správně - opět slovy Aleše Brichty - prorokoval toto: 

ARAKAIN – Štvanice: 

Jde ve tvých stopách / tvůj pach čenichá / hladová smečka / svou kořist cítí / Dál se v tvých stopách / slinami zalyká / a kryta nocí / v patách ti řítí / Je blíž a blíž / mrazí tě její vytí / Hon na člověka / nadarmo unikáš / tváře té smečky jsou tvářemi lidí...

A tohle je spíš o Kevinu Dalghrenovi, zde se to zdá to vytrženo z kontextu, ale to trojverší sedí i tak: 

DEBUSTROL: Krvavá práce (LP Neuropatolog, Monitor 1991): 

Jsem jenom vrah  / Má duše je zcela prázdná  / Krvavá práce je otázka krátkýho okamžiku. 

A bohužel nám celá kauza míří, nejen obrazně řečeno, i do vyšší politiky: 

KRYPTOR: Obchod se smrtí (LP Time 4 Crime, Monitor 1991): 

Prolhaní politici / ministři obrany / ženou svět do zkázy / neznají zábrany. Šíleným vládcům / s chorými mozky / nevadí oběti / nepřekáží trosky.

A pojďme ještě dál: 

D.O.P.: SUFOKACE (CD Ve jménu míru, Cecek Records 2012): 

Stát náš, má nenávist, můj hněv! Stát náš, bajonet do mých střev! Nic! Jsme pro ně špína a šlem! Nic! Jsme pro ně na botě hlen! Nic! Oni jsou pro sebe bůh! Nic! Důležitější než vzduch! 

A co naše Svoboda? 

ALEŠ BRICHTA BAND: Svoboda (CD + DVD Divadlo snů, Popron music & publishing 2006): 

Svoboda je jen slovo / možná symbol jaký chceme být ... Z dějin se odvrací / jména, který máme ctít / v hrobech se obrací / proč za pravdu šli se bít / Svoboda pláče, zbitá je v blátě ... jen zbabělí, hlavy svý hned stáhnou / tak proč chceš se bát? 

A pak už zbývá jenom ta vlajka. Vlastně nejenom ta vlajka, ale hlavně naplnění jejího hesla - což je ovšem to nejtěžší. 

TUBLATANKA: Pravda víťazí (LP Opus 1988): 

Aj tak ju nikdy nezabijú / tá nikdy nezomrie / žije aj keď ju právě nechcú / a nikto pred ňou neutečie / Pravda víťazí / pravde čas nevadí / ani lesk všemocných peňazí / Pravda víťazí / ak ju sám nezradíš / pravda vždy zvíťazí, zvíťazí. 

Velké UZNÁNÍ Odvaze všech novinářů světa. Tady METAL-LINE.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>