Kdekdo chová včely, my si políčili na sršně, ovšem s velkým "Š" - BLACK HORNET RADIO!

Kdekdo chová včely, my si políčili na sršně, ovšem s velkým "Š" - BLACK HORNET RADIO!

BLACK HORNET RADIO, ač čerstvé jméno mezi domácími internetovými rádii, si během posledních několika měsíců řeklo důrazně o pozornost metalových posluchačů. To (a nejen to) bylo pádným argumentem, abychom pozvali k rozhovoru moderátora a výkonného ředitele BH Rádia v jedné osobě, Miloše Zubra.

 

Black Hornet Radio je novotou vonící jméno. Mohl bys jej našim čtenářům přiblížit?

Máš pravdu, naše rádio vysílá teprve čtyři měsíce. Stylově se zaměřuje na metalovou a rockovou hudbu. Záměrně odpovídám v daném pořadí. V hlavním čase dáváme prostor i tvrdším metalovým stylům. To je u rádií, které hrají ve vzduchu (digitální pozemní vysílání) v naší zemi ojedinělé.

Má rádio jasně stanovený žánrový záběr nebo se naopak snažíte se příliš nesvazovat stylovými mantinely?

Jsme zaměřeni na metalové a rockové styly. Díky tomu můžeme dosáhnout zajímavé rozmanitosti. U nás uslyšíš vedle sebe punk rock, death metal, hardcore, pop rock ……

Má u vás více prostoru domácí scéna nebo se hodláte výrazněji dívat i do světa?

Snažíme se mít v tomto ohledu playlist vyrovnaný. Já osobně jsem hodně propojený na tuzemskou scénu (zahrnuji i Slovensko), proto se snažím o zmíněnou vyrovnanost. Je však pravda, že se k nám ze světa tlačí spousta skvělé hudby.

Za relativně krátkou dobu fungování rádia je poměrně brzy činit nějaké závěry, nicméně jsem zvědavý na dosavadní reakce posluchačů.

Souhlasím s tebou, je to relativně krátká doba. Přes to nám posluchači píší, že výběr hudby se jim líbí. V menšině je zatím mluvené slovo, které posluchači poptávají. Zatím se musí spokojit s pořady KLUBOOFKA V RÁDIU, ZASTAVENÍ S ALANEM, NAHEY ROCK. V dohledné době počítáme se vstupy moderátora alespoň jednou týdně.

Kromě Black Hornet Radia jsi činný i v další projektech. Já samozřejmě vím, ale naši čtenáři vědět nemusí. Proto bych Tě poprosil o bližší informace, kde se nám všude hemžíš.

Hemžím se ve fanouškovském projektu KLUBOOFKA TV, a v projektech rádia HEY (NaHEY Bír, NaHEY Fest, NaHEY Rock).

(navazuji na předchozí otázku) S tvým angažmá v Rádiu Hey a Black Hornet Productions se pojí řada živých akcí. Kam bys fanoušky pozval v tomto roce?

Společným projektem těchto firem je festival NaHEY Rock, který se bude konat 25.5.2024 v Semíně u Přelouče. Další festival čistě pod taktovkou Black Hornet Productions připravujeme na 14.9.2024. U tohoto festivalu řešíme novou destinaci místo Újezdu u Přelouče.

Ještě k akcím, tentokrát k těm již proběhlým. Která z nich v minulém roce stojí za připomenutí?

V minulém roce jsem navštívil nepřeberné množství akcí, včetně Brutal Assault. Pro mě byl stěžejní první ročník Black Hornet Festu, narozeniny KLUBOOFKA TV a česká část turné slovenských LUNATIC GODS.

Minulost jsme tímto probrali. Jak smělé jsou plány do budoucna?

BH rádio se stalo pro mě největší prioritou. Je to projekt, který pomůže kapelám i pořadatelům akci. Samozřejmě nechci zanedbávat i další svoje aktivity. Plánujeme nové destinace pro NaHEY Festy (chceme na Moravu). Podporujeme kapely v projektu Kluboofka Fest, první turné čtyř kapel (Metanol, 100na100, Allmara, Aldabra) startuje již letos v dubnu.

Plánů a nápadů je v našich hlavách hodně, proto je na co se těšit.

Teď zabrnkáme na nostalgickou strunu. Co, respektive které kapely Tě uhranuly a změnily Ti život? Na férovku přidám i já ty svoje.

CITRON – v roce 1987 jsem slyšel jejich album „Plni Energie“.  Cesta k poslechu rockové a metalové hudby byla započata. V následujícím roce jsem již byl vlastníkem alba „Radegast“ a singlů.

METALLICA – v roce 1989 se mi do ruky dostala historie kapely, byla vydána samizdatem a já se do kapely zamiloval, aniž bych od nich slyšel jedinou skladbu. To jsem na začátku devadesátých let napravil.

KREYSON – pro mě pokračování hudebního stylu alba „Radegast“ od Citrónů. Ladislav Křížek byl v plné formě. Alba „Anděl na útěku“ a „Křižáci“ jsou nadčasová.

MEGADETH – pro mě byl plnohodnotnou náhradou za „Metallicu“ po vydání jejich alba „Load“. Dave to sunul také ke komerční úspěšnosti, ale pro mne v té době snesitelněji.

SPITFIRE – polovina devadesátek mi přinesla splnění mého snu, hrát v kapele. Kapela fungovala v letech 93-96 s jednou přestávkou a změnou sestavy. V první sestavě hrála mix metalových stylů, v té druhé se styl vytříbil do kombinace hard rocku a thrash metalu.

 

… a zde přidávám i já ty své „gamechangery“, od komentáře upustím, protože to by vyústilo v můj monolog minimálně na stránku formátu A4:

OLYMPIC – Prázdniny na Zemi, Ulice

LED ZEPPELIN II

CITRON – Plni Energie.

JUDAS PRIEST – Ram It Down

IRON MAIDEN – Somewhere in Time

HELLOWEEN – Keeper of The Seven Keys Pt.I

TUBLATANKA – Skúsime To Cez Vesmír

METALLICA – Master of Puppets

SLAYER – South Of Heaven.

 

Závěrem si dovolím tak trochu otázkové klišé – Tvoje největší přání nebo cíl, kam bys chtěl rádio a další aktivity dotáhnout?

Přeji si aby si BH rádio oblíbilo velký počet posluchačů a aby si cestu k rockové a metalové muzice našli i mladší generace.

 

S Milošem zbožný rozhovor vedl: Medyed (redaktor, bez dalších funkcí)

Společné foto: Petr Urbanec, KLUBOOFKA TV

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>