IRON MAN? IRON MEN: VILDA, HLOUŠEK, KUSMEN  aneb BLACK, BLACK, BLACK – BLACK SABBATH!!!

IRON MAN? IRON MEN: VILDA, HLOUŠEK, KUSMEN aneb BLACK, BLACK, BLACK – BLACK SABBATH!!!

Report / Black Sabbath revival – Vilda Majtner & spol. / sobota 14. října 2023, po 20. hodině / Brno, Rusty Nail Club

Heaven and Hell

Vážení čtenáři, řekněte mi, zdali máte nějakou konkrétní představu Nebe a Pekla. No tak si třeba představte, že si pohodlně spíte a zdá se vám nějaký krásný sen. Najednou se probudíte a všude úplná tma. Chcete se protáhnout, ale není prostor, ruce nemají kam uhnout. Nechápete, co se děje, a začíná se vás zmocňovat hrůza, neboť těsně nad hlavou máte jakýsi neprodyšný dřevěný strop. Ano, správně – jste přibližně dva metry pod zemí, v rakvi, vaše výkřiky nikdo neslyší a brutálně vám dochází kyslík. Tak tomu říkám Peklo, probudit se pohřbený v rakvi.

A najednou se probudíte ve šťastném sklepení, strop je sice také blízko, ale dýchá se vám krásně, vaše výkřiky slyší kapela Black Sabbath Revival a kyslíkem jsou skladby, jež tahle trojice střílí do publika jednu za druhou. Tak tomu říkám Nebe, probudit se v Rusty Nail.

Dohromady Nebe a Peklo (Heaven and Hell), což je jedna z písní, která se v Hřebíku v sobotu hrála, nota bene vlastně název celé desky, myslím že první, kterou jsem od Black Sabbath slyšel. Pak jsem ale slyšel i ty další a ještě důležitější.      

Sabbath Rusty Sabbath

Vážení přátelé, řekněte mi, kde jinde než v brněnském klubu Rusty Nail seženete skladby světové metalové ikony v excelentním podání za pouhé dvě stovky! No to se prostě musí zapít, a nejlépe aktuálním pšeničným Tamborem – mňam.

Sabbath Bloody Sabbath jsem už v některém dřívějším reportu symbolicky překřtil na Sabbath Rusty Sabbath, takže tímto vykrádám sám sebe, ale to je furt lepčí, než vokrádat jinýho.  

Zatímco skupina Deep Purple (na kterou taky ještě dojde) má slavnou zonku Child In Time, Black Sabbath znějí sloganem Children of the Grave. Jak příšerná posloupnost: Díte času – Děti hrobu, která v současné době nabývá na tak chmurné aktuálnosti, navíc ještě dokumentované poselstvím zovaným War Pigs. Válečnééé prasatááá!!! Ehm, jestli by nebylo pro všechny lepší místo toho křičet Báječněěě prsatááá…

Červená kytara, červená basa, a nejen Ozzy má zelenou! Mimochodem, všimněte si prosím v naší galerce, že Vilda Majtner vypadá na některých záběrech jako herec Ilja Racek. „Hmm, tak vrchní mají dneska sjezd. To je krásný povolání…“

Vrchní umělci si skutečně dali dneska sjezd v Rusty, a fakt to bylo krásný, že je takhle povolali. Zpěvák a kytarista Vilda Majtner je hudební génius, který dokáže střídat ty svoje revivaly, hudební polohy, tóniny, kytary, a jediný co na Black Sabbath nestřídá, je jeho triko s Ozzym! Který je věčný, stejně jako muzika Sabbathů…

Divokej (nejen) Kusmen

Ovšem nesmíme zapomenout ani na „hudebního aktivistu“ Michala Kusmena Kusáka. Ó, jak dobře si pamatuju, když kdysi Tom Jegr v Metru ohlásil, že má novýho bubeníka, a ňákej mladej kluk do toho a do těch kouřů vzápětí začal mlátit, až jsem myslel, že spadne celá Alfa pasáž. Ta parní mlátička nebyl Karlos Vodička, ale zatraceně divokej Kusmen!       

On není jenom bubeník, on je i zpěvák a klávesista, takže si klidně strčí do huby mikrofon na Led Zeppelin & Rock And Roll (aby to ještě vtipně okomentoval, že jde o cover Karla Zicha – no prostě rokenrol) anebo si stoupne za klaviaturu na cover Marušky Rottrové Lásko, voníš deštěm (Sheʼs Gone).

Á propos, ani ta další Kusmenova nástrojovka, totiž ledová taštička, nebyla k zahození: 4 plechovky Radegastu bych sice ještě klidně oželel (Michal prostě musí mít jenom desítku, kterou v Rusty nečepují), ale ta závěrečná svačinka v podobě rohlíků s blíže neidentifikovaným jistojistě drahým salámkem, no tak to byla vůně a demonstrace slin! - No dobře, nedal mi kousnout, asi to měl na salámu, důležité je, že mi dal vydatně kousnout své muziky z džungle.

Zato Luboš Hloušek, to je takový skromný veterán basové kytary, skvěle drtí ty svoje tlustý struny a když nic nemusí, klidně si sedne na bednu a prostě tam je. A je dobře, že tam je, protože kdyby tam nebyl, tak by to bylo tak, že by to nebylo ono (kurnik, já už skoro jak ten Werich).

„Deep Purple Haze“

Jasnačka že se hrály aj ty největší megamrdy jako Paranoid nebo Iron Man, a zatímco z věru bohaté návštěvy dva jedinci odcházeli před posledním setem na šalinu, my „železní muži“ jsme zůstávali.

Jenomže vono to nebylo jenom vo Sabbathech, byl to totiž takovej randál, že se přišel aj Jimi Hendrix podívat, co se to zas kurwa děje, a s Vildou si střihl nejenom Foxy Lady (tudíž v Rusty zněla druhej den po sobě), ale třeba taky Purple Haze anebo Fire, přičemž Kusmenův komentář, že se jedná o cover songu skupiny Lucie Oheň, který okopíroval o mnoho let dříve Hendrix, mne rozchechtal natolik, až se mi málem zakuckala pšenice. Kteréhož mého smíchu si všiml i samotný Kusmen a hrál pak mimo dobu – tuhle lež máš za to! :-)

A kdyby jenom Jimi. Rozpoutaný a roztančený závěr patřil rovněž dalším největším hard rockovým hlomozům světa, takže se přišli mrknout aj Deep Purple s jejich Smoke On The Water anebo Lemmy, resp. Motörhead s mimořádně energetickými nápoji a náboji Ace Of Spades či Killed By Death.      

Mimochodem, víte, že bubeník Kusmen má v Brně ulici? Ano, Kusákova se nachází v Maloměřicích, kousek od Zahrady u Sosny, zatímco Luboš Hloušek je zase spojen s legendární brněnskou hospodou U Hloušků. Jenom ten Majtner v Brně furt nic – no asi proto, že pochází z Brooklynu…

Díky moc, tady Dědek. Fotky Věrka + Dědek.

 

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>