INITIUM – rozhovor v Pejřimově, kde nemají krematorium dne 21.7.2023

INITIUM – rozhovor v Pejřimově, kde nemají krematorium dne 21.7.2023

Na počátku všeho kolikrát stojí náhody všeho druhu. Za realizací tohoto rozhovoru stojí taktéž náhoda, kdy mě oslovil soused přes obecní komunikaci, že jeho synovec hraje v kapele, která rozhodně není marná a že by byl rád, kdybych s nimi něco spáchal. Tudíž jsem ho poslechl a jal jsem se páchat…

Kluci mě poněkud uvedli v rozpaky, nevím, jestli už vypadám tak zrale nebo opotřebovaně, ale po celou dobu mi vykali, na což nejsem příliš zvyklý. Na druhou stranu je fakt, že mezi mnou a nimi je přesný generační rozdíl, moje dítka jsou cca stejně stará (spíše mladá). Mezitím volal nějaký Alzheimer, že už jede, ať stavím vodu na kafe…

Čas si našli a s Medyedem si povídali: Mates (bicí), Tom (basa) a Feetsa (zpěv) 

 

Medyed: Zahájil bych takovou tou obligátní omáčkou na úvod aneb co bylo příčinou, že jste se dali dohromady a vznikli INITIUM?

IINITUM: Jsme koronová kapela. Když to vypuklo, začali jsme se s bráchou doma kopat nudou do zadku. Tou dobou začal náš bubeník Mates dávat na Instagram videa, jak hraje a nám mezitím skončila naše předchozí kapela. Já měl rozepsaný jeden text a rytmus bicích na jednom Matesovým videu mi seděl do refrénu. Ta písnička („Unenlightened“) je dneska už kompletně předělaná a na hlavu postavená ve srovnání s původní verzí ale tenkrát mi to přesně sedělo, a tak jsme mu napsali, párkrát jsme se sešli ve zkušebně. Pak Mates přivedl basáka Tomáše, což byl pro nás učiněný zjev – jednak je nejmladší z nás a jednak se byl během pár zkoušek naučit to, co jsme se my idioti drtili dlouhé měsíce. Pak jsme začali hrát, točit klipy a padlo rozhodnutí, že přejdeme z analogu na digitál. Potom Tomáš dotáhl nového kytaristu Jendu Chvátala, což je jeho téměř brácha. Takže takhle to všechno vzniklo. Z mizerných pocitů během covidu vznikly všechny texty a dospělo to do dnešních dnů, ještě jsme se nezabili navzájem.

Medyed: Jisté pnutí vznikne vždycky, na druhou stranu, pokud si členové kapely jen padají samou láskou kolem ramen, tak to posluchač nevydýchá…

INITIUM: Jojo, to je pravda, a ještě navíc, jak jsme každý úplně jiný a máme jiný zájmy a osobnostně jsme úplně odlišní, tak to do kapely dodává takový to koření, který by tady jinak nebylo. Každý má svoji plnou palici nápadů a svoje připomínky, každý má oko na něco jinýho a to je strašně důležitý pro naši muziku, bez toho by to tak nedýchalo.

Medyed: Přesně tohle mě napadlo, když jsem viděl váš první klip, on asi nebyl v pořadí první, ale to je jedno. Zpočátku na mě skladba působila jako přesně to, co dneska jede na tuny jako přes kopírák. Ale ejhle, skladba se pak rozjela do celkem originální podoby, těch vlivů je tam daleko víc…

INITIUM: Je to tak, já s bráchou jsme hodně ovlivnění nu-metalem, tou érou SLIPKNOT/KORN, přičemž já jsem ještě od táty odkojený starým heavy a thrash metalem, Mates je vyloženě přes core, ponořený do moderny, což se možná trošku bije navzájem, když nehraje s námi, hraje s jazz bandem. Tomáš k nám dotáhl takový ty funkovější riffy „redhot“ typu a la Flea, jeho rozsah je v podstatě od popu po KORN. Jenda, ten je zase odkojený na takovým tom pop-punku, takže rozsah inspirace je velmi široký.

Medyed: Nabízí se proto jedna dosti zásadní věc – řada originálních kapel doslova neustála tlak okolí a manažerů, kdy se pak z originálu stal unifikovaný kus mainstreamové skládačky.

INITIUM: Tomu se my snažíme aktivně vyhýbat. V tom nás snaží podporovat náš produkční, zvukař a kameraman v jedné osobě pan Ivan Herič, která má v hlavě konkrétní vizi, že to má celé být o vlastním ksichtu, provzdušněné a přirozeně živé. Je hlavně nepolíbený světem tvrdé muziky, je z úplně jiného prostředí, a právě on tomu dodává ten nádech jinakosti. Sice nám nepodává ty standardní postupy, takže je to možná krkolomnější, ale zní to prostě jinak.

Medyed: Skladby dneska vznikají často na několikrát, kdy každý člen si něco kutí u sebe a i nahrávání probíhá odděleně. Jak to funguje ve vašem případě? Dáváte nápady dohromady společně nebo spolu ladíte až finální podobu?  

INITIUM: Kromě textů, protože textuju jenom já (Feetsa) (Tomášovy texty jsme zatím nepoužili), je hlavním nositelem riffů Márty, a pak tu jsou hlavní kecači Tomáš s Matesem. V ideálním případě se nápad dodělává společně během několika zkoušek. Ten méně ideální případ je, i když nám docela vyhovuje, když se to rovnou donese do studia a tam s nápadem pracujeme společně. Výhodou je nahuštěnost a tlak na pilu, který nás motivuje. Já se do muziky jako zpěvák moc nepletu.

Medyed: Mám z vás pocit, že rozhodně nejste parta, co se teprve rozkoukává. Jako o generaci starší jedinec jsem pobral jistou zkušenost, že není vůbec sranda a je nakonec obrovská klika se v pravý čas potkat s lidmi, kteří vás někam popostrčí a pomůžou najít ideální cestu.

INITIUM: Díky moc. My jsme do toho vlítli v podstatě úplně jako „vocasi“, ale díky Bohu jsme se chytli dvou dobrých part, a to kluků a holky ze SAWMILL z Humpolce a Pepeho Pecha a Liborem Novákem z WEEK IN PARADISE. Ti nám všechno vysvětlili, chrlili na nás všechny ty pojmy a postupy, přičemž my věděli úplný h…o a jen tam stáli, držky na pupku a tupě kývali hlavou.

Medyed: Já to mám do Pelhřimova cca 40 km, což není zas tak daleko. Je to ale dost daleko na to, abych neměl pojem o místní scéně. Můžete uvést ve známost několik jmen, která stojí za zmínku?

INITIUM: V kontaktu s ostatními kapelami jsme, ale bohužel to nějak utichá. Po koroně jsme měli obrovskou radost, že je to konečně pryč a hráli jsme první pokoronový koncert tady klubu, který už shodou okolností zavřený, tak tam byla hlava na hlavě a konečně to zase volně dýchalo. Pak skončili pacovští DEPRESSION ISLAND, SAWMILL a WEEK IN PARADISE teď moc naživo nehrají, scéna po pokoronovém boomu trochu upadá a nikdo tomu ani moc nepomáhá.

Medyed: Onehdy jsem řešil dilema, zdali objíždět velké akce a fesťáky, nebo naopak uvolit cestu relativně menších akcí, kde je to takové osobnější. Jak jste na tom vy? Máte mezi cíly i velká pódia?

INITIUM: Jojo, ty malý akce mají své kouzlo, to v každém případě. Zatím se neozval nikdo, díky komu bychom hráli na větších akcích. Zatím jsme se dostali na klubové akce do Budějovic a do Prahy. Jsme spíš toho názoru, že ponejprv se musíš snažit sám a pak se uvidí dál. Samozřejmě chceme hrát pro nové publikum, na dalších místech, proč jinak to dělat?

Medyed: Máte v plánu v dohledné době studivou nahrávku?

INITIUM: Aktuálně máme další nahranou písničku a v neděli (23.7.) budeme točit další klip. Nespal jsem kvůli scénáři snad celý týden, tak to snad dopadne dle představ. Písnička se zrovna míchá, bude to taková naše titulka, která nese název podle kapely – „Initium“. My z ní máme radost, jak to celé dopadlo, protože původní podoba doznala ve finále razantního překopání. Je zase trochu jiná, ale už to nebudou takové skoky a výrazové spějeme do nějakého toho ustáleného směru. Těšíme se, až to vyjde, pokud se nezblázníme při točení klipu.

Medyed: A teď přichází řada na stylovou otázku – šest nebo sedm strun?

INITIUM: V našem případě obojí. V rámci koncertu jedeme půlku koncertu na klasické šestky v béčkovém ladění se čtyřkou basou a pak jedeme na sedmi strunách v áčku. Mě se v tom líp zpívá a klukům se líp hraje. Mají víc prostoru pro vyhrávky a můžou tam dělat djnet a ty ostatní kraviny na sedmou strunu.

Medyed: S dokonalou produkcí většiny metalové moderny se pro mě pojí jedna kacířská myšlenka – jestli tohle všechno je hratelné i naživo, nemyslím si totiž, že je to všechno možné.

INITIUM: My bychom asi nikdy necpali do nahrávky něco, co nejsme naživo schopni zahrát, brali bychom to jako jasný podvod a vůči posluchačům je to prostě blbý. I když jsme si ve studiu párkrát naběhli, plní veselí, a pak to naživo často bolelo. A kromě toho, Mates má úžasný cit pro kytarovou hru hraje tak, že skladby nesmyslně nezahlcuje bicími kotrmelci.

Medyed: Závěrem bych ještě optal na podrobnosti ohledně nového klipu.

INITIUM: Ještě jsme neřekli, že budeme točit v noci, bude to brutus, ale my se toho nebojíme a máme to rádi.

Dál jsme mimo rozhovor zhodnotili mezinárodní obchodní bilanci, dostatek citrusů na předvánočním trhu a evoluci metalcoru od roku 2003.

Rozhodně neváhejte a popřejte INITIUM sluchu i zraku!

 

https://bandzone.cz/_116454

https://www.facebook.com/initiumoff/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>