HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Óda na radost

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Óda na radost

Náš další díl cyklu HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ je specifický – představíme vám totiž kernovskou instrumentálku. 

Jak známo, kapela Kern je typická tím, že jsou pro ni instrumentální skladby atypické; což je v daném případě logické, neboť baryton typu Jaroslava Alberta Kronka se nerodí každý den, takže proč hrát bez něj.

I výjimečný zpěvák si však potřebuje výjimečně odpočinout, a tak občas vznikne i instrumentální skladba. Skupina Kern za celou dobu své existence vydala oficiálně pouze dvě: v 90. letech na řadovém albu Ztráty a nářezy závěrečnou Když nahoře, a o pár let později na raritním CD Rarity Ódu na radost. Ta má ovšem svůj původ mnohem starší.

Píše se rok 1824 a jakýsi Ludwig van Beethoven zhudebňuje báseň Fridricha Schillera (Symfonie č. 9 d moll, Op. 125). A začíná se rodit historický paradox, neboť ačkoli bylo na začátku slovo, rozuměno text, do dějin Evropy se zapsala právě instrumentální verze.

Pakliže pomineme interní osud této kompozice v rámci Evropské unie, musíme zmínit rok 1981. Tehdy totiž vychází album kapely Rainbow nazvané Difficult To Cure, pojmenované po závěrečné takřka šestiminutové právě Beethovenovské předělávce. (Á propos, když už jsem zmínil tu EU, není to nadčasové? – Difficult To Cure? - Obtížné léčit? Těžké vyléčit?)

Rainbow zasáhli kdekoho (koneckonců, kdo nemá rád duhu?), a mimo jiné i Kern. Deska vyšla v dobách, kdy vlastní tvorba Kernu byla teprve v plenkách, a tak není divu, že se tenhle úžasný nápad dokázat, jak je klasická hudba s hard rockem plnokrevně spojená, prolnul i s produkcí brněnského orchestru.

Kdo nepamatuje hudební polovinu 80. let (jako třeba já), mohl si Ódu na radost naživo užít na koncertě ve šlapanickým parku v roce 2003, na koncertě, o němž napsal brněnský hudební publicista Petr Gratias v unikátní knize Decibely nad Brnem (nakladatelství JOTA s.r.o., 2015, str. 88) toto:

„V roce 2003 se zformovala stará sestava skupiny Kern a rozjíždí koncertní projekt „Remember Tour“, který má opravdu masivní úspěch a přivede zpět i staré publikum. Hned první koncert ve Šlapanicích navštívilo neuvěřitelných 3 000 diváků (!).“

Tato instrumentálka měla být i na CD Live Kdo s koho (2004), avšak bohužel kvůli umístění nového klipu Blízko nás, který sežral strašně moc místa, se semka nakonec nevešla, a tak byla cobyžto nahrávka z Remember Tour zveřejněna až o pár let později právě na již zmíněném CD Rarity. 

Ano, Remember znamená vzpomínku, a stejně tak na tuto skladbu zavzpomínal v rámci jednoho článku našeho webu v prosinci 2020 bývalý bubeník Kernu Karlos Vodička, jenž zmiňuje i bravurní kytarovou práci svého bratra Tonyho Vodičky:

„Originál tohoto válu - resp. této úpravy je od kapely Rainbow - hraje to Blackmore. Nám se to tak líbilo, že jsme na tom hodně dřeli a nakonec dost dlouho hráli. Dokonce jsme s tím šli na kvalifikace pod agenturu Brno v roce 1985. Ti kokoti nám to tehdy nechali zahrát o sekundu nebo tercii vejš - chtěli si ověřit, zda známe stupnice... No hotovo. Na CD ze Šlapanic se doopravdy nedostala - mělo to 2 důvody: Za prvé už fakt nebylo místo na CD a za druhé ta skladba nebyla až tak dokonale zpracovaná z naší strany - nemám na mysli sóla kytar atd... V originále jsou dost podstatné klávesy - my je neměli. Jinak Tony hrál toho Blackmora výborně - po letech smekám klobouk.“

No a vážení přátelé, já smekám též… …mimochodem, snažil jsem se z níže prezentované nahrávky naposlouchat text, ale jaksi se nezdařilo :-). Takže vám musí prosím stačit, že „nad radost nic v světě není“ - rozuměno nad radost z poslechu…

Zdraví Dědek.

Kern Óda na radost Live:

Rainbow Difficult To Cure Live:

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>