HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: MARATON

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: MARATON

Intro: Poděkování Karlosovi za poskytnutí důležitých informací.

Chceme-li se v rámci tohoto cyklu věnovat hudební produkci skupiny Kern z 80. let věru poctivě, nemůžeme samozřejmě vynechat ani převzaté songy, na nichž tito muzikanti – ostatně jako mnoho jiných – začínali. Nedošlo však k ovlivnění pouze typickými představiteli tzv. nové vlny britského heavy metalu v podobě Iron Maiden, třebaže ta měla na vývoj souboru i Kronkova zpěvu nezpochybnitelný vliv, ale též orchestry s historií poněkud letitější. 

Takovou unikátní ukázkou z dřevních dob Kernu je píseň s českým názvem Maraton, jež je obsažena pouze na CD Rarity 1981-83. Jedná se o cover z pera pro mne osobně dosti neprozkoumané americké hudební skupiny Grand Funk Railroad (přiznám se, poprvé jsem ji zaregistroval díky Arakainu na CD Legendy), konkrétně o její velký hit s původním názvem Weʼre an American Band, pocházející ze stejnojmenného alba vydaného v roce 1973. Koneckonců, sousloví „The American Band“ se pro tuto údajně „nejhlučnější rock and rollovou skupinu na světě“ vžilo i jako symptomatická přezdívka.

Moravští Kerni by pochopitelně mohli jen těžko v refrénu v souladu s názvem originálu zpívat, že jsou americká banda, a tak vznikl český text se sloganem „Běžím ten maratón sám“, resp. s celým refrénem znějícím následovně (tedy pakliže jsem jej odposlouchal korektně, jelikož v písemné podobě text k dispozici nemám): „Běžím ten maratón sám / běžím ten maratón sám / mám srdce troufalý / pomalu zoufalý / běžím ten maraton sám“.

Jedná se o poměrně „dřevní“ nahrávku nikoli jen z hudebního, ale rovněž ze zvukového hlediska, neboť celkový sound i zpěv je poměrně zastřený. Světlou výjimkou je pouze krátká kytarová vyhrávka startující v čase 2:33, která z hlediska hlasitosti najednou nečekaně vystupuje do popředí a je relativně dobře zřetelná. Naopak zejména v úvodu nahrávky je místy nadprůměrně čitelná linka baskytary, kterou v tu dobu s největší pravděpodobností obsluhoval ještě Machatův předchůdce František Goliš Drápal.        

Jak již naznačeno výše, celý text se dnes jako bonus konat bohužel nebude, zato vám však nabízíme srovnání kernovské předělávky s originální předlohou, a jako bonus návdavkem speciální tip přímo od bývalého bubeníka Kernu Karla Vodičky – oficiální video od formace The Dead Daisies, kdy se tedy - řečeno se špetkou humoru - nejedná o cover na druhou, ve smyslu coveru kerňáckého Maratonu, ale přeci jen „pouze“ o předělávku originálu… Inu, ve světě taky neznají všechno (úsměv).   

KERN – Maraton:

GRAND FUNK RAILROAD - Weʼre an American Band:

THE DEAD DAISIES (official video cover):

Zdraví Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>