HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ:  GROTESKY POSLEDNÍCH RÁN

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: GROTESKY POSLEDNÍCH RÁN

První věc je nejdůležitější – oficiální název skladby: GROTESKY POSLEDNÍCH RÁN. Nejsou to tedy Grotesky posledních „ran“, i když tento název by byl jistým, byť hodně tvrdým způsobem vtipný, a nejsou to oficiálně ani Grotesky, třebaže tuto zkratku budeme v následujícím textu používat, leč opravdu jen jako zjednodušující zkratku.

Níže prezentovaný text vyšel v dobovým kerňáckým fanklubáckým časáku, který se jmenoval Bulletin Kern - Fanclub, vydání prosinec 1988, z nějž jsem jej prachsprostě opsal. Od zpívané verze se liší naprosto minimálně – např. „a slzy a růž“ místo psané knižnější varianty „a slzy i růž“. Autor hudby a textu zde – na rozdíl od vydání textů v jiných číslech fanzinu – uveden není.

Níže prezentovaná demonahrávka vyšla na CD Rarity, jež má sice dovětek 1981-83, avšak tato konkrétní píseň pochází zjevně z pozdější doby – zřejmě z roku 1988, čemuž by odpovídal jak rok zveřejnění ve výše uvedeném bulletinu, tak i deklarovaný rok pořízení live nahrávky, jejíž přesný zdroj (koncert) nám bohužel znám není. Pokud byste měli kdokoliv jakékoliv upřesňující informace (včetně Vás, pane Zdeňku Svobodo), byli bychom za ně velmi vděčni.

Třebaže ve zmiňovaném bulletinu fanklubu Kernu byl text Grotesek zveřejněn společně se slovy písní jako Bitva v Černé Hoře, Kdo z koho, Hlas, Všeho s mírou, na rozdíl od nich se na debutové album „…od narození“ natočené v roce 1989 tato věc nedostala. A to i přesto, že již na této nahrávce se objevují jak sbory (ba řekl bych spíš bohatýrské hlaholy), tak i zvukové efekty typické právě pro první desku.

Jasně, skupina byla v tu dobu autorsky mimořádně plodná, a aby se všechny její tehdejší počiny na vinyl vešly, muselo by jít přinejmenším o dvojalbum. I přesto si ale myslím, že právě tato skladba by debut – ačkoli již tak hudebně jednoznačně nadprůměrný – ještě více oživila, a to právě pro svůj nezpochybnitelný speed metalový charakter, jež by „narušil“ převažující ráz středního tempa vydané desky (Miss aut promine). Ovšem který song bych výměnou za tento oželel, toť otázka těžká přetěžká … tak říkajíc heavy.

Tož zanechávám spekulací a vracím se k realitě, představované dochovanými nahrávkami. Poprvé v rámci našeho dílu máte jedinečnou možnost srovnání DEMO & LIVE verze, s odlišnými stopážemi, v případě živáku navíc opatřené unikátním „intrem“ v podobě promluvy zpěváka Jaroslava Alberta Kronka.  

Ještě jednou prosím na závěr zdůrazňuji, že budeme vděčni za jakékoliv Vaše případné nabídky hudebních i textových materiálů ke Kernu 80. let – tedy nikolivěk pouze k této písni – se vztahujících. A v této souvislosti dodávám citaci z níže prezentovaného textu: „Jsou ostré a plaché sny na dně mých vět“… ?  

Zdraví Dědek.   

    

Grotesky – text (zdroj: Bulletin Kern, FanClub, prosinec 1988):

Počítám do sta / to není tak moc / spánek tím nepřivolám / Jsem jedna z těch postav / co obchází noc / netečně jak starej krám / Tančí mi na skle / za hejny svých můr / když svědomí na černo mám / Inkousty zaschlé / a slzy i růž / Grotesky posledních rán… / Ve zlatým věku / je cítit i klam / jsem nadoraz pořád a dýl / Bez velkejch seků / mi vychází plán / abych ti kousíček zbyl / Jsou ostré a plaché / sny na dně mých vět / když se ti v nich připomínám / Jen vítr z těch plachet / se obrátil zpět / a fazónu pozměnil nám…

Grotesky – demonahrávka (4:13):

Grotesky  - live 1988 (4:50):

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>