HUDEBNÍ TIPY 2020/2021

HUDEBNÍ TIPY 2020/2021

Jelikož většina mých článků se poslední dobou otáčela hodně zpátky, celé desítky let do minulosti (i když samozřejmě k tomu byl a je důvod), nyní jsem rozhodl pověnovat se trošku současnosti, a tak je zde takový malý průvodce věcmi výrazně novějšími, které dle mého subjektivního soudu stojí za pozornost. A jelikož jsme stále v podstatě na začátku roku 2021, určitě se můžeme ohlédnout i za rokem 2020; čili jde o hudební tipy 2020/2021, z nichž na některé jsme na jiných místech našeho webu již upozornili. Prostě když už kapely nemohou být se svými fanoušky, tak jim dělají radost aspoň novou muzikou!

KREYSON MEMORIAL A JEJICH BOJ

Formace Kreyson Memorial kolem kytaristy Dana Kroba má za sebou hudebně velice zdařilé debutové album Strážci plamenů (2019), a v roce 2020 nám umíchala ochutnávku své další tvorby v podobě songu s až skoro symbolickým názvem Boj 2020 (+ lyric video). Že by to byla předzvěst dalšího longplaye? Jakožto jednohubka věru slupnutelné, neboť nejen zpěv Peti Dolénka si déledobě drží svou vysokou kvalitu.

MOTORBAND NIKDO NESRAZÍ

Průběžně pilný je i Motorband, který nám během loňského roku v rámci přípravy nového alba přinesl celkem tři singly: Sraž mě znova, Pravda nebo lež a Nechte mě bejt. Všechny jmenované věci naleznete samozřejmě na YT (kanál MOTORBAND OFFICIAL), poslední dvě včetně videoklipů. Za zhlédnutí stojí určitě všechny, největší ohlasy má zatím věru vydařený kousek Pravda nebo lež, a tak ho tady máte ve stylu hesla: jeden za všechny – všichni za jednoho!  

LIMETALL VALÍ JAKO PARNÍ STROJ

Skupina Limetall si za svých teprve pár let existence již vydobyla pevné hudební postavení, a zjevně si stojí dobře i teď, kdy YouTubem uhání její stále ještě singlová novinka Parní stroj, s řízným riffem a vtipným textem. Zajímavý postřeh jednoho uživatele YT: Nezní Vám zejména refrén trochu jako produkce A s Honzou Toužimským? Já osobně říkám, že tu stylovou barvu tam cítím, což ale není kritika, jen poznámka - nikoliv tedy do žákovské. Žákovská léta mají chlapci věru za sebou, tady jsou staří pardáli „rolling“ Parní stroj!      

 

MAKAR ČUDRA JE SPÄT PŘI ŽIVOTE

O čerstvých aktivitách slovenské kapely Makar Čudra už na našem webu podrobně informoval kolega Medyed (přečíst jste si mohli 2-recenzi + rozhovor), ale podle mne není na škodu si videoklip z nového třípísňového EP Spät při živote (2020) na tomto místě připomenout, už i proto, že se točilo u nás na jižní Moravě, v bzeneckém studiu Shaark. Takže skupina, která se kdysi stala známou zejména šlágrem Strigy na sabat, si ani po letech nedá pokoj a opět „obcuje s ďáblem“, tentokrát v podobě pecky Karty s diablom!   

SODOM A BATERIE ŠKOPKŮ

Tihle slavní přeslavní thrash metaloví řezníci mají z konce loňského roku na kontě další řadové album, Genesis XIX, official video natočili na závěrečnou nálož s přátelským názvem Friendly Fire. Na Encyclopaedii Metallum má deska zatím velmi solidní hodnocení (k tomuto datu 87 % / 11 reviews). A pozor, už jste někdy pili pivo z německého soukromého pivovaru Stauder? Chlapcům to po něm řádí evidentně dobře! Klip je tudíž sympaticky plný různých baterií škopků, od pití až po bicí, a dobít svoje baterky si tak můžete jeho prostřednictvím i Vy – tohle je prostě nášlapná mina! 

IRON SAVIOR A JEJICH SKYCREST

AFM Records mají na firemním kontě prosincovou novinku od dalších Němců Iron Savior, kteří jsou na metalovém trhu už taky léta, i když tak dlouho jako Sodom nebo Accept přeci jen nikoliv. Jejich Skycrest je podporován offiko šlapavým videoklipem Souleater, který určitě stojí za zhlédnutí a případně i podupávání do svěžího rytmu, o případném připojení se s vlastním zpěvem ani nemluvě. Mno, to slovo „Iron“ v názvu orchestru přeci jen cosi metalového značí… 

ACCEPT: VE STÁŘÍ SE UČÍ HROBAŘEM

A do germánské třetice! S new fošnou přicházejí začátkem roku 2021 též další němečtí kolegové, byť se jedná o metalový subžánr poněkud melodičtější než třeba Sodom (recenzi máme na webu od února). V Encyclopaedii Metallum sice Too Mean To Die nemá mnoho hodnocení, a k aktuálnímu datu to vychází trochu slaběji než Sodom, na necelých 70 %. Třebaže oficiální videoklip The Undertaker (Hrobař) působí vizuálně nesmírně tajemně a magicky, jako fórek slyším v rytmice a melodii slok diskohit Toma Jonese Sex Bomb, nebo chcete-li někdejší Ormovic „podezřele podobný flák“ Jako James Bond, složený pro božského Káju. Inu, když vypadáte jako James Bond, klidně můžete sbalit nějakou sexbombu i na hřbitově. A nemusí to být jen prostá vdova, smíte jít i hloub…

Á propos, co na to říká Loretta se svým Hrobníkem - který pohřební zřízenec je lepší? 

SEX SE TŘEMI SESTRAMI … A DRÓGY A ROKENRÓL JAK ZA STAREJCH ČASŮ

Místo turné vydaly Tři sestry kompilaci coverů s českými texty s výmluvným názvem Sex Drógy Rokenról (leden 2021), k čemuž Fanánek mj. řekl: „Postupně nalézám zapomenuté skvosty a napadají mě české texty, které popisují život na Braníku v 80. letech. Zajímavé je, že ačkoliv technologický vývoj poskočil nebývale – telefonní budky vs. chytré mobily – princip požívání omamných nápojů se nezměnil.“ Zbývá něco dodat? Ať otevřou hospody a Ať seš punk!  

JE TO ON - SAXON?  

A teď pozor, úplně čerstvá novinka z 19. 3. 2021. Já teda nevím, ale Saxon to asi odkoukli od Tří sester, že je taky napadlo vydat album plný coverů. Nazvané příznačně Inspirations, což netřeba překládat. Takže to vlastně nejsou jenom Saxon, ale taky (anebo hlavně?) Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Motörhead, Deep Purple anebo AC/DC. Prostě dědci hrajou dědky, říká Dědek - jsou tady Rolling Stones, pardon Saxon a Paint It Black!

KDYŽ SLYŠÍM DRUHOU TRÁVU RŮST…

A na závěr tohoto článku jeden ne-metalový tip z loňského roku. Robert Křesťan & Druhá tráva patří nesporně k tomu nejlepšímu, co tuzemská muzika nabízí, a to i ve světovém měřítku. Jejich Díl první zatím sklízí vesměs velice kladné ohlasy, klip Kdybys mě zabila též (k dispozici je rovněž video na skladbu Žhář). A pozor, v závěru se nezeslabuje do fade outu, ale naopak zesiluje! 

Tak, a to je pro dnešek všechno. Všechno? No všechno se nám do jednoho článku samozřejmě nevešlo, takže budeme asi muset v novinkách pokračovat. Řečeno ne-novinkově - někdy příště…

Zdraví Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>