HITY PRO PAMĚTNÍKY – 31. díl: FERAT: Rainhold

HITY PRO PAMĚTNÍKY – 31. díl: FERAT: Rainhold

Slavný film Upír z Feratu Juraje Herze z roku 1981 se samozřejmě svým děsivým tématem nemohl vyhnout ani „děsivému“ metalu.

Poprvé jsem plzeňskou thrash metalovou grupu FERAT zaregistroval na slavném sampleru ULTRAMETAL z roku 1990, kde jako jediná pěla anglicky a přiznám se, příliš mne neoslovila – no zkrátka jsem její hudbě nerozuměl ;-). „Neumí čésky, neumí čésky!“

Posléze jsem v jednom hudebním koši v Bontonlandu na brněnském náměstí Svobody objevil ve výprodeji za 99 Kč její druhé řadové CD se stejnojmenným názvem Ferat (vydáno Popronem 1999 na základě vítězství v celostátní soutěži kapel, neofiko název Parapsychology dle úvodní skladby – sestava „sladká“: Husák, Kroc, Velinov, Sladký!!!). Můj výborný kamarád Jožo ze Slovenska byl za to pak taky rád. ;-)

Ještě později jsem díky Underground Records zakoupil fenomenální vzorek Feratu v podobě Chodba smrti I a II (celkem 3 CD), což jsou vpravdě undergroundové snímky týhle šikovný kapely.

Bubeník Alan Reisich si ve své době zabubnoval s Debustrolem (Protest Live!, Svět co zatočí s tebou – který nyní vyjde samostatně v rámci 30th Anniversary), Kroc nebo Krob jsou známí např. z platforem Kreyson (Memorial), Sladký zejména z Törru, a celej Ferat vlastně povstal z blackové Fata Morgany!

A připojuji též zajímavý komentář z YT:

Jan Terzim (před 1 měsícem): Když si vezmu, že Reisig a Ruttner se pak sešli v Kečupu, tak mi to trochu připomíná osud slovenských Gladiator :-)

Mimochodem, zejména Vy mladší, víte, co znamená iniciála G. v celém uměleckém jménu zpěváka a kytaristy Oty G. Husáka? – Otakar Gustáv Husák, Gustáv dle posledního komunistického prezidenta ČSSR…

35 let od narození Feratu… https://bandzone.cz/ferat

https://ferat-band.cz

V rámci neziskového projektu Heavy Metal Of Eastern Bloc si pak můžete poslechnout celé album Rainhold:

A konečně videoklip:

FERAT: Rainhold

Sestavil Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>