HITY PRO PAMĚTNÍKY – 23. DÍL: MASTERʼS HAMMER: Géniové aneb VZPOMÍNKY NA BOBRA NA OLTÁŘI

HITY PRO PAMĚTNÍKY – 23. DÍL: MASTERʼS HAMMER: Géniové aneb VZPOMÍNKY NA BOBRA NA OLTÁŘI

No tak tohle je hotová černá perla přelomu 80. a 90. let.

Mistrovo kladivo do toho začalo bušit již v 80. letech, avšak hřebíček na hlavičku trefilo až po revoluci.

Zatímco v METAL TOP TENu, v rámci rozhlasové platformy Posloucháte Větrník, šohaji v čele s Frantou Štormem alias slovní hříčkou Storm (Bouře) zatím jen křepčili Kolem kotle, pod křídly Monitoru to byl již věru jiný rituál, pardon - Ritual.

Hodně je zajímavého na tom, že vstupní kytarový riff byl ukraden z kultovního Fantomase (však on jim to ve čtvrtém díle spočítá!), hodně na tom, že na vnitřním potisku vinylu ULTRAMETAL, což byl pro MH takový „promosingl“, je celý název skladby, tj. „Géniové vcházejí bez pohřbu“, a dost na tom, že „božské“ odpovědi zde zpívá Miloš DODO Doležal.

Po dvou písních vyšlo debutové album. Důležité je, že tahle deska zazněla jako česká odpověď na Bathory, jak to nazval jistý český recenzent v Melodii, bohužel už nevím který, omlouvám se. Pamatuji se, že jsem ji kupoval za 69 Kč v prodejně Supraphonu na České v Brně (dneska je tam provozovna 02), také se pamatuji, že krátce na to přijel můj brácha, kterej se znal s Kočandrlem, tedy šéfem Monitoru (jinak OK Band s Březinovou), a tu desku mi přivezl taky, takže jsem ji pak za pade prodal kamošovi a měl jsem na pivo.

Taky vím, že jeden fanoušek ten klip zpětně pojmenoval jako že neopakovatelný bobr na oltáři, od čehož jsem odvodil i titulek tohoto článku. Chilli nejedná se o výborné CD Argemy Vzpomínky na „Bobra“, jedná se o vzpomínky na bobra na oltáři, což se asi v rámci vysílání veřejnoprávní televize už nebude nikdy (alespoň v premiéře) opakovat. 

A když už jsem zmínil toho Vláďu Kočandrleho, tady je jeho hezká reakce – po letech – právě na skladbu Géniové: (zdroj: Pařát 91/21 – přelom let 2019/2020 – otázka Michala Husáka): 

A dnes, při vzpomínce na ta alba, vybaví se vám ještě něco víc než nádechem nostalgie opředené řádky v katalogu?

Asi nejvýrazněji se mi vybavují verše od Franty Štorma: „Na nás už neplatí teror anděla sebeklamu, Leviathan otvírá svoji tlamu!“ To si občas stále s chutí pouštím, vůbec celá ta první deska MASTERʼS HAMMER má pořád svoje kouzlo.“ …

Pusťme se do toho – pusťme si to… Rok 1991 - Hitparáda Martina Hrdinky – 13. místo - MASTERʼS HAMMER – LP Ritual – vydavatelství Monitor - song Géniové…

Tady Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>