Historie - Tanja

Tedy, psát historii zpěvačky, která je stále nádherná, atraktivní ženská, to je snad trochu provokace... Ale chceme-li zachovat strukturu našich rubrik, nelze jinak.

 

Zatímco dnešním metalovým světem hýbe spíše pěvecká hvězda TARJA, na přelomu 80. a 90. let způsobila v českém světě tvrdého rocku pozdvižení zpěvačka TANJA, vlastním jménem Táňa Kauerová, žena s výrazným, velmi charakteristickým hlasem od Boha. Stalo se jí osudným, že si jí všiml Radim Pařízek, kapelník a bubeník skupiny Citron, osobnost, která hýbala metalovým děním tehdejšího Československa. Za tohoto muže se Tanja také vdala a později se s ním již jako Táňa Kauerová-Pařízková rozvedla.

 

Prvním hitovým počinem Tanji se tak stal v roce 1987 fantastický duet s novým zpěvákem Citronu Ladislavem Křížkem Kam jen jdou lásky mé. Dodnes mnozí Křížkovi fanoušci považují tuto skladbu za jednu z jeho nejlepších písní. Píseň vyšla na singlu (viz článek Diskografie) a byl k ní natočen i velmi zdařilý videoklip.

 

Následoval v roce 1988 v podstatě promosingl k nadcházející debutové desce Tanji s písněmi Nad hlavou létá rokenrol a Pár přání. První z nich se stala dalším obrovským hitem zpěvačky, opět získal klipovou podobu a následně i cenu Zlatý Triangel za tři vítězství v dobovém kultovním pořadu bratislavské televize Triangel, báječné to televizní hitparádě, jež se nevyhýbala ani tvrdě rockovým záležitostem a díky níž se proslavila celá řada čs. metalových legend, jako např. Tublatanka nebo Kern.

 

Za rok 1988 se Tanja umisťuje v anketě časopisu Mladý svět Zlatý slavík v kategorii zpěvaček na vynikajícím 5. místě (v tomto roce Citron anketu v kategorii skupin vyhrál).

 

První LP Tanji bylo natočeno v roce 1988 ve studiu Citron pod bedlivým dozorem Radima Pařízka, který na desku nahrál skoro všechny nástroje (bicí, baskytaru, klávesy...!), jen na kytaru si pozval muzikantské eso, Miloše Dodo Doležala z Vitacitu, plus některé další hosty. LP vyšlo o rok později a díky hitům jako již zmíněný Nad hlavou létá rokenrol nebo Dálky a návraty, Zadrž ten čas! či Pár přání se stalo velmi úspěšným počinem českého tvrdého rocku. Věřím tomu, že řada z Vás to album měla stejně jako já doma a mnozí si ho určitě hýčkáte ve své sbírce dodnes.

 

V roce 1990 se Tanja dočká úspěchu, který se mnoha rockovým umělcům nepodařil - ocitá se na titulní stránce měsíčníku Melodie (č. 6/90) a je jí věnován hlavní, třistránkový rozhovor čísla. V něm do ní sice jeho autor, redaktor Tomáš Ondrášek pěkně tepe, ale Tanja tento rozhovor velmi dobře ustála.

 

Později Tanja vydává ještě 2 alba, v roce 1992 Pád do nebe a v roce 1994 Ďábel se svatozáří. Obě tyto desky přinášejí poctivé porce svěžího rocku s vynikajícím Tanjiným zpěvem, a třebaže z hlediska kvality hudebního materiálu jsou s debutem podle mého názoru srovnatelné, mediálně již nezaznamenávají takový úspěch; to je ovšem v tu dobu typické pro celý čs. tvrdý rock. Bližší informace k oběma deskám lze nalézt v článku Diskografie.

 

V roce 1997 zpěvačka ještě v Hannoveru natáčí singl Tanja, ale posléze se z hudebního světa stahuje a věnuje se své dceři a podnikatelským aktivitám (provozuje kosmetický salón).

 

Přibližně kolem roku 2005 se Tanja na hudební scénu vrací, a to nejprve v rámci rockového dua s Monikou Agrebi MY2BABY (název představuje sympatickou slovní hříčku, která se dá číst buď anglicky, anebo prostě česky "my dvě baby"...). Více o tomto rockovém projektu lze zjistit na jeho oficiálních stránkách, viz odkaz níže.

 

V současné době Tanja vystupuje zejména s rockovou skupinou Arena a chystá comeback v podobě natočení CD, na němž by měly být jak nově nahrané staré hity, tak zcela nové skladby.

 

Od roku 2008 lze aktuální informace o Tanje čerpat z jejích oficiálních stránek, viz odkazy níže.

 

Na závěr si dovolím citovat jeden příspěvek z návštěvní knihy oficiálních Tanjiných stránek, protože ten opravdu stojí za to. Otééé 64 v říjnu 2008 napsal:

 

"Moc pozdravů děvčico ze severu Moravy, celých 20 let jsem čekal, až se zase objevíš na pódiích a rozjedeš rock dračice, kterým jsi nás rockery středního věku dostávala do šílenéno tranzu. Moc se těším a držím palce, ať se Tvůj comeback podáří. A nakonec stále jseš pořádnej kusanec (na vojně jsem Tě měl nalepenou i ve vojenské knížce a to bylo za bolševika) :-)."

 

Tak k tomu asi není co dodat... Snad jen, že určitě se máme na co těšit, protože Tanja jako Paní Zpěvačka je zkrátka nezapomenutelná - čili ať opět nad našimi hlavami létá Tanjin rokenrol!

 

 

Zajímavé odkazy:

 

Oficiální Tanjiny stránky: www.tanja.wbs.cz

Skupina Arena: www.bandzone.cz/arena

Projekt MY2BABY: www.my2baby.cz

Skupina Citron: www.citron-group.cz

 

 

Dědek.

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>