Historie, sestava a diskografie Debustrolu

HISTORIE, SESTAVA A DISKOGRAFIE

V JEDNOM

 

 

Z kapel, které kdy v Česku hrály thrash metal, patří Debustrol určitě do trojice těch nejznámějších, vedle Arakainu a Kabátu, s tím dodatkem, že Arakain dneska hraje jiný druh metalu a Kabát jak známo nehraje metal už vůbec. Z této trojice jediný Debustrol Obrazekzůstal až na jednu malou historickou výjimku do dneška věren thrash metalu, což je na něm velmi sympatické.


Nejslavnější část historie Debustrolu se pojí s 2. pol. 80./1. pol. 90. let minulého století, a proto jí bude věnována nejpodrobnější část. 

 

Tato mladoboleslavská skupina vznikla koncem roku 1986 a jejími zakladateli byli lídr - zpěvák a kytarista Martin "Kolins" Kolínský a bubeník Martin Melmus (spolu začínali již v roce 1983 shodou okolností pod názvem Modrý kabát). Vývoji bandu poté, co jej odborná porota v roce 1987 vyhodila z okresního kola známé socialistické přehlídky Rockfest se slovy, že takový bordel ještě neslyšela, moc pomohlo pozvání Vlasty Henycha na první ročník dějinného festivalu Death Metal Session, který se konal v Praze dne 12. 5. 1988 a na němž Debustrol, vystupující např. vedle Torru nebo Kryptoru, zaznamenal mimořádný ohlas. Mimochodem, z tohoto vystoupení Debustrolu je dochován unikátní videozáznam, který vyšel v roce 2003 jako bonus CD Vyznání smrti.

 

A právě demo Vyznání smrti, které bylo natočeno za jediný den, 17. 8. 1988, ve sklepě kulturáku v Mladé Boleslavi jako snaha zplodit po úspěchu na DMS festu reprezentativní nahrávku pro fanoušky i rádia, se stalo totálním thrash metalovým kultem, který na kazetách mohutně koloval mezi nadrženým socialistickým lidem. S touhle nahrávkou, která na CD vyšla, jak již naznačeno, teprve v roce 2003 (!), na vinylu pak až letos, čili 2008, se pojí několik zajímavostí - např. text skladby, podle níž dostalo demo svůj název, skupině poslal tehdejší její fanoušek, nynější renomovaný hudební redaktor Petr Korál. Anebo že od osmé skladby hrál pouze jeden šlapák. Či že všechny písně se nahrávaly "naživo" zpravidla na první nebo druhý pokus a že bubeník mydlil blány a plechy kvůli zvuku na chodbě a zbytek kapely ve vedlejší místnosti. (Poznámka: nejedná se však o první demosnímek souboru, již dříve byl totiž z koncertu v hospodě v Choruších u Mělníka pořízen záznam Nukleární pozdravy.)

 

Demo natočila sestava Kolins - kytara, Trifid - kytara, Cizák - basa, Melmus - bicí, a sláva Debustrolu počínala v tehdejším Československu nezadržitelně stoupat. Bohužel, jak už to bývá, v dobách velkého rozjezdu přišla rána, povolávací rozkazy dostali Kolins a Cizák, zatímco Melmus využívá Henychovy nabídky a odchází bubnovat do black metalového Torru. Jak prozíravým se v tento čas, kdy Debustrol nemohl dva roky fungovat, ukázalo předchozí natočení dema! Když už fanoušci neviděli Debustrol živě, o to více se totiž šířilo právě Vyznání smrti (údajně skončilo až v Africe a Malajsii), a udržovalo tak, ale spíše ještě probouzelo větší hlad po téhle řízné bandě. 

 

Po návratu z vojny, již po revoluci, přichází nabídka od štiky hudebního průmyslu Monitor Records a Debustrol, doplněný o bubeníka Michala Trůku, se účastní nezapomenutelného sampleru Ultrametal, na nějž každá z šesti kapel natáčí po dvou skladbách, Debustrol má tu čest kompilaci otevřít svými dvěma velkými hity Antikrist a Protest.

 

Vladimír Kočandrle jako správný manažer cítí, že chuť na Debustrol je po dvouleté absenci obrovská a neváhá s nabídkou na debutové album. To je natočeno během pouhých 7 dní (pro kapelu je časová tíseň při nahrávání už asi charakteristická) v ostravském studiu Citron za producentského dohledu Miloše DODO Doležala a Obrazekvýsledkem je velmi zdařilé spojení starých skladeb z dema Vyznání smrti a nových pecek, v poměru zhruba půl na půl. A opět se s albem pojí řada perliček: na obalu je plakátek Freddyho Kruegera, na němž jsou patrné rýhy po přeložení z nějakého časopisu, anebo např. že na CD oproti LP chybí závěrečná houkačka. I na nových písních se textově podílí Petr Korál. 

 

Deska vychází v roce 1991 a výborně se prodává: celkově se jí skoupí asi přes 40 000 kusů a mnoho týdnů se díky skvělé prodejnosti drží na předních místech televizní Hitparády Martina Hrdinky, kde se Debustrol prezentuje hitovkou Údolí Hádu. Pikantérie Neuropatologa nekončí - v měsíčníku Melodie vycházejí v rubrice Pět hvězdiček je nejvíc vedle sebe hned dvě (!) jeho recenze - což se snad nikdy jindy nestalo - z nichž v jedné dostává pět, tj. maximální počet hvězdiček, a ve druhé pouze dvě. 

 

Debustrol je fantasticky rozjetý a mezičasu před vydáním druhého řadového alba využívá nejen ke změně bubeníka (Trůku nahrazuje Alan Reisich, známý z Feratu), ale též k vydání živého miniCD Protest live!, které trvá pouhých 24 minut, z toho první minutu a čtvrt se jenom říhá až zvrací, pak teprve začnou bicí, zatímco kytary se ozývají až po více než dvou minutách (!!). CD je sedmipísňové, obsahuje jeden nový song - Závrať, který vyjde na následující řadové desce, a také několikavteřiný starý Vidlov Chotětov. Kotouček byl natočen v únoru 1992 v Čáslavi a netvoří souvislou část záznamu, ale oddělené nahrávky jednotlivých (některých) písní. 

 

V roce 1992 Debustrol také natáčí svoji druhou řadovou desku Svět co zatočí s tebou, která všechny fandy poněkud překvapí jednak značným podílem pomalejších skladeb, jednak nečekanými hudebními vlivy (např. rap v písni R.a.p.-l. nebo orientální hudební prvky v Egyptu). LP vychází v na tu dobu luxusním dvojobalu a opět se prodá slušný počet nosičů, 20 000, byť propad prodejnosti oproti debutu na polovinu svědčí mimo jiné o nezadržitelném opadu zájmu širší posluchačské veřejnosti o extrémní metalové žánry typu právě thrash metal. 

 

Debustrol přechází od Monitoru k Popron Music a sám se chytá tak trochu do "hloupé pasti", s ne-thrashovou deskou možná příznačně pojmenovanou Chytrá past. Ačkoli si kapela myslela, že se deska povedla a bude úspěšná, výrazný odklon od standardního debustrolského soundu fandové nestrávili a jeden údajně CD po vyslechnutí doslova rozšlapal. Psal se rok 1994.

 

Návrat k poctivému slayerovskému soundu i k Monitoru znamená album Vyhlazení z roku 1995, asi jedno z nejtvrdších v dějinách Debustrolu vůbec. Na něm Reisicha, který odešel vzápětí po natočení Chytré pasti, střídá bubeník Herr Miler z kapely Syndrom, z níž později letité ikony Debustrolu Cizáka a Trifida nahradí kytarista Volák a basák Zed. O rok později Debustrol úspěšně slaví desetileté výročí svého vzniku.

 

Spolupráce s Monitorem však brzy končí a kapela se uchyluje pod křídla malé firmičky Happy Music, známé např. též z vydání alba Kreysonu Zákon džungle. U ní Debustrolu vychází dvě desky, Pád do hrobu mrtvol (1998) a Apokalismus (1999), avšak v druhém případě se již projevuje to, co postihlo i zmíněné album Kreysonu, totiž nedostatečná distribuce. Mezitím Debustrol ještě stihne dělat předkapelu na koncertě Iron Maiden anebo se představit 15 tisícům fans na letním fesťáku v Rimavské Sobotě, Zeda "na chvíli" vystřídá Cizák a nastupuje bubeník Skull II. 

 

Band následně podepisuje spolupráci se známou rockovou agenturou Sokols Power Voice, u níž spatří světlo světa v roce 2001 CD Steak a 2005 Přerushit. Jak již zmíněno v úvodu, mezitím je v roce 2003 splacen dluh českému thrash metalu 80. let, neboť u téže firmy vychází demo Vyznání smrti.

 

V těch dobách se kapela po odchodu Voláka ocitá v unikátním tříčlenném složení, které dosud poznala pouze v prvopočátcích, právě před pořízením Vyznání smrti. Nicméně tato Obrazekúsporná sestava se osvědčuje a po určitý čas se Debustrol rozhodne ji neměnit. Poté se po mnoha letech s albem Přerushit vrací Trifid a Debustrol je opět kvarteto (Kolins, Skull II, Zed, Trifid).

 

V roce 2006, tzn. k 20. výročí Debustrol realizuje svoje první DVD, nazvané XX. let totálního masakru, jehož základem je více než hodinový záznam koncertu z KD Opatov v Praze, obohacený patřičnými bonusy (historie, klipy). Za toto DVD skupina získala ocenění Zlatá deska (která se v případě DVD uděluje za 1 500 prodaných nosičů).

 

V současné době chystá Debustrol novou řadovku s názvem Rwanda, která by měla vyjít na jaře roku 2009.

 

Na Silvestra 2008 bude Debustrol, který za dvě desetiletí své existence prodal úctyhodných zhruba 100 000 nosičů, společně s mnoha dalšími kapelami, jako např. Škwor, Doga, Alkehol, Harlej, Torr, Root aj., účinkovat na unikátním rockovém festivalu Silvestr v Rondu, přičemž hala Rondo má pro tento počin stanovenu kapacitu 9 000 lidí. Máme se na co těšit! Bližší informace lze čerpat na www.silvestrvbrne.cz. 

 

Poznámka: již brzy Vám na našich stránkách přineseme unikátní rozhovor s Debustrolem, konkr. s Kolinsem z léta 1993 - tj. před vydáním třetí desky Chytrá past - který byl dosud publikován pouze v magazínu California Gold Pages v září 93. Těšte se, tento takřka neznámý, 15 let starý rozhovor se totiž jmenuje "Není to ono, přijde změna" a prozrazuje leccos zajímavého z dějin kapely i z Kolinsova života. 

 

Dědek.
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>