Historie a sestava skupiny FREE FALL

Historie skupiny FREE FALL z Uherského Hradiště se dá rozdělit v podstatě na tři zásadní etapy.

Když tato skupina L. P. 1995 vznikla, aby se následně po roce na více než dvě léta odmlčela, stihla dle vlastních slov hrát jednak "něco jako metal", jednak v souvislosti s personálními změnami posléze "grunge místy výrazně kontrastující s prvky brit-popu". Prvotní etapa tak byla ve znamení hledání vlastního stylu, avšak jak se říká, když se Obrazekdítě rodí v bolestech, obvykle bývá hezké, což o Free Fall platí dvojnásob. Jenom dvojnásob?

Po pauze v letech 1997-1998 se kapela dává začátkem roku 1999 opět dohromady a startuje tak svoji druhou životní etapu, která je zdokumentována na prvotním demu Slave z roku 2000, resp. 2001 (údaje se rozcházejí, zřejmě jde o rozdíl mezi rokem natočení a vydání), na němž již hostuje pozdější řádná členka souboru, zpěvačka Monika "Monisha" Burdová.

Podstatný stylový zlom - a počátek třetí a nejzásadnější etapy, která trvá dodnes - nastává příchodem bubeníka Dana Prajse, dnes externího člena kapely. S ním kapela natáčí v roce 2004 svoje debutové album Difference, které přináší doom metal s prvky elektroniky, tedy styl pro kapelu ve své podstatě typický i dnes. Z tohoto 9-písňového CD si můžete prostřednictvím Bandzone poslechnout dvě skladby, kromě oné titulní též Come And Say. Na albu opět hostuje zpěvačka Monisha, která Obrazekse později již konečně stává trvalou součástí kapely.

Rok 2005 je zase ve znamení personálních změn, takže ze zakladatelů bandu zbyl v sestavě jenom zpěvák a basák Jindra Hráček.

S novou sestavou se kolektiv Free Fall vrhá nejen do přípravy nového hudebního materiálu, ale v roce 2006 též do soutěže Rocková dvanáctka rádia RockMax, v níž - možná poněkud překvapivě - vítězí, což skupině přináší nejen širší popularitu, ale též účast na prestižním vizovickém festu Masters Of Rock, a její skladba Reality je zařazena na CD kompilaci Rocková dvanáctka 2006. V tomto roce kapela také vydává své Promo CD obsahující 3 skladby, později zařazené na druhé řadové album (včetně Reality).
 
A úspěchy nekončí - semifinálová účast mezi 12 kapelami v soutěži Česká rocková liga znamená, že píseň Living In The Mistake se ocitá na CD výběru Česká rocková liga - Best Of 2007.

Rok 2007 je také rokem vydání druhého alba, nazvaného Garden Of Depression (kapelu si pod svůj patronát vzalo prestižní vydavatelství Redblack), s 10 skladbami doom metalového charakteru, podbarvenými nenásilně zakomponovanými prvky elektroniky, a s kombinací ženského a mužského zpěvu. Texty - jako u této kapely vždy - jsou výhradně v angličtině.

Free Fall sám svůj styl někdy označuje jako free style - směsici metalu, elektroniky, grunge... Nenechte se ale mýlit, v žádném případě nejde o tzv. hybrid rock stylu "každej pes jiná ves", neboť pakliže se v hudebním stylu kapely mísí více vlivů, mísí se velmi organicky a vytvářejí velmi kompaktní celek.

Podle mého názoru je nejvýstižnější označení doom metal, případně obráceně metal-doom, a pokud bych měl Free Fall k někomu typově přirovnat, zvolil bych asi velikány Paradise Lost, ježto nálada hudebního projevu obou kapel mi nepřipadá vzdálená (toto srovnání ovšem prosím berte jako prezentaci mého subjektivního názoru).
Vy sami si můžete učinit bližší obrázek o kapele prostřednictvím těchto stránek: 
 
www.free-fall.cz 
www.bandzone.cz/freefall (k dispozici je zde k vyslechnutí z aktuálního CD Garden Of Depression 5 skladeb, tj. plná polovina)

Free Fall hrají v současné době v této sestavě:

Monika Monisha Burdová - zpěv
Jindra Hráček - zpěv a baskytara
dva Alešové, Lenhart a Vávra - kytary
Pepa Mareček - bicí nástroje.

Externím členem kapely je Daniel Prajs - samply.

Za hudební projev a za vydařený koncert na brněnské Melodce jsme skupinu Free Fall na našem webu Metal-line vyhlásili skupinou měsíce dubna.

Brzy (no, brzy - víte, co u nás znamená brzy, že? :-) v této rubrice očekávejte podrobnou recenzi CD Garden Of Depression.  

Zdraví Dědek. 
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>