DOKUD JEŠTĚ SLYŠÍM aneb  BESÍDKA DESÍTKA

DOKUD JEŠTĚ SLYŠÍM aneb BESÍDKA DESÍTKA

Inspirací pro tento cyklus byla samozřejmě slavná Melodie, v níž léta vycházel  cyklus Jak to slyším, kde známým muzikantům pouštěli naslepo písně rozličné a oni museli „hádat“ a komentovat, oč jde. 

Online je to trošku jinačí, nicméně i tak jsme se myslím dobrali dobrého dobroformátu. Jakožto pokusného králíka jsem zvolil Luďka Savanu Urbánka, panč to je člověk, kterýmu věřím a s kterým je sranda. A navíc je to V.I.P. osobnost: je Vtipnej, Inteligentní a Prdlej, což je přesně to, co já pro tuto rubriku potřebuju.

Tož jsem mu předestřel 10 názvů skladeb, aby mi k nim něco napsal. A tahle osobnost mi napsala:

No jo, Dědek...aby nepřišel s nějakou darebností. Savana jako pokusný králík, proč ne. Je Ti ale jasný, že si nadělám spoustu nepřátel a že mě bude mít rádo o hodně lidí míň, než dosud? Ale pojďme na to. Hudební kritik je ten, co neumí hrát. Já doufám, že tohle nebude nikdo brát moc vážně a do role hudebního kritika se ani nepasuju. Tolik alibistická výmluva na začátek.

 

1.    PROGRES 2: Odlet
Progres 2 : Odlet. Tak. Zodpovědně musím říct, že jsem tuto kapelu nikdy neposlouchal. Jo, zab mne. Jediný co mi utkvělo v paměti, byl Heroin tedy Planeta Hieronyma Bosche a Muž který se podobá... Prostě jsem to tehdy nechápal a vlastně to nechápu ani dnes. Heroin mi tehdy pouštěl kamarád, když testoval jím vyrobený zesilovač a můžu Ti říct, že hrál jako kráva. Poté, co sežrala bodláky, marjánku a ocún dohromady. Tedy hrozně. Navíc ve vejškách a na plný kule. Takže logicky jsem si Progres nezamiloval. Zpátky k Odletu, právě dohrál a nic si z něj nepamatuju...Jo, je to takový celý moc brněnský.

2.    TŘETÍ VLNA BAVLNA: kterákoliv skladba
To ses skoro trefil. Ty víš, že jsem hrál se Strakou, což byla vlastně Bavlna. Byl jsem mladej juhan a byl jsem rád, že si mě vzali chlapci tehdy do parády. Sice jsem tam příliš nezapadal, ale byl jsem poctěn. Tehdy to znělo cool a já díky nim poznal Santanu a další velikány. Naopak nepoznal nic z toho, co je tehdy nakopávalo. Muziku už jsem nedohledal, snad jen Straku, to byla taková naše hymna. S Tomášem Semelou se občas potkám a Jirku Valtera někdy navštívím. Jo, stárneme. Co tam máš dál?

3.    ROOT: Píseň pro Savanu Satana
TVL, Root, to mi děláš schválně? :-D Říkám na rovinu, že Root se mi nelíbil. Ale bacha, než mne čtenáři vyfakujou, musím to uvést na správnou míru. Jirka Valter je můj kamarád, mám ho rád a proti klukům, výborným muzikantům co v Root hráli, naprosto nic nemám! Jen ta muzika mi tehdy nic neříkala. A to jsem tam měl nastoupit... Píseň pro Satana, myslím album Zjevení. Spousta "šílenců" s mařenama na hlavách a kult Satana. Jirka prostě našel svoje posluchače, svoje muzikanty a dělá to, co ho baví a lidi to žerou. To je správně. Tohle je oldskůlovej sound, song a dobře za to. HOWGH!

4.    ULRYCHOVCI: Modlitba
Ty mi dáváš, Ulrychovci. Já budu za děsnýho kreténa. Nemáš tam něco normálního?.. Dobře, když už pod vodu tak totál. Folklor moc nemusím. Tedy nemusel jsem. Tohle je krásná písnička, myslím na verše pana Skácela, jestli se nepletu. Já byl tehdy prostě mladej a tohle šlo mimo mě. Sorry. A teď jsem k tomu asi ještě nedospěl.

5.    KERN: Blízko nás
Ehmmm, Kern. Zábava, ale ne pro mě. Když slyším Kern, vybavím si Jaru Kronka. Blízko nás znělo na každé tancovačce v každé dědině. Zní to dodnes na každé dědině a na téměř každé tancovačce. Chytlavá písnička k pivu a buřtu. Mám se vyjádřit k současnýmu Kernu? Nemusím, že? S Jarou kamarádím, baví mě to co dělá teď a jestli někdo chce slyšet Kern, měl by jít právě na něj.

6.    VALÉRIE ČIŽMÁROVÁ: Léta letí
Kam ty na ty špeky chodíš? Valérie Čižmárová. Já říkám, že horší kombinace nemůže být než Slověna, co žila v Brně a zpívá česky :-D Pecka, tohle miluju a je to muzika podle mýho gusta. Mám prostě rád tuto dobu, tuhle muziku, tyto umělce. To máš jak ve filmu. Hrušínský, Bek, Jegorov, Kemr, Bruder, Effa, Janžurka, Labuda a další, jsou prostě nenahraditelní. Tak stejný je to v muzice. Asi nemusím pokračovat.

7.    ALBAND: Let Let
A jsme u toho. Jarda Kronek a jeho Alband. Za mě dobrý. Hodně dobrý. Dělá to s láskou a s lidma, co má rád. A tak to má být a je to z toho cítit. Jen houšť. No vidíš, že jen nepomlouvám.

8.    LETÍ ŠÍP SAVANOU
Vole...Letí šíp Savanou....Jsi mě dostal. Já totiž na trempírnách vyrůstal a toto je jedna z mých nejoblíbenějších. Já měl totiž rád i tu prapůvodní verzi od R.A. Dvorského. Takovou tu s tím dlouhým intrem jak bývalo tehdy zvykem. Prostě mě to vždycky pohladí. ..kam ten šíp dopadne, tam se sejdeme...

9.    STEJŠN: Přeborník v Alpách
Se Stejšnem na mne už nechoď. To období mám za sebou a asi se k tomu nechci vracet. Žádný extra umění, sice ze začátku dost kšeftů, ale jinak bída. Ale užil jsem si to. I všechny ty sestavy, co mne vždycky v tu chvíli provázely. Bylo to fajn, ale i když jsme jezdili ze začátku po celé republice, nic z toho nebylo. Nelituju toho ale. Díky za to, že jsem si poslechl svýho Přeborníka v Alpách, oko se zarosilo....

10.    SKLADBA: Dle Tvého výběru
Vkládám flashku a vybírám na závěr jednu ze šochtlíku, co je mi teď blízký. Vlastně Back to Roots. Mám rád kapely, co hrají živou muziku, dobře u toho vypadají a má to koule. A bacha, fajně překopou nějakou tu světovou prdu. Zkus tohle: The O'Reillys and the Paddyhats, nejlíp The Boxer. Pak mudruj, jsi na řadě. :-)


Dědkova reakce: No to jsem si naběhl teda. V první chvíli jsem nevěděl, co je název kapely a co název skladby. Po třech panácích jsem započal rozpoznával alespoň jednotlivá sliva, pardon slova, začal mudrovat, a když jsem konečně pochopil, co mám asi dělat, vyskočila na mne jakási reklama zahradního nářadí. Děcka, tož na tohle já nemám. To už mám radší tu reklamu od Hornbachu, jak tam prcá celá ta zahrada. No a k Boxeru samému. Mám pocit, že to máme někde doma na dvojalbu. Nejsem příznivcem coverů, myslím, že kapela by měla hrát svoje písně. Simona & Garfunkela měla ráda moje mamka (to bude asi stejný věk, viď, Savano?), já je uznávám, beru je, ale srdíčko mi nikdy nerozbušili. Tož tak, každej to máme jinak a onak, pardon onan.


Za METAL-LINE: Savano, díiky moc, to je most, co značí upřímnost!

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>