DOGA převzala platinu a vyrazí za koncerty na Route 66

DOGA převzala platinu a vyrazí za koncerty na Route 66

Česká hardrocková ikona Doga převzala v rámci speciálního koncertu v Ostravě platinovou desku za prodej CD/LP alba „Respekt“ (2021). V historii kapely je to poprvé, co na platinové ocenění dosáhla. Doga zároveň oficiálně představila své unikátní americké turné Route 66 Pub Tour, na které se vypraví letos v říjnu.

Vyprodaný Garage club Ostrava, nekonečné focení s fanoušky, autogramiáda, létající plameny, akustická vsuvka a předání platinové desky – tak to vypadalo na „slavnostním“ koncertě Dogy v Ostravě. Kapela přímo na pódiu obdržela platinové ocenění, které pečetí

úspěch jejího posledního řadového alba „Respekt“. „Samozřejmě musíme poděkovat hlavně fanouškům, kteří si v současné digitální době naše desky kupují. Moc si toho vážíme. Zároveň mě těší, jak lidé skladby z Respektu přijali. Na koncertech to zní, jako bychom novější písničky hráli už roky. Všichni zpívají, znají to. Album Respekt se do naší pětatřicetileté historie časem zapíše jako jeden z milníků naší kariéry. To je bez debat,“ dodává frontman Dogy Izzi. Rocková čtveřice aktuálně úspěšně koncertuje v rámci svého Respekt vinyl tour. To vstupuje do své poslední fáze a pak už se bude Doga chystat hlavně na festivaly. „Koncerty v rámci našeho jarního turné jsme udělali pro fanoušky maximálně atraktivní. Máme novou scénu, které dominují tři obří lebky, kterým se valí dým z čelistí, uprostřed show máme menší unplugged, což jsme doposud nikdy nedělali a také jsme sestavili zcela nový set skladeb. Navíc máme vždy před koncertem autogramiády a také společné focení s fanoušky. Musím se přiznat, že nás zájem lidí hodně mile překvapil. Současně je to teď asi jedinečná příležitost, kdy nás lidé uvidí hrát v rámci vlastního turné, s kompletní scénou a veškerým fanouškovským servisem. Za chvíli najedeme na festivalovou sezonu a v říjnu nás pak čekají koncerty v Americe kolem Route 66,“ doplňuje bubeník Dogy Petr Vajda.

Americké ROUTE 66 PUB TOUR

Před ostravským koncertem uspořádala Doga tiskovou konferenci, na které oficiálně představila své americké turné Route 66 Pub Tour. Kapela odcestuje za oceán 10. října a na cestě po legendární Route 66 odehraje několik koncertů. Společně s Dogou odcestuje více než čtyřicetičlenná skupina českých fanoušků, která absolvuje kompletní cestu z Las Vegas do St. Louis. „Ještě nějaká místa navíc budou. Dáme šanci v podstatě komukoli. Ale kapacita je z důvodu náročné logistiky a také bezpečnosti omezená. Nicméně už teď v Americe platíme za senzaci – česká kapela, která bude hrát po Route 66 a přiveze si i svoje fanoušky. To je pro Američany skoro až nepochopitelné. Samozřejmě se neskutečně těšíme, protože je to vlastně splněný americký sen. Když jsme loni natáčeli na Route 66 klip, bavili jsme se v městečku Oatman, jaké by to asi bylo, zahrát tam pár koncertů. Po návratu ta myšlenka tak volně neustále létala ve vzduchu. Pak jsme zkoušeli zjistit, zda by to bylo vůbec reálné. Následně jsme po několika týdnech dostali kontakt na Zdeňka Juráška, který na Route 66 pravidelně jezdí s výpravami, a věci se daly do pohybu,“ upřesňuje Izzi. Doga urazí na americkém turné dva tisíce mil a koncertovat bude např. v ikonickém městě Kingmanu, Amarillu, Tulse či Waynesvillu. V rámci cesty celá výprava přejede hned několik amerických států – Nevadu, Arizonu, Texas, Oklahomu a Missouri. „Ještě jednáme o koncertě v legendárním městečku Oatman. Chtěli bychom tam zahrát, protože místní komunita nás tam loni skvěle přijala. Ovšem Oatman je vlastně něco jako skanzen. Večer už tam nikdo není. Takže by to byl speciální odpolední koncert. Chtěli jsme, aby koncerty maximálně zapadly do atmosféry Route 66, takže jsme vybírali ikonické kluby, které jsou jak vytržené z filmu. A i tak to pojmeme – zapojíme aparáty a jde se na věc. Zároveň si to chceme maximálně užít, takže počet koncertů jsme zbytečně nenafukovali. Navíc budeme v Americe točit druhý klip a vzniknout by měl i dokument a na to vše potřebujeme určitý prostor,“ popisuje plány frontman Izzi. 

Doga na turné zahraje několik skladeb v angličtině a to včetně svého posledního velkého hitu Route 66, který se šíří i v americké Route 66 komunitě.  (klip zde)

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>