Dívčí metalová čtyřka z Prahy - The Agony

Loretta, Lochness, Rosy Vista... všechny tyto hard rockové a metalové kapely měly společné to, že byly čistě dívčí, anglicky řečeno all-female.

A díru na současném metalovém trhu se snaží vyplnit pražská formace THE AGONY (neplést prosím s někdejší českobudějovickou doom-death skvadrou Agony), což jsou čtyři děvčata v čele s frontmankou a levorukou kytaristkou Nikolou Niky Kandoussi, která má poctivou hudební průpravu  – její otec Djamil Kandoussi působil už na přelomuag01.jpg 80. a 90. let ve známých metalových sestavách Atomic, Distorze nebo Hever, a ona sama hrála nějakou dobu po boku Aleše Brichty.

Právě po jejím odchodu od AB Projectu v roce 2012 se začaly psát základy historie této nové ženské party, nicméně jako čas zrodu skupiny bývá uváděn až duben 2013, kdy se sestava kvarteta konečně stabilizovala. Soudobou pikantérií určitě je, že zakládající bubenice Jarka Červeňáková vzešla rovnou z death metalu!  

Další neopomenutelnou zajímavostí je, že kapela ještě dříve, než poprvé koncertovala (srpen 2013), natočila své debutové 4-písňové EP Loud And Furious (červenec), stylově ve vodách hard rocku až metalu, s intrem, třemi písněmi v angličtině a jednou v češtině.

Vydání desky je podpořeno nejprve videem k songu Kick Ass a posléze i druhým videoklipem k úvodní a vůbec první složené písni kapely s názvem T.W.S. (The Whore Song). Celé EP včetně videoklipů je k poslechu a vidění na BZ profilu. Marketingově je tak kladen logický důraz na videoprezentaci, protože když hrají tvrdý rock krásný holky, musí to být nejen slyšet, ale i vidět!

A slyšet i vidět je tenhle tvrdý rock samozřejmě rovněž na koncertech, jichž rychle přibývá – do dnešního dne si kapela zahrála např. s Aleš Brichta Project, Arakain, Miloš DODO Doležal, Motorband, Doga, Škwor, Dymytry, Black Bull, Atari Terror, Adam Bomb, Sleazy RoXxX, vystoupila i v sousedním Německu; mediálně sklidila ohlasy v Rock & Popu, Rockmagu, Fajn Rock TV...

Na podzim roku 2014 představují The Agony svůj nový singl a klip Give It To Me, který ilustruje částečný posun skupiny k velmi přímočarému a údernému heavy rocku, a i nadále pilně koncertují  jak v Čechách, tak na Moravě.

V prosinci 2014 měla kapela tu čest fungovat jako support Terrana Bandu v rámci Terrana European Tour, tj. jako předkapela jednoho z nejslavnějších bubeníků vyskytujících se na této Zeměkouli. A teď na jaře 2015 čeká děvčata koncert s britskou dívčí legendou Girlschool.  

A která všechna děvčata to vlastně jsou? – Aktuální sestava The Agony je následující:

NIKOLA NIKY KANDOUSSI – zpěv, kytara (21 let)
KATEŘINA SÝKOROVÁ (KATIE SKATIE, čti KEJTÝ SKEJTÝ) – basa, vokály (20 let)
TEREZA TERKA PŠENČÍKOVÁ – sólová kytara (26 let)
MARTINA KAJDA BALCAROVÁ – bicí (31 let).

No a na samotný závěr, ještě před tím, než uvedeme důležité odkazy, se snad pro odlehčení bude hodit nějaká ta perlička. V rozhovoru pro ROCKMAG frontmanka Niky Kandoussi ke své metalové genezi uvedla: „Je to jednoduché, stačí být odmala vychovávaná v rodině plné rockerů, ať už je to táta-kytarista, máma-rockerka, strejda-metalista, babička poslouchající Alice Coopera, a takhle bych mohla pokračovat.“

METAL-LINE

Důležité odkazy:

www.theagony.cz
www.bandzone.cz/theagony
www.facebook.com/theagonycz

http://rockmag.cz/clanky/ales-brichta-band-rozhovor-s-kytaristkou-nikolou-kandoussi/
http://www.denik.cz/hudba/kh_nikola_kandoussi-v7un.html

agony.jpg

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>