„DÍKY VŠEM FANS. JE TO JEJICH ZÁSLUHA.“

„DÍKY VŠEM FANS. JE TO JEJICH ZÁSLUHA.“

Když začínal s kapelou, bylo mu asi patnáct, a i letos 12. srpna to bude pořád ještě mladej kluk (z těch našich nejslavnějších metalistů je jeden z nejmladších), s hlasem, co snad nestárne, stejně jako jím vytvořená muzika.

Na přelomu slavných metalových osmdesátek a devadesátek byly regály hudebních obchodů plné jeho vinylových singlů i dlouhohrajících desek. A i dnes po třech dekádách, paradoxně v digitální době roku 2022, jsou regály hudebních obchodů opět plné jeho desek, včetně oněch vinylů. Vzhůru přes oceán, My Little World, nesmazatelný podíl na projektu Zemětřesení „1 – 3“ anebo více než aktuální unikátní počin celkem čtyř CD 1986 – 1991 Miloš Dodo Doležal – Vitacit – Revisited, tj. nově natočených starých pecek Vitacitu, s perfektním zvukem, ovšem se zachováním původní dobové atmosféry. A jak se dozvíte z našeho rozhovoru, zřejmě budou následovat další „poutníci“.

Jenomže když Milošovi zdůrazníte jeho autorský rukopis, neodpoví žádným „podmírákem“, ale nadmíru skromně: „Díky všem fans, že naše výsledky mají takovou váhu na scéně. Je to jejich zásluha.“ 

Pojďme metalovým Bohům vstříc, jsou tady 3 OTÁZKY PRO … MILOŠE DODO DOLEŽALA!

 

Ahoj, Dodo. Přečetl jsem za život spoustu rozhovorů s Tebou, ať už v tištěné Melodii nebo později na Internetu, ale nikde jsem se nedočetl, jak vlastně vznikla Tvoje přezdívka Dodo - prozraď mi to, prosím.

Jsou přezdívky, které si nevybíráš. Prostě ti je kámoši dají, a už ti zůstanou. Dostal jsem ji v kapele, když mi bylo asi 15, a protože to znělo blbě, tak se to chytlo. Byl jsem nejmladší, tak jsem s tím pak už nehnul. Někdo si přezdívky sám vybírá, a pak třeba lidem platí, aby mu tak říkali, ale to nebyl můj případ.

Na druhém 2CD Miloš Dodo Doležal - Vitacit - Part 2. hrajete skladby Poutník životem i Já chci se ptát těch králů výrazně pomalejším tempem, než je známe z dobových nahrávek Supraphonu (Rockmapa), resp. Pantonu. Proč? Museli jste tehdy třeba Poutníka životem zahrát kvůli stopáži rychleji, protože by se jinak na singl nevešel?

Je pravda, že za komunismu se hodně v rádiích a studiích dbalo, aby song byl co nejkratší, protože pak měl šanci se chytit v rádiích. Bylo to takové zajeté pravidlo, které všichni opakovali. Ale u nás to bylo spíše tím, že na natočení bylo vždy velmi málo času, a tak jsme nad tím moc nepřemýšleli. Neměli jsme ani moc šancí to natáčet vícekrát, prostě jednou a čus. Pokud jsem chtěl na Revisited něco pro ty skladby udělat, tak abych nic neopakoval a snažil se i do notoricky známých věcí přinést něco nového, netradičního.

V současné době jsou obchody plné desek s autorským rukopisem Miloše Dodo Doležala. Ohledně sólovek - My Little World již vyšel. Soudíš, že vyjde i Dráždivý dotek?

V obchodech jsou desky s mým rukopisem proto, že je firmy chtějí vydávat. A chtějí je vydávat proto, protože je o ně zájem. Není to kvůli mým přívětivým očím, nebo ze staré známosti. Zatím ten zájem naopak roste, takže se asi postupně dostaneme ke všem remasterům a vinylovým verzím skoro všeho, co bylo před časem vytvořeno. Díky všem fans, že naše výsledky mají takovou váhu na scéně. Je to jejich zásluha.

Dodovi děkuje za rozhovor Dědek.

Za fantastickou pomoc při přípravě tohoto článku děkuji rovněž Jánu Babicovi.

 

P.S.: A můžete se, vážení naši čtenáři, těšit, připravujeme i velkou recenzi celého 4 CD kompletu...

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>