DIFRENT SI JDE PO SVEJCH  aneb MLHA SE HLÁSÍ!

DIFRENT SI JDE PO SVEJCH aneb MLHA SE HLÁSÍ!

Recenze / skupina DIFRENT / CD Mlha / stopáž cca 31 minut / rok vydání 2023

A posléze dvojtitulku této recenze si neodpustím ještě jednu parafrázi, a sice „METAL LESKU BLESKU“ - přesně tak na mne totiž působí debutové kolečko jevíčské skupiny DIFRENT: metalová muzika, jež se leskne silou blesku, tj. řízností, nekompromisností a přírodní neodvratitelností, poněvadž tohle prostě muselo vzniknout, stejně jako neodvratně vzniká blesk.

Tož tedy, „Marečku, podejte mi pero“, ať můžu začít psát recenzi na desku, kterou jsem dostal a která dostala mne. Moc jsem se na ni těšil, a nutno podotknout, že v této neutěšené době těšení člověka fakt dost těší! Zpívající bubeník? Levoruký kytarista? A normální basák? Pojďme na to.

Můžete si myslet, že právě padla mlha. Pravdou je, že padla noc, a nejen v té noci již poněkolikáté vkládám do svého přehrávače CD Difrent, nemoha se jej „namlžit“.

Jsou desky, který se mi nelíbí. Jsou desky, který se mi líbí, ale pověstný mráz mi po zádech přesto nepřeběhne. Pak jsou desky, který se mi líbí a mráz po zádech mi přeběhne. A nakonec je deska, kdy mi mráz po zádech přeběhne při každé jednotlivé skladbě, což se mi opravdu ještě nikdy v životě nestalo. Ta deska se jmenuje Mlha.

Zrodila se deska, která neodkopla celý dosavadní metal do prdele, ale do tý zadnice jej pořádně nakopla. Jiným, tzv. „Difrentním“ způsobem. Ač je každá píseň jiná (jak jinak), všechno drží pohromadě jako velice organický, vskutku soudržný celek, zkrátka jako jednotlivé, originální větve rostoucí z téhož kmene. Démonicky lyrické pasáže se střídají s detonacemi kytarových riffů a zpěvu naléhavě řvoucího (čistý hlas + growling – korektor mi napsal bowling), prokopávajícího se hlasivkami až k samotnému středobodu všehomíra, totiž k věčnému sokratovskému tématu Vím, že nic nevím. 

Hovořit v rámci tohoto žánru o hitech je nemožné pouze v prvním sledu. Vstupní Masa odrovnává silou, jakou se rubalo v dolech; drtivými vstupními black metalovými riffy s výkřiky „Ne!“ jednoznačně zaujme Neodpouštím (jak vím, text je podle skutečné události – dle jedné osudové autonehody). A pokud by se cestovalo do jiného žánru, mám subjektivní pocit, že komerční producent by ze základní melodické linky songu „Zemři několikrát“ udělat stadiónový megahit á la Kreyson, v tom nejlepším slova smyslu.

Jenomže chválit bych mohl vlastně každou zonku. Zaujmou ihned na první poslech, asi jako monumentální skalisko nad Tebou … když skála se posléze otevře a ty nalézáš spoustu dalších věcí uvnitř, i když se tam vstoupit trochu „natěšeně bojíš“, asi jako když s radostí sleduješ Hitchcocka.    

Zvuk je křišťálově drsný, a rozlehne-li se jakoukoliv nocí, není to naštěstí drsná křišťálová noc, ale je to drsný noční krystal.

Obal? Texty zde sice nejsou (pověstná piha na kráse), ovšem přečtete si povídání o kapele, mj. mému zraku i uchu lahodící větu, že „kapela nikdy neuvažovala hrát převzaté písně“ (tímto srdečně zdravím na Kraví horu svou bývalou kapelu Christoffer! :-) A dál k obalu? Řeknu to bez obalu – plně koresponduje s náladou muziky, je stejně tak magický, melancholický, a třebaže samozřejmě oceňuji titulní stranu, tak mne úplně odrovnala fotka pod cédéčkem. Koukám na to a přemýšlím, odkud a kam ta cesta na obrázku vede.

Co je ovšem důležité, že hudební cesta souboru DIFRENT vede správným směrem, a já osobně se na tu cestu vydávám moc rád s ní. Zde tudíž naštěstí neplatí onen vtip, v němž je dobře, že jdu pomalu, protože nevím, jestli jdu správným směrem. :-)

NEODPOUŠTÍM kapelám, když svoji muziku nemyslí poctivě, což ovšem není tento případ, právě naopak, a proto mi tato MASA magické muziky rozhodně není CIZÍ. Nechtěl bych být V JINÝ ČAS NA JINÉM MÍSTĚ, neb NIC TU NENÍ SKUTEČNÉ? – Protože všechno je tu neskutečné. U téhle muziky ZEMŘu NĚKOLIKRÁT radostným opojením, že SKRZE VÍTR svěžích hudebních nápadů a muzikantské poctivosti se zrodilo další, dost slušně řvoucí metalový děcko.  

Chcete-li se ocitnout v jiných světech, a přitom zůstat pevně nohama na zemi, pusťte si do hlavy, do srdce a do duše tuhle Mlhu. Nebojte, neztratíte se v ní, ba naopak - možná se v ní najdete.

Tady Dědek.

CD k poslechu: https://bandzone.cz/_109790

Difrent - Facebook profil

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>