Brno. Ulice Kounicova. Stadion. Melodka. Robert Bob Banovský. Rozhovor se srdcem Melodky zde!

Brno. Ulice Kounicova. Stadion. Melodka. Robert Bob Banovský. Rozhovor se srdcem Melodky zde!

„MELODKA JE MYŠLENKA, NE ŽÁDNÉ METRY ČTVEREČNÍ,“

říká Robert Bob Banovský, produkční brněnského rockového klubu Melodka, který úspěšně funguje na stadionu Kounicova 20/22 takřka 20 let a který má ke konci roku v těchto prostorách skončit, neboť mu ze strany pronajímatele Sokola Brno I nebyla prodloužena nájemní smlouva. Myslím, že by to byla velká škoda pro kulturní Brno jako takové, a proto jsem Bobovi položil několik otázek.

Co Ti poprvé proběhlo hlavou, když ses dozvěděl, že by „Melodka na Melodce“ měla skončit?

Jednoznačně to byl šok. Starosta Sokola Brno I Martin Vlk za mnou před tím přišel a ptal se: Hele, Bobe, chcete vy vůbec s Melodkou pokračovat? Říkám mu: Jasně, že chceme!

Naznačoval, že bychom mu měli předložit nějaké kulturní výsledky Melodky, aby naši další existenci před dalšími Sokoly obhájil. Naposílal jsem mu hodnotící listy kulturní komise města Brna, kde o nás píšou fakt hezky. Řekl jsem mu, že to před sokolskou radu půjdu rád sám obhájit. Za nějaký čas pak přišel a říká, že je to zbytečné, že se všichni shodli, že do sokolského "konceptu" nezapadáme.

Jaks už řekl, smlouvu Vám nechce prodloužit organizace Sokol Brno I. Sokol, spojený s tradičními hodnotami, najednou nectí tradici Melodky?

No nevím, jakou tradici vlastně Sokolové ctí. My děláme hudbu, která není mainstream, je to underground, něco, co by Sokolům mohlo být blízké - vždyť také desítky let trávili v jakémsi "undergroundu".

Jaké tradice a myšlenky udržuje Sokol dnes, to si ani neodvažuju hádat.

Na webu máte informaci, že činnost klubu se uskutečňuje za podpory statutárního města Brna. Máte nějakou reakci z vedení Brna? Pokud vím, tak např. primátorka Markéta Vaňková podporuje hudební akce (byla přítomna např. na akci CS ROCKFEST 2019 v Brně za Lužánkami), znáte její reakci?

Nemáme žádnou reakci z vedení Brna. Jeden zastupitel z Brna-středu mě kontaktoval ohledně možných nových prostor. Ale to je fanoušek Melodky.

Hodiny tikají, zbývá něco málo přes půl roku. Věříš, že se vzniklou situaci podaří ještě zvrátit a Melodka na Melodce, tj. na Stadionu Kounicova zůstane?

To si určitě nemyslím. Sokolům se prostřednictvím divadla, které přijde po nás, chystá spadnout do klína obrovská suma peněz. Nevěřím, že jsme schopni udělat cokoliv, co by tyto peníze nějak "přeplatilo".

O co bys v tuto chvíli poprosil všechny kapely i fanoušky, kteří kdy za celou dobu Melodkou prošli?

No to je jasné: aby nám zachovali věrnost a pomohli s hledáním nových prostor. Melodka není ten plac na Kounicové. Melodka jsou lidé, co tam pracují, lidé, kteří tam chodí, hudebníci, kteří tam hrají. Melodka je myšlenka, idea, instituce, koncept, dosaď si, co chceš. Nejsou to žádné metry čtvereční, žádná okna, dveře, podlaha. Za to by nestálo bojovat.

Á propos, co považuješ dejme tomu za tři nejlepší akce za celou historii Vašeho klubu Melodka? A dá se to vůbec na tři akce zúžit?

Rozhodně se to takto říct nedá. Máme za sebou stovky a stovky koncertů. Já jsem duší pankáč, takže různé punkové legendy: např. UK Subs, Sham 69, z českých celá spousta, třeba Znouzectnost, E!E, SPS...

Tvůj osobní absolutně největší zážitek z Melodky, kdy ses chvěl, běhal Ti mráz po zádech a třeba sis pomyslně říkal, tak teď už můžu zemřít…?

Takový zážitek nás teprve čeká, v nové Melodce.

A na závěr řekni co chceš. Pro mne jseš srdce Melodky, tož klidně sem s Tvým srdcem.

Situace je blbá, možná kritická, jsem velice nerad, že se dostala až do bodu, kdy vlastně netušíme, co s námi za rok bude. Nicméně pevně věřím, že nás to spíš posílí, nakopne a budeme dělat ještě lepší akce pro Brno a široké okolí.

 

S pozdravem, Robert Bob Banovský.

Robe, moc díky za upřímná slova. Za redakci METAL-LINE v Brně Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>