Besídka desítka vol.3 - Jirka Kubowský : Puls

Besídka desítka vol.3 - Jirka Kubowský : Puls

Za necelých pět mi bude padesát, a tak jsem se za svůj život stihl poznat s řadou brněnských rockových muzikantů. S Jirkou Kubowským mám ten pocit takřka rodinný: bydleli jsme na stejné ulici, a když jsme zasedli v hospodě za jeden stůl, cítil jsem se s ním jako doma. To bylo tehdá ve Veselé Vačici, kam mi donesl ten červený singl Pulsu a taky DVD Mokrá-Horákov 2014, jimž dodnes patří nejcennější místo v mé dlouholeté sbírce. 
Ehm, už dlouho kecám, tak pojďme na to: Jirka Kubowský, Puls a písně, jež jsem mu předestřel. Poslední, desátá písnička, je dle jeho vlastního výběru. 

RUBRIKA Dokud ještě slyším – vol. 3 – PAN JIŘÍ KUBOWSKÝ nejen z PULSU! 

1) KERN: Ráno má punc
Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, o co ti jde. Já bych na to sám nepřišel, ale při poslechu mi Evička řekla, že ten začátek jí připomíná jednu naši skladbu PULSU. No jasně. Úvodní kytarový riff ve válu Ivana Pospíchala - Kytarový nářez.

Dědkova poznámka: Tož smekám před paní Evou Černou, protože tohle nenapadlo ani mne. Osud se potkal v pravý čas.

2) ACCEPT: Princess of The Dawn – metalový evergreen
UDO a rockeři z německého Solingenu svým stylem a nasazením inspirovali nejen naši kapelu PULS, ale troufám si říct, že i stovky dalších kapel. Prostě nářez.

3) ARAKAIN: Princess
Vše již bylo řečeno, viz otázka 2. 

4) PULS: Vězeňské blues
Hráli jsme toho od ACCEPTŮ víc, ale Jirkou Zichem otextovanou Princess of The Dawn hrajeme stále a vždycky si to s publikem pořádně užijeme.

5) PULS: Rázem vládne
Zpěv Pepa Nykl, závratné výšky a druhá sólová kytara Jarek Malý – metalové období Pulsu, kdy i k názvu byl připnut přídomek METAL. Škoda, že se to manažersky nepodařilo lépe prodat.

(Dědkova poznámka: Mám to nahraný na kazetě ještě z rozhlasového pořadu Posloucháte Větrník – Metal Top Ten, snad rok 1990. Ale musel bych to najít, a nechce se mi zvedat, ha ha. Ofiko jsem to pak získal právě díky Jirkovi na tom červeným singlu.)

6) ALDABRA: Starý desky
Skladba Ivana Slámy, kterou jsem otextoval, je starší než kapela ALDABRA. Hráli jsme to spolu v Biomasse, pravda i když o dost pomaleji.
Nahrávka a klip skvělá práce celé kapely a Radka Žáka (mistr zvuku a kamery).
Marcel Staněk Máca se svým chraplákem a nasazením tlačí kapelu stále výš a výš, držím palce.

7) LED ZEPPELIN: Stairway To Heaven (návaznost na text Aldabry Starý desky :-)
Většina nápadů na texty u mě vznikají přímo na zkouškách. Prostě začnu zpívat, co mě napadne.
„Tóny se ženou teď hlavou mou …„ a v refrénu „ Gramofon točí desky dál …“. Doma jsem pak vpašoval do textu pomocí slovních obrazů své oblíbené kapely. Ty byly v původní verzi textu.

Máca tuto část textu vypustil a dotvořil po svém. Neudělal to špatně, tak ho ani nebudu kárat.

To je celý příběh textu Staré desky.

8) KREYSON: Svítání
No jo, další chyták (stejnojmenná, leč jiná píseň Pulsu – pozn.Dědka). Láďu Křížka mám rád. Ale jejich Svítání mě moc nebere. Za sebe bych dal skladbu Čarovná noc. Co mě nejvíc na původním Kreysonu dostává, je famózní kytara Jardy Bartoně.

9) ARAKAIN: Quasimodo
Slušná palba a neskutečné frázování Aleše Brichty. Je ale o dost pomalejší než ten náš. Ha, ha…….

10) M. Efekt: Zázrak jedné noci
Je to sice z roku 1979, ale tahle muzika nikdy nezestárne.

Díky za oslovení, přeji Tobě i webu METAL-LINE jen to nejlepší. J.Kubowský

Nezbývá, než abych též já poděkoval Jirkovi – jménem webu METAL-LINE se vší úctou Děděk. 

Foto: Eva Černá. 

Upřímně se přiznám, že skladbu Zázrak jedné noci jsem do této doby neznal, ale totálně mne dostala. Ten výbuch po lyrickém úvodu přirovnávám k erupci Etny, na jejímž vrcholu stáli kdysi moji rodiče (tehdy naštěstí bez výbuchu), kteří mne naučili Všemu Dobrému. DĚKUJU VÁM!

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>