BESÍDKA DESÍTKA č. 4 - KARLOS

BESÍDKA DESÍTKA č. 4 - KARLOS

Úvod: Inspirací pro tento seroš byla samozřejmě slavná Melodie, v níž léta vycházel cyklus Jak to slyším, kde známým muzikantům pouštěli naslepo písně rozličné a oni museli „hádat“ a komentovat, oč jde. Zde to máme online.

Karlos je řízek, to je fakt, ale kdo nemá rád řízek? Nota bene na Vánoce… protože někdo zkrátka nemusí leklýho kapra.

Ehm, naše poslední dva rozhovory s Karlosem Vodičkou, bývalým bubeníkem dodnes slavného Kernu, zaznamenaly na tomto webu číslo blížící se cifře 4 000 kliknutí - děkujeme!

A tak pro Vás máme další virbl, další sousto, kde si Karlos fakt nebere servítky, a není to proto, že by ty kapely nežral. Koneckonců – posuďte sami! Besídka Desítka je zde: 9 tipů povinných od Metal-line + 1 tip sám Karlos!

ELECTRISS: cokoli

No do Electriss mě dostal Goliš - pak později hrál i v Kernu.Ta kapela byla sestavena z výborných hráčů (vyjma mě...:)... Vocal a kytara Vilda Majtner, kytara Miloš Makovský, basa a vocal Goliš, klávesy Leoš Liškutín a bicí já. Hráli jsme hard rock - hodně od Deep Purple.Vilda zpíval jako Coverdale a Goliš do toho zazpíval toho Glena Hughese - bylo to super!!! Na odkazu výše jedna z pecek z alba Burn - ten začátek na bubny je skvělej a dal mi dost zabrat - no co už - hrál to sám veliký Paice - to je vždycky špek....Mohu jen podotknout, že jsme to hráli vždy jako přes kopírák - byl jsem na to náležitě hrdý.

No hráli jsme i tohle - předtím to hrála vždycky kapela Regenerace, kde Vilda Majtner předtím kdysi zpíval... Tak jsem si to vždycky náležitě užil - to byli moji "učitelé..."

KERN: NÁDRAŽÍ SVĚT

No stará pecka od Kern - tehdá jsme jich dělali hodně moc - bylo to po příchodu Libora Machaty. V té době skládali snad všichni z kapely - mimo mě...:)... Já jsem jenom do toho kecal. Měli jsme pořád rozdělaný 2-3 vály a zkoušeli to pak na tancovačkách, co to s lidmi udělá.Tato skladba byla tak nějak pomyslně určena všem brněnským máničkám, které jezdily na ty tehdejší bigbíty.Vždy se sešla sestava na nástupišti 5 - vypilo se pár škopků a někam se jelo. Krásná doba - furt se něco dělo a hrálo se a hrálo. Co víkend to víkend – hrál Titanic, Krabat, Projekt, Kern. Fans byli fantastičtí - moc rád vzpomínám.

TANJA & LÁĎA KŘÍŽEK: KAM JEN JDOU LÁSKY MÉ

(feat. guit. playback Tony Vodička a Slávek Karásek)

No tohle bylo natočený v Galantě - zorganizoval to tuším Radim Pařízek z Citronu s naším manažerem Lubošem Brunclíkem. Narvali na podium takovou "mezinárodní" sestavu - šlo asi o to, aby tam bylo hodně lidiček na podiu... Byla to sranda - líbí se mi to. Bylo to v rámci pořadu "Zlatý triangel" - točilo se to s vítězi za celý rok. Ani ti nebudu povídat, jak to tam probíhalo - všechny kapely na jednom hotelu a zkoušelo se týden - no katastrofa!!!! Byl jsem rád, že jsem jel pak domů a léčil se....

TITANIC: SIMULANT

Simulant je jedna z hlavních hitovek Titanicu. Co dodat - lidé to znají od Šumavy k Tatrám - nesmí chybět na žádném koncertu.Text Sláva Fric - on patří k těm výjimečným u nás, jako např. Aleš Brichta či Jára Kronek. Nevím, kde v palici furt bere ty nápady - s tím se holt musíš narodit, to nejde naučit.Titanic si furt drží laťku hodně vysoko - nedávno jsem koukal na jejich live ze studia v Bzenci a moc se mi to líbilo!

QUEEN: ONE VISION (A PÍSEŇ PRO FREDDIEHO)

Skladba "One Vision" je pecka od slavných Queen - mám ji moc rád. Jednoduchý riff - je to úderné. Když jsme pracovali na albu "Ztráty a nářezy", tak Míra Horňák přinesl úpravu této písně - furt jsme laborovali s textem. Pak jsem seděl v hospodě s kamarádem - byl to Víťa Ondráček, malíř a kumštýř. V minulosti jsme spolu strávili dost času u piva - nerozebíral se fotbal nebo baby, ale muzika. Požádal jsem ho o text na tento vál a přinesl "Píseň pro Freddieho". Líbilo se nám to, a tak se tato úprava dostala na album.

KERN: VŠECHNO PRO LÁSKU  

No musím se přiznat, že tento vál slyším poprvé - CD "Síla zvyku" znám, nicméně tohle mi nějak uteklo. Je to poslední track na CD - pozorně jsem poslechnul. Zaujal mě part basové kytary: nevím, zda to hrál Libor (možná host - myslím Cimfe ze Sona....:)... Ale nevím - je to můj pocit. Co se týká textu: v ref. Jarda kopíruje ref. ze skladby "To platím já" - CD Ztráty a nářezy. Co ho k tomu vedlo nevím, to se budeš muset zeptat jeho. Já jsem ve studiu nebyl, jeho důvody neznám. Asi k tomu měl nějaký důvod - v muzice jsou hranice neomezené.... Nicméně skladba se mi líbí - Víťa pěkný snare....:)

 

LUDWIG VAN BEETHOVEN: ÓDA NA RADOST (a třeba i radostné Šlapanice… - údajně se z kapacitních důvodů nedostala na CD Kdo s koho, a je „pouze“ na CD Kern Rarity 1981 - 1983)

Originál tohoto válu - resp. této úpravy je od kapely Rainbow - hraje to Blackmore. Nám se to tak líbilo, že jsme na tom hodně dřeli a nakonec dost dlouho hráli. Dokonce jsme s tím šli na kvalifikace pod agenturu Brno v roce 1985. Ti kokoti nám to tehdy nechali zahrát o sekundu nebo tercii vejš - chtěli si ověřit, zda známe stupnice... No hotovo. Na CD ze Šlapanic se doopravdy nedostala - mělo to 2 důvody: Za prvé už fakt nebylo místo na CD a za druhé ta skladba nebyla až tak dokonale zpracovaná z naší strany - nemám na mysli sóla kytar atd... V originále jsou dost podstatné klávesy - my je neměli. Jinak Tony hrál toho Blackmora výborně - po letech smekám klobouk.

ALBAND: ABSOLUTNÍ SÓLO

Musím se k tomu vyjadřovat? :):):)... Alband hraje výbornou muziku s výbornými muzikanty. Jarda si zaslouží absolutorium za to, s jakým sebevědomím a vírou přistoupil k tomuto projektu. V současné době mají již dost fans a poslední CD je zvukově vynikající. Track "Absolutní solo" se objevil na CD "Od narození" kapely Kern. Je to balada a tak by to mělo zůstat.To je asi vše, co k tomu mohu říci.

EUROPE: THE FINAL COUNTDOWN 

 

Tato skladba patří do zlaté klenotnice rocku! Hit hitů - vždycky se ve mně něco sevře a poslouchám "co že se to tam děje"... Tak tomu bylo i Brně v hale DRFG, kde jsme měli tu čest s Kernem předskakovat. Stál jsem někde na modré lajně a klepalo se mi pivo v kelímku v ruce.....možná se objevila i nějaká slzička - kdoví... No vedle mě tuším stál Dědek - na konci jsem věděl, že se stalo něco výjimečnýho a šel jsem naložit svoje bubny do naší káry. Pak jsme skončili na nonstopu v Rosicích a nešel jsem do hokny.....

Poznámka Dědka: s dovolením připojuji přímý pohled našeho Míťase

facebook.com/metallinecz/videos/

10. SKLADBA DLE TVÉHO VÝBĚRU:

Jeden kamarád mi zasílá neustále novinky - od labelů Frontiers, AMF atd... V podstatě se věnují hard and heavy scéně a dělají to výborně.Výše zmíněná pecka je od kapely, kterou jsem předtím nikdy neslyšel. Mnoho kapel dnes se vrací k rukopisu 80. a 90. let - vč.image.To je dobře!!! Vždy to tyto kapelky "opepří" v té které skladbě něčím, co je nové - ať v aranžmá nebo nějakém nástroji. Jedno mají společné - jedná se o luxusní hráče - na vysoké technické úrovni a skladby jsou výborné po zvukové stránce. Tak ti posílám jednu ukázku, která se mi moc líbila!

 

Děkuje METAL-LINE, Děkujem Vám.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>