28.11. 2018 - Mylions (křest CD), Kreyson memorial - Brno, Melodka

28.11. 2018 - Mylions (křest CD), Kreyson memorial - Brno, Melodka

Cesta k 1. Mylionu!

Report / Mylions (křest CD), Kreyson memorial / středa 28. listopadu 2018 / Brno, Melodka

Byl prosinec roku 2017, kdy předkapelou brněnské Loretty byla skupina s názvem Mylions. Už z pozvánek bylo patrné, že se jedná o projekt skvělého kytaristy Mirka Horňáka, který působil v legendárních kapelách Titanic, Kern a více než deset let je členem akustického seskupení s názvem Alband, ve kterém hraje na elektroakustickou kytaru a zpívá vokály.
     
Srdce rockera se projevilo „propašováním“ elektrické kytary do výše zmíněného Albandu v písni „Jednou se vrátím“ a já jsem tušil, že asi nezůstane jen u toho… Myslím, že projekt The Past (ex Kern) v programu Souboj rebelů byl jeden z impulsů ke stavbě tělesa Mylions, který Mirek poprvé představil v ještě provizorní sestavě - Martin Malík (KISS czech company) – zpěv, Jana Staňková (Loretta) – basskytara, Stanistav Fric (exTitanic) – bicí, Jan Vrchota (Yellowhammer) – klávesy, zpěv, Mirek Horňák (exTitanic, exKern, Alband) el. kytara, zpěv.

V roce 2018 jsem sledoval vývoj projektu Mylions a jako první navštívil koncert v klubu Bamboo ve Zlíně, kde pánové zahráli již v nové a stále stabilní sestavě: Miloš „Cukero“ Hořínek – zpěv, Mirek Horňák – kytara, zpěv, Jan Vrchota – klávesy, zpěv, Vlasta Malý - basová kytara, Michal Biskup – bicí. Po prvním songu jsem věděl, že toto seskupení prostě musí fungovat! Z původní „provizorní“ sestavy zbyl vedle Mirka jen charismatický klávesista Honza Vrchota. Za bicí soupravou vystřídal Slávka Frice mladý nadějný bubeník Michal Biskup. Na post baskytaristy hledal Mirek muzikanta s pětistrunným nástrojem a myslím, že obsazení Vlastíka Malého by se dalo přirovnat objevu roku! Tento člověk, nejen že disponuje jednou strunou navíc oproti požadavku, ale svůj nástroj ovládá technikou hráče na harfu! Trefou do černého bylo obsazení postu zpěváka Milošem Hořínkem, který svým nezaměnitelným chraplákem dovedl stavbu projektu Mylions k dokonalosti!

V průběhu roku odehrál Mylions ještě několik koncertů a ve studiu připravoval svoje debutové album. Neoficiální generální zkouška na křest prvního CD proběhla v třebíčském Spinu 10. listopadu, kde rovněž vystoupila „domovská“ skupina Yellowhammer Honzy Vrchoty, který v tomto uskupení dostává prostor i k sólovému zpěvu, a musím uznat, že pecka z filmu Snowborďáci „On my Head“ v jeho podání by posadila na prdel samotného Bártu. 

Ve středu 28. 11. 2018 nadešel den, kdy byla proměněna celoroční práce v hudební nosič s názvem 1. Mylion! Po devatenácté hodině se začal klub plnit fanoušky a hosty, mezi nimiž nechyběli hudebníci brněnské rockové a metalové scény jako např. Jaroslav Albert Kronek, Libor Machata, Michal Kugler, Georgi Enčev, Jiří Remo, Michal Konečný, Robi Křupka, Pavla Horňáková, Jana Staňková a další osobnosti brněnského kulturního života...

V roli předkapely a kmotrů se představili Kreyson memorial v čele se zpěvákem Petrem „Doldy“ Dolénkem, na jehož zpěv jsem byl zvědav, protože zpívat po tak výrazném zpěvákovi, jako je Láďa Křížek, je velká výzva. Doldy mně dostal hned v první písni „Motorka“ a veškeré pochybnosti zmizely s následujícím přívalem melodického metalu.

Jako moderátor večera a kmotr byl vybrán dlouholetý přítel a kolega Mirka Horňáka, Libor Machata. Očekávání přísunu Tygrových durchů bylo naplněno a možná byla zodpovězena i otázka proč se Mylions píše s písmenem Ypsilon…. My lions … Mý Lvové? Možná…:-)

A konečně se dostávám k tomu hlavnímu! Křest 1. Mylionu!  S nástupem celé sestavy dostali všichni fanoušci příděl vynikajícího hardrocku s výrazným hudebním rukopisem Mirka Horňáka a skvělými texty pánů Slávka Frice, Libora Machaty, Vlasty Malého a Martina Malíka. Jako zaujatý obdivovatel Mirka mám podezření, že některé songy jsou „šuplíkovky“ a rezidua z období dnes již kultovního LP Totální tunel, kterým Kern zaujal i šokoval řadu skalních fanoušků. Toto album bylo výrazným vybočením z kernovské tradiční linie a jeho obsah je dle mne nepřekonatelný. 

Dost nostalgie a zpátky pod pódium brněnské MELODKY! Hrnuli to do nás takovým způsobem, že jediný fanda nezůstal bez emocí. Pecky jako Život jak volný pád, Óbr svět, Na dně, Padám a trochu pomalejší kousky Den poté, Dáma a král... zakončené velmi zdařilou „předělávkou“ Lásko voníš deštěm… naplnily očekávání všech, kdo přišli spatřit zhmotněný sen skvělého člověka, kytaristy a skladatele Mirka Horňáka!

Na závěr mne napadá jen jedno slovo ….. Satisfaction!!!

Do roku 2019 vám všem přeji hodně zdraví a dobré muziky!

Text: Michal Havlát, foto: Ludvík 

Fotografie převzaty z www.fotoludvik.cz

Kompletní fotogalerie z akce:

1. část: https://www.facebook.com/ludvikXXI/media_set?set=a.2329935120414811
2. část: https://www.facebook.com/ludvikXXI/media_set?set=a.2329940903747566
3. část: https://www.facebook.com/ludvikXXI/media_set?set=a.2329947220413601
4. část: https://www.facebook.com/ludvikXXI/media_set?set=a.2329954580412865

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>