25.06. 2015 - PS Band - Brno, Rosnička

PS BAND NA ZAČÁTKU LÉTA

aneb

OFF THE ROAD? – JEŽÍÍÍÍÍÍŠ...

Report / Kapela PS Band / sobota 25. června 2016, od 20 hodin / Brno-Žabovřesky, hudební klub Rosnička

Vzduchem voní naloženej kořeněněj camembert, kolem něj kozí rohy, feferonka a pomerančově barevnej olej. Když se díváte nalevo, vidíte městský stavby, Žabiny a Brno. Když se díváte napravo, spatříte horský chaty, img_5390.jpglesy a Vysočinu. Pokud se nedíváte nikam a vzpomínáte, vidíte svůj gympl, vejšku a pivo.

Vynikající pivo. Perfektní čerstvá jedenáctka do Vás zahučí jak párek kamsi, a zezpodu z klubu už se ozývají rockové tóny hudební zkoušky. Leuška svými ústy saje poslední kozí rožek a je jasné, že za chvíli sejdeme těch pár křivých schodů a budeme tam!

Zdravím se s majitelem klubu Jardou Hanzalem a éterem již duní první věc PS Bandu, Ježíš na konci Velikonoc. Kolik kapel si může dovolit začít koncert novinkou, jež zatím nevyšla na žádné desce! Následují fláky zejména studiové, či chcete-li deskové, jako Černá – bílá, nezaznamenaný Mnich, Mechaničtí sloni a spousta dalších.

Jako třeba moje zamilovaná swingová hitovka Krásky. „Krásky krásky, kráááásky, žhavé jak sedmikrásky!“ Uf uf uf. Sonzíček, který vyšel až na Straně B, mne rajcuje jako kdyby byl na straně A, a vpravdě je to song, který hraje natolik urputně, že kvůli němu nemůžete odejít ani na stranu.

Někteří lidi jsou přímo před pódiem, někteří poslouchají u klubových stolků, leckteří sedí v salónku, někteří postávají se škopíčkem venku pod terasou. Hnědej pes velkej jak Brno (prosím vás, rasu po mně nechtějte, su na psy blbej stejně jako na značky aut) okusuje místní listí (prosím vás, druh rostliny po mně nechtějte, su na flóru Brno blbej jak na flóru Olomouc), a zevnitř začíná hrát další novinka PS Bandu, Off The Road.

„Někdy jsem jedovatej, jako černá zmije. Někdy jsem zlomenej, jak vystřelenej šíp. Někdy jsem divokej, zvláště když se pije. Jedno vím jistě, že jednou bude líp.“ OFF THE ROAD! - Hmmm, Andrej se určitě na týhletý písni nepodílel, a to je dobře. Ale i přesto říkám ANO!

Prázdné je divadlo? No já osobně bych s tím až tolik nesouhlasil. Vemte si, že o víkendu bylo vedro jak prase, všichni jeli někam k vodě, a v Brně zůstalo pár přiblblejch jedinců, kteří byli tak nějak na vodě. Vlastně nad vodou. Vlastně nad Brnem. A ne pod hladinou. „Kytičku kopretin / odhodím do koše / Život je zprotiven / odžit a obnošen.“  Chillito v divadle odžitém a obnošeném sice plno nebylo, ale prázdně taky rozhodně ne.

Poslední z novinek zpívá o tom nejtajemnějším, co můžeme my sami na tomto světě zjevit. Magický horor o hledání sama sebe se jmenuje Angel Heart (jeden z mých nejzamilovanějších filmů, díky, pane Alane Parkere), magická píseň PS Bandu o sobě samotném  zatím jméno nemá. Bezejmenná geniální, co říct víc.

Výborný zvuk, přítomné publikum užívající si koncert (jedna nejmenovaná krásná dívka tančila celý koncert, díval jsem se na ni s úsměvem, a ona mi odpovídala img_5394.jpgkrásným úsměvem). Jarda Hanzal točil čerstvou jedenáctku a přítomná pomyslná Rosnička skákala radostí a radši moc nekvákala, aby nerušila hudební produkci.  ;-)

Byl jsem velmi příjemně překvapen, jak dalekou cestu (nemyslím tu na Rosničku) urazila kapela PS Band. Já vím, takových kapel je spousta, to je fakt, takže šoubyznys Franty Janečka asi netřeba čekati, ale narůstající kvalitu nelze souboru upřít. Čtyři novinky dokázaly, že kvintet je mnohem dál než před několika lety, a hlavně, že on sám se snaží být dál. A tohle „dál“ hodně funguje, třebaže kolektiv zpívá, že je Off The Road...

Děcka, dokázali byste si představit, jak by to na tom našem světě vypadalo, pakliže by neexistoval Řitní svěrač? Skupina PS BAND v závěrečné jam-session zavzpomínala na svoje dřívější coverový léta pod jiným názvem, a tak zněly zonky již nikolivěk vlastní, já nevím, slyšel jsem že třeba Visací zámek, pak taky jednu, kterou jsem teda dost dobře identifikoval, ale nemůžu si na ni vzpomenout. Nicméně v tu chvíli jsem měl pocit, že ji mám hodně rád ;-). No co, co? Ad Řitní svěrač? Sa neposeru! ;-)

Po PS Bandu zahrála ještě kapela, jejíž název jsem dost složitě „chytal“, neuroticky jsem fotil trika s logem a tak všelijak. MIDLIFE CRISIS. Nechápu tyhle složité, nezapamatovatelné názvy, jdoucí zcela proti základním marketingovým pravidlům. Ale budiž, kdo chce kam, pomozme mu tam. Tato brigáda již není předmětem tohoto reportu, nicméně udělal jsem aspoň pár fotek, takže můžete mrknout do galerky.

A pokud by někoho zajímalo, proč Midlife Crisis nejsou předmětem našeho reportu, tak vězte jedno: pravdou není, že jsem zaměřen čistě na jednu skupinu, či že jsem musel brzy domů, nebo že mne naháněla žena atp. – pravdou je, že jsem se na Rosničce krásně ožral a zbytek už si prostě vůbec nepamatuju. ;-) Děkuji za pochopení.   

Akce PS BAND  ukázala, že kapela je stále dál a dál, čtyři její novinky mne dostimoci zaujaly, byl to svěží večer v krásném, mém zamilovaném klubíku Rosnička, užili jsme si to, a ve mně zůstává kromě hezkého pocitu z kvalitní muziky jedno důležité:

Že PS BAND svoje PS ještě dlouho nenapíše...

Text a fotky Dědek.

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>