10. VÝROČÍ ZALOŽENÍ BRNĚNSKÉHO HUDEBNÍHO KLUBU RUSTY NAIL

10. VÝROČÍ ZALOŽENÍ BRNĚNSKÉHO HUDEBNÍHO KLUBU RUSTY NAIL

Reportáž - fejeton / zahrály skupiny Něco si přej a Demodex / úterý 27. září 2022 (před státním svátkem) / Brno, Rusty Nail, Veveří 57

Jsou hvězdičky, který vyjdou a brzo zapadnou. A pak jsou hvězdy, jež nemusí úplně moc zářit, protože jsou skromné, a stačí že krásně hřejí. Jednou z takových je i brněnský hudební klub Rusty Nail.

Moc dobře si pamatuju, když k nám jednou na podzim v roce 2012 přišla nová paní pečovatelka (protože maminka už byla bohužel „ležák“), a nějak přišla řeč na hudbu, a ona říkala, jak byla na otvírací párty klubu jménem Rusty Nail.

Ihned jsem zpozorněl, a to jsem zdaleka ještě nemohl tušit, kolik tam za tu dekádu potkám krásných lidí, kolik tam potkám muzikantů a báječných koncertů, a že tam potkám báječnýho chlapa a báječnýho zpěváka Pepu Trumpeše, a kolik reportů z tohodle krásnýho klubíku na náš web napíšu…

Milovanej Tom Jégr s Gangem, skupiny Rusty Nail nebo Rusty Corporation, resp. RCV8, brácha Garyho Moorea Cliff Moore, hity Jirky Schelingera v podání kapely Perpetum, S.Q.O.S.T. s bubeníkem Frantou Hönigem, brněnský nestor Vilda Majtner a jeho úžasné pocty veličinám jako Black Sabbath nebo Jimi Hendrix, metalové soubory Loretta, Death on Arrival, Difrent, Savanův Stejšn, též Kubowského Biomassa, nesmrtelná Lehká noha, PS Band, Dana Fitz & Go!, a zapěl si zde i tehdy již velmi nemocný Sváťa Karásek (R.I.P.). A stoprocentně jsem na někoho zapomněl, protože z toho úžasného desetiletého období klubu Rusty Nail se zkrátka, ale spíše zdlouha nedá vyjmenovat úplně vše. Budete-li chtít, klidně nám ta jména dopište do komentářů, my se zlobit nebudem! 

A nesmím zapomenout ani na ty úžasné soukromé akce, večírky, jejichž organizací je klub proslulý, což mohu potvrdit, neboť jsem jich zde také pár zažil, a na ty řízečky, pomazánky, jednohubky, chlebíčky, šunčičku jamón serrano anebo famózní gulášek se prostě sbíhají sliny a lidi ještě teď.  

V úterý před státním svátkem zahrála při 10. výročí založení klubu jednak skupina Něco si přej, přičemž zajímavé bylo, že se na tuto kapelu přišel podívat třeba pan Milan Kašuba, anebo starosta městské části Brno-sever, pan Martin Maleček (mj. bývalý bubeník hard corové kapely Skimmed, nástupce to slavné, za totality zakázané Insanie).

Posléze si „brnkla“ i punk-folková formace Demodex, která je zajímavá nejenom svým stylem, ale též názvem, jež označuje parazity způsobující onemocnění kůže zované trudníkovitost či dokonce červená prašivina – inu, tak téhle kapele smysl pro humor zjevně nechybí. „Udělali pěkný šou,“ píše mi v mejlu Věrka, od níž pocházejí i všechny atmosférické fotečky, jež v rámci našeho článku můžete vidět. 10. výročí vzniku hudebního klubu Rusty Nail se prostě vydařilo. 

Na začátku tohoto článku jsem psal cosi o hvězdách. Hvězdy jsou přece jak sedmikrásky nad Brnem. A proto si kontextuálně dovolím parafrázovat jedno úsloví, které všichni znáte, a sice v původní podobě jakožto Padá hvězda – Něco si přej:

Voní brněnská sedmikráska Rusty Nail – Něco si přej!

… nejlépe další dekádu.

Tady Dědek, fotečky Věrka.

P.S.: Velké poděkování Pepovi, Věrce, Romanovi a všem dalším, kteří se zasloužili o desetiletý krásný život nás mnoha v brněnském hudebním klubu Rusty Nail.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>