09.01. 2015 - BioMassa, Stejšn - Brno, Rusty Nail Club

RUSTY NAIL, OTVÍRÁK A PIVO

aneb

SAVANA PLNÁ BIOMASSY

Report / BioMassa, Stejšn / pátek 9. ledna 2015, od 20 h. / Brno, Rusty Nail Club (Veveří 57)

Taky to určitě znáte: ráno otevřete oči a jste zase na tom stejném světě jako včera. Nebo snad máte rádi jarní otvírání studánek? Možná obdobně jako jeden můj známý, který říká, že nemá nic proti studánkám, ale mělo by v nich téct pivo. Nebo raději otvíráte něco jiného? Třeba jako Jiří Sovák ve filmu Marečku, podejte mi pero!, když Ivě Janžurové ohledně svého odpoledního programu sděluje, že jde domů, kde si otevře okno a pivo.

Otvírali jsme i v pátek – pravidelný lednový „votvírák“ klubu Rusty Nail, čili otvírák nového klubového ročníku, se vydařil po všech stránkách: přišlo dost lidí, na place byla spousta fotografů, vytočila se hromada piv a zněla výborná rocková muzika.

Z velkých plání typu náměstí Svobody či velkých koncertních sálů, jako je ten v Brně-Komíně, jsme se tak přesunuli do malého, ale o to útulnějšího klubíku, který přináší těsné sepětí muzikantů a diváků. Jelikož pódium je malé, nejeden interpretimg_1114.jpg mnohdy sestoupí do prostoru před něj a organicky se vmísí mezi postávající i sedící posluchače. Smazává se tak rozdíl mezi účinkujícími a platícími, tedy krom zásadní odlišnosti té, že muzikanti hrají a zpívají, zatímco publikum „jenom“ tleská a děkuje. Důležité je však obojí, jedno bez druhého by bylo marné.

Navíc jde i o setkávání – přijdete do klubu a hned potkáváte spoustu známých: nalevo uvidíte krásnou Peťku, napravo škaredýho Savanu. Vzadu sedí „řízný bivoj“ Krejča, vepředu postává hodný „Dušín“ Svoboda. A tak dále a tak dále, zkrátka jedna osobnost vedle druhé, chybí jenom Karel Gott.

Jako první do nás pustilo své decibely brněnské rockové sdružení BIOMASSA. Vlastně to nebyla „madona decibella“, ale třeba Kávová madona, Koruny stromů, Plameňáci nebo zdařilá balada Do tmy padá déšť („a ty mě miluješ“), která mne velice zaujala už na koncertě v Brně-Komíně, ale tam jsem si ještě nezapamatoval její název, až dnes. Vskutku vydařený kousek!  

Jenomže vydařené jsou z produkce BioMassy kousky vlastně všechny. Základní hudební devizou tohoto tělesa je vysoká míra rockové pestrosti, jež zahrnuje celou řadu barev a odstínů vyrůstajících z poctivého bigbítového fundamentu, takže se kapela svému základu nikterak nezpronevěřuje, ale maximálním možným způsobem jej koloruje, tudíž se ani chvíli nenudíte. Zádumčivé balady se střídají se svižnými odpichovkami, skupina na tu pomyslnou rockovou špejli napichuje jednu chutnou ingredienci za druhou a výsledkem není nic jiného než mňamný špica špíz, po němž by se určitě oblízl i Kája.

Dalším vysokým trumfem BioMassy je výrazný zpěv frontmana Jiřího Kubowského. Jeho hlas léty dozrál do optimální polohy, je plný, silný, nepříliš vysoký, prostě se jedná o zralý bigbítový vokál, s nímž dokáže Kubowský naprosto zkušeně pracovat a perfektně jej využívat. Tenhle zpěvák dokáže zazpívat v podstatě cokoliv, od heavy metalu (zpívá též v Pulsu) přes různorodé rockové věci (BioMassa) až po country music (viz jeho působení v Nešvilském krůžku). A obdobně pestrá jako Kubowského vokální záběr je i samotná muzika BioMassy, avšak o této skutečnosti jsme již hovořili výše. Však již brzy bude možné si „biomassí“ písně poslechnout nejen naživo, ale rovněž z debutového CD, které kapela pokřtí (pokřtila) 21. února 2015 na Staré Pekárně.  

Zajímavým závěrečným zpestřením koncertního setu BioMassy byly dva covery, jeden od písničkářského rockera Luboše Pospíšila (balada Tak vznikla zem) a jeden od zmíněného Nešvilského krúžku (Doba ledová, dle stejnojmenného alba z roku 2007).

Set kapely nebyl příliš dlouhý, snad něco málo přes hodinku, poněvadž BioMassa zachovala korektní časový prostor i pro druhého vystupujícího, jímž byl brněnský hard rockový svižník STEJŠN. Jak tedy vyplývá již z obecné žánrové chrakteristiky, trošku nám to ztvrdlo, což ovšem občas není vůbec na škodu.  

V čele Stejšnu stojí šoumen a rockový bard Luděk Savana Urbánek, který už hudebně také něco zažil, jeho účinkování v thrash metalovém Saxu či Terminatoru je všeobecně známé, ale jeden čas hrál dokonce v kapele Rusty Nail, po níž je pojmenován celý klub, neboť jeho provozovatelem je zpěvák Rusty Nail Pepa Trumpeš. Bylo tudíž jasné, že musí dojít i na pódiové spojení Trumpeše s Urbánkem, což se během večera také stalo.  

Co se ovšem nestalo, že ani tentokrát z důvodu plnění mateřských povinností nedorazila zpěvačka Stejšnu Zdeňka Kotačková, roz. Šmídková, známá svým působením v souborech SRO nebo Ynnity. Její pěvecká účast sice byla zvažována, ale nakonec to bohužel nevyšlo - no tož sa, Zdeni, budeme těšit příště, vždyť život není jenom uřvaný mimino, žejo?!? :-)

Stejšn to stejně jako na posledním svoboďáckémimg_1128.jpg koncíku rozpálil šlágrem Brněnský labužník a já jsem labužnicky koukal na „voskový gyros“ u vchodu do klubu (viz naše fotogalerie). A hrála se samozřejmě i spousta dalších pecek, jako již tradiční reggae podoba asi největšího hitu kapely Prodavačka Večerníků, dále Září, Ráno, majestátní baladické More Nights, Are You Free? či v závěru zřejmě oblíbená píseň kytaristy BioMassy Michala Ševčíka Buď raději škaredá.

Pak už se na pódiu zjevil zpěvák Rusty Nail Pepa Trumpeš a společně s kapelou Stejšn a svým bývalým kytaristou Urbánkem si střihl pecku Rory Gallaghera Off The Handle, aby se ke konci koncertu na pódiu zjevil ještě jednou. Trumpešův vokál je opravdu úchvatný, ten silný chraplák vás vždycky prořízne až do morku kostí a možná ještě někam jinam.  

Další, závěrečné covery jako You Really Got Me (skvadra The Kinks) a All Right Now (Free) jenom zpečetily báječnou atmosféru, která se i díky dobrému zvuku v klubíku Rusty Nail vytvořila, a byla to atmoféra vskutku optimální, protože se nám ten večer dýchalo myslím velice dobře. Mám chuť dokonce říct „Do prdele, to byl ale kurevsky dobrej mejdan!“, jenomže to nemůžu, protože tenhle článek bude zřejmě číst i baskytarista obou kapel Dušan „Charlie“ Svoboda, a za tolik sprostých slov naráz bych mohl být následně hněván, což by se mně do hajzlu ale vůbec nelíbilo :-).      

Každej koncert Stejšnu je skutečně velký šou, a možná právě ono Urbánkovo šoumenství, smysl pro humor a nadhled, se kterým ke všemu přistupuje, mají za následek stále mladistvý vzhled tohoto hudebního „veterána“ – no řekněte sami, hádali byste mu půl století, jež v letošním roce oslaví? Já tedy rozhodně ne, spíše mi občas připomíná drzého výrostka ze střední. :-)

Koncertní kombinace rockové BioMassy a hard rockového Stejšnu je vražedně dobrá a životaschopná, strašlivě dobře se obě kapely v rámci jednoho večera doplňují, a proto jsem si v druhém titulku tohoto článku  dovolil onu slovní hříčku „SAVANA PLNÁ BIOMASSY“, jakožto symbol organického propojení hraní obou hudebních spolků.

Jo a abych nezapomněl, asi obnovím vydávání Brněnského Večerníku. Nejenom že byl na vystoupení přítomen jeho bývalý dvorní fotograf Franta Kressa, ale když může mít Savana svoje internetové Savablbiny, pardon Savanoviny, proč by Brno nemělo mít za se svůj tištěný Brněnský Večerník? Seženu nějakou hezkou štíhlou prodavačku (třeba sebe nebo Krejču, ha ha) a budem ho rozdávat na koncertech Stejšnu. Bude to fakt kurevsky královsky velký šou! Howgh.

Text + fotky Dědek.

P.S.: Ten poslední škrt dobrej, né, Dušane?!? :-)

www.biomassa.cz
www.stejsn.cz

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>