VÍCE NEŽ DEKÁDU TRVAJÍCÍ POUŤ NOVÉHO KERNU Z DOLNÍCH KOUNIC DO DOLNÍCH KOUNIC (2010/2011 – 2023)

VÍCE NEŽ DEKÁDU TRVAJÍCÍ POUŤ NOVÉHO KERNU Z DOLNÍCH KOUNIC DO DOLNÍCH KOUNIC (2010/2011 – 2023)

Ano, tam kde všechno novodobě koncertně začalo, také s koncem loňského roku (minimálně prozatím) skončilo – jihomoravská obec Dolní Kounice se totiž stala jakýmsi dvojnásobným milníkem dějin nové sestavy kapely Kern, která po sobě za toto údobí zanechala vzpomínky z desítek odehraných fesťáků i samostatných koncertů, demonahrávku dvou nových songů, jedno řadové CD, jedno bilanční CD, jeden rehearsal a jeden oficiální videoklip.   

Historie nového Kernu, tj. Kernu již bez stěžejního autorského tandemu Jaroslav Albert Kronek – Libor Machata se začala psát v roce 2010, kdy bubeník Karel „Karlos“ Vodička poté, co nepřemluvil Kronka k návratu, dává dohromady novou sestavu. Karel Vodička byl vždycky organizačním motorem kapely, což dokumentuje nejen jeho předchozí iniciace obnovy starého Kernu s úspěšným programem Remember Tour (2003 – 2008), ale i veškeré jeho dřívější fungování – viz pohled do začátku 90. let tímto výňatkem z našeho rozhovoru s Jardou Kronkem z roku 2021:

Jak ses díval na odchody letitých členů, tj. Slávka Karáska a Tonyho Vodičky? Bylo Ti to jedno?

Bohužel ano. Já se vůbec nestaral o organizační věci. Když něco zaskřípalo, v jinak dobře namazaným stroji, řešil to bleskově Karlos. Jak co řekl, tak to bylo. Já se vezl na vedlejší vlně. Změnám v souboru docházelo, personálie jsem respektoval a ustál. Vždyť kolem mne prosvištěl Dunovský, Goliš, Franta Šír, Jirka Obzina. Pak si to přihrčel živá střela Machata, důležitý byl Miloš Morávek, a to nejen svým pojetím kytary, ale tím, že nás vtáhl do profesionálního levelu; kde se vzal tu se vzal Horňák, po nehodě v Pacově vypadl Karlos a nastoupil ztepilý Víťa Franěk a za čas taky Kugler. A čas se rozlil jak Nil…

Celý rozhovor zde:

https://www.metal-line.cz/articles/cas-se-rozlil-jak-nil-rozhovor-s-jaroslavem-albertem-kronkem-2265

Ale zpět k nové sestavě po roce 2010 - jako předkrm či jakousi upoutávku skupina na svých tehdejších webových stránkách představila dnes už naprosto unikátní rehearsal video s novým zpěvákem Pavlem Vackem (ex-Metanoon) na skladbu Slávka Karáska a Jardy Kronka v Sobotu ne (jedná se o jednu z mála oficiálně dochovaných nahrávek s tímto novým zpěvákem a vůbec první ofiko nahrávku nové sestavy Kernu – přátelé, věřte nevěřte, píše se leden 2011 – mimochodem, na klucích je evidentně patrno, jaká z nich tehdy sršela chuť návratu):

V SOBOTU NE (REHEARSAL VIDEO):

Zajímavost: všimněte si „přežbleptu“ nováčka Pavla Vacka, kdy namísto verše „zašitej do pytle s nocí“ zpívá evidentně „zašitej do pytle z nití“…

Koncertní premiéra nové sestavy se třemi původními členy (kytary Tony Vodička a Slávek Perry Karásek, bicí samozřejmě Karlos + nováčci: basa Roman Kupčík a zpěv Pavel Vacek) se odehrála v sobotu 14. května 2011 v Dolních Kounicích a přišlo se na ni podívat cca 330 diváků, přičemž náš dobový report z akce si můžete přečíst zde:

https://www.metal-line.cz/articles/14-05-2011-stejsn-gate-crasher-kern-trajekt-dolni-kounice-kd-909

a na dobový videozáznam pro změnu zde (omluvte sníženou technickou kvalitu):

VŠEDNÍ ZNÁMOSTI + V SOBOTU NE (LIVE VIDEO):

(Jako soukromou perličku zmiňuji, že reportáž jsem sepisoval a přeškrtával na psacím stroji, poněvadž zrovna v tu nejméně vhodnou dobu se mi porouchal počítač… ten originál strojopisu ještě někde mám…)  Za zdůraznění určitě stojí, že v Dolních Kounicích zazněl unikátní cover Dluhy (originál je Accept: Do It z alba Iʼm A Rebel z roku 1980), který najdeme na CD Demo 1984-5 nebo na živáku Na Rosničce 1986.

Posléze se jich všechno dobře rozjíždí, o kapelu je zájem a každoročně odehraje řadu vystoupení. I přesto se však fanouškovská obec rozděluje na dva tábory: na fans, kteří kapelu dobře přijímají i v nové sestavě s novým zpěvákem, a na zbývající část, která hovoří o revivalu skupiny. Podstatné ale myslím je, že u mnoha z nich vítězí radost ze skutečnosti, že ty staré pecky lze po více než třech letech kernovské nečinnosti (poslední 2 koncerty s Kronkem se udály v lednu 2008 v brněnské hale Rondo při motokrosové akci) opět slyšet naživo.

V roce 2013 vzniká s Pavlem Vackem za mikrofonem demonahrávka dvou nových skladeb Kernu, a sice Moje prohry a Nemá o mě zájem (později na CD s novým textem jakožto BANG!), které však nejsou svým účelem veřejné. Z verze Nemá o mě zájem však zůstalo dochováno vzácné video z koncertu ve Zbýšově u Brna ze 7. července 2012:

NEMÁ O MĚ ZÁJEM + MOJE PROHRY + FERNETOVÝ OČI (LIVE VIDEO):

 V roce 2015 dochází i v rámci nové sestavy k první zásadní personální změně, a sice že Pavla Vacka nahrazuje zpěvák Michal Konečný, známý z formací Regon či Gong, který se poblíž Brna poprvé představuje na koncertě v Jiříkovicích konaném v neděli 5. července 2015 (státní svátky, proto v neděli).

A v roce 2016 dochází právě s novým zpěvákem Michalem Konečným k nevídané události, v niž už asi jen málokdo doufal: skupina po 15 letech (od vydání Síly zvyku 2001) vydává své nové řadové album s názvem Hrnu to k tobě, které je například v renomovaném magazínu Spark oceněno čtyřmi hvězdičkami ze šesti, což představuje na tento žánr v přepočtu poměrně vysoké hodnocení takřka 70 %.     

Deska přinesla krom Intra 7 nových skladeb a 2 starší předělávky (z LP „…od narození“ píseň Hlas a pecku z 80. let Nejlepší ženský, jež je zachycena např. na CD Demo 1984-5 či na živáku Na Rosničce 1986 – zde podotýkám perličku, že i leckterý renomovaný recenzent se domníval, že jde o nový song). Řada písní byla známa již z koncertních provedení, např. balada Moje prohry, která je unikátní tím, že nejen hudbu, ale i text (sic!) k ní složil kytarista Tony Vodička.

S vydanou plackou se ovšem pojí i další kuriozity: jak psáno již výše, např. Karáskova pecka BANG! se původně jmenovala Nemá o mě zájem, a takto byla prezentována i na koncertech, ale byla následně přetextována. A nezměrnou kuriozitou je i kompozice Tvá síť z pera Mirka Horňáka, která s touž hudbou, ale jiným textem vyšla pod názvem Svítání rovněž na CD skupiny Loretta Návrat (2017).

Jak to vzniklo? Bývalý zpěvák Pavel Vacek kdysi působil s Mirkem Horňákem ve speciálním projektu PAMIR (slovní hříčka PAvel – MIRek), a zřejmě v době této spolupráce mu byla předmětná hudební složka zpřístupněna, a on ji posléze přinesl do Kernu. Na CD Hrnu to k tobě je tudíž jako autor songu uveden Kern, třebaže původcem hudby je Mirek Horňák. Když se na to ve své době přišlo, že existuje oficiálně vydaná dvojí verze téže hudby, byla z toho v Brně docela slušná aféra, skupina Kern vydala na svých stránkách oficiální omluvné prohlášení a zavázala se, že tuto skladbu nebude nikdy naživo prezentovat - no jasně, z kotoučku samotného vymazat už nešla. A také si pamatuju, že když jsem si tehdy telefonoval se Slávkem Karáskem (to jsme měli ještě velmi dobré vztahy), tak mi prozradil, že když se tenhle „průšvih“ dozvěděl, tak zrovna řídil a prý se málem vyboural…

A aby toho všeho zajímavého nebylo pomálu, u písně Tvá síť zaujme z grafického hlediska na obalu i chybějící mezera mezi tečkou a následujícím slovem – „8.Tvá síť“, jako kdyby se ta skladba chtěla vymykat po všech stránkách.  

Na titulní zonku Hrnu to k tobě (včetně Intra) byl na koncertě v kulturáku v Babicích u Rosic natočen o Vánocích 2015 oficiální videoklip (zveřejněn 20. 2. 2016), který se stal jako bonus rovněž součástí desky:

HRNU TO K TOBĚ (OFFICIAL VIDEO):

(Jako svou osobní perličku podotýkám, že jsme ten den měli být na vystoupení Kronkova Albandu v sále hospody U Dvořáků v Brně-Komíně, ale jelikož jeho účast byla kvůli nemoci zrušena, operativně jsme se díky Shaumal a jejímu „aeroplánu“ přesunuli do Babic… inu, asi osud.)

Z výjimečných koncertních událostí určitě musím zmínit vystoupení společně s veličinou Europe ve skoro vyprodané brněnské DRFG Areně (hala Rondo) ve čtvrtek 18. května 2017, čímž si Kern zřejmě splnil svůj sen (a mnoho jeho fanoušků též). Ne nadarmo se častokrát říkávalo, že kapely typu Europe, Scorpions, Bonfire, Bon Jovi či Kern jsou tak trochu z podobného žánrového ranku…

Nezlomnou Karlosovu organizační energii přetavila kapela již roku 2018 v další kotouček, a sice v bilanční CD Quadraginta (latinsky „čtyřicítka“). Již samotný název, který vymyslel Slávek Karásek, dokumentuje jednu z největších kuriozit Kernu, a sice že se různí informace o roku jeho vzniku, a to i co se týče oficiálních kapelních zdrojů. Zatímco Quadraginta nese podtitul Výběr skladeb 1978 – 2018, tj. odkazuje na rok vzniku 1978, dřívější DVD titul Klipologie (2005) má naopak podtitulek 25 ro(c)ků 1980 – 2005, a odkazuje tedy na rok 1980. No a pak se má člověk vyznat v dějinách.

Co je důležité, CD Quadraginta z roku 2018 bylo natočeno v jiné sestavě než předchozí Hrnu to k tobě: v mezidobí totiž odešel jednak původní člen Tony Vodička, který byl nahrazen rebelským světoběžníkem Robi Křupkou (ex-Regon, ex-Dogma Art), a též odchodšího Romana Kupčíka nahradila – ano, pozor, prvním členem Kernu v celé jeho historii se skutečně stává žena! – baskytaristka, nádherné to děvče Iva Pospíšilová. V sestavě tak spolu z původních hráčů zůstávají jen Slávek Karásek a Karel Vodička, což se kapele – jak si ještě povíme - postupem času stane osudným.

CD přineslo 15 bilančních písní v perfektním zvukovém hávu, s částečně novým aranžmá – např. v Kdo z koho zaujme rytmická staccatová kytara, kterou v původní verzi nenalezneme, nebo na tomto místě zmiňme ploužák Fernetový oči, který je v závěru aranžérsky rozehrán do vskutku monumentálního orchestrálního aranžmá.

Z hlediska tracklistu určitě potěší zařazení těch nejstarších věcí, jako je Milion týdnů loučení, Zídka bláznů anebo Ráno má punc; v bookletu pak najdeme přiléhavý sympatický počin, a sice výčet všech muzikantů, kteří kdy kapelou prošli, a rovněž fotogalerii od roku 1978 až do 2018.

Zajímavostí určitě je, že na výběru měla být jako bonus též zbrusu „zlisu“ nová skladba Kernu, z pera Robiho Křupky, ale nakonec na ni bohužel nedošlo.    

Po Brně se povídá, že se tou dobou v kapele výrazně vystupňovalo napětí mezi Karlosem Vodičkou a Slávkem Karáskem. S koncem roku 2018 pak na tuzemské rockové scéně vybuchuje mediální bomba – dne 14. ledna 2019 náš web zveřejňuje rozhovor exkluzivně poskytnutý Karlosem Vodičkou o jeho odchodu z kapely. Posléze ještě ten den údajně Karlovi zvonil jeden telefonát za druhým, nikdo tomu nechtěl věřit, interview mělo během pár hodin zhruba sedm stovek kliknutí a druhý den už dvojnásobek. Rozhovoru předcházelo velice příjemné, byť smutné vánoční sezení v brněnské hospůdce Na tahu, kam Karlos velmi vstřícně přijel a odkud také pocházejí pořízené fotografie:    

https://www.metal-line.cz/articles/rozhovor-s-bubenikem-karlem-vodickou-1333

Karlose za bicími nahrazuje další brněnská hudební legenda – Slávek Fric z Titaniku a Krabatu, čímž personální vazby mezi Kernem a skupinou Titanic dále pokračují, neboť navazují na někdejší příchod kytaristy Mirka Horňáka. Spojení s Fricem mělo svou logiku i v tom, že tento vynikající textař složil pro kapelu pár textů na novou řadovku (titulka Hrnu to k tobě, Demolition Man a BANG!). Z původních členů zůstává v Kernu pouze její úplně zakládající element Slávek Karásek, a v kapele jsou tak najednou Slávkové hned dva, byť jeden Jaroslav a druhý Stanislav.

Krom již zmíněného vrcholu v podobě gigu s Europe je nutno z hlediska koncertních počinů new éry Kernu zmínit jeho opakované účastenství na akci Metalové Vánoce v brněnském KC Semilasso, z kteréhož festivalu se stal velmi příjemný tradiční počin, anebo mimořádnou úspěšnost opakovaných společných vystoupení s Turbem v brněnském Sono Centru, kdy při výročí ke 40 letům kapely bylo přítomno mým odhadem snad až 1 500 diváků! Pro tuto akci byla ze strany Kernu oprášena majestátní balada Zídka bláznů, při brněnském rozloučení s kapelou v říjnu 2023 pak znovuzrozeně zazněl šlágr Jsme lidé; měla se zjevit i pecka z desky Hrnu to k tobě jménem Hladíš mě do krve, ale z té nakonec sešlo.   

JSME LIDÉ (LIVE VIDEO SONO):

A pokud bych měl v rámci koncertní činnosti Kernu v nové sestavě zmínit nějaký unikát, pak určitě jednu lahůdku z vystoupení na tradičním fesťáku v Křižanovicích v roce 2014, kde s Kernem hrálo mj. těleso AD HOC TEAM, jež měl pod patronátem Tony Vodička, a zpěvačka Veronika (členové se titulovali pouze jménem bez příjmení) si s kapelou střihla cover Ironic od Alanis Morissette. 

A postupně se dostáváme k vlastnímu smyslu titulku tohoto článku, jelikož poslední rozloučení s kapelou proběhlo v pátek 29. prosince 2023 tam, kde éra nové sestavy začala, totiž v KD Dolní Kounice. Kruh se uzavírá.

Poprask vyvolala podoba plakátu se sloganem „poslední vystoupení skupiny“ (v původní verzi byla formulace „poslední živé vystoupení skupiny“, ale to je jen detail), což ostatně dokreslují komentáře v rámci článku na IDNES, na nějž odkaz naleznete na samotném konci tohoto našeho počinku. 

BILANCE 2010/2011 - 2023

Pokud bych to měl nějak shrnout, tak historii nové sestavy Kernu lze rozdělit v zásadě na 2 etapy: na roky, kdy byl organizačním lídrem Karel Vodička, a na léta, kdy po jeho odchodu byl hlavní postavou Slávek Karásek. Aby se jednalo o hodnocení nikoliv subjektivní, omezím se pouze na statistické údaje, z nichž jsou konkrétní výsledky naprosto patrné.  

 

New KERN za přítomnosti KARLA VODIČKY

Doba: 2010/2011 – 2018 (cca 8 let)

Demoskladby: 2 (2013)

CD: 2 (1 řadové: 2016, 1 bilanční: 2018)

Videoklipy: 2 (1 rehearsal – 2011, 1 official – 2016)

 

New KERN za přítomnosti SLÁVKA KARÁSKA bez Karla Vodičky

Doba:  2019 – 2023 (cca 5 let – vč. doby covidu)

Demoskladby: 0

CD: 0

Videoklipy: 0

Co však Slávek Karásek za dobu nové éry kapely stihl, bylo, že si nechal u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovat ochrannou známku KERN. Jak vidno z níže přiloženého screenu, přihláška byla jeho jménem podána již v roce 2016 a zapsána byla koncem roku 2018, tj. v době ukončení činnosti Karla Vodičky. Jedná se o tzv. ochrannou známku slovní, tj. pouhé slovo KERN, bez registrace konkrétního loga apod. Jako zajímavost nutno zmínit zapsaný seznam výrobků a služeb, který zahrnuje mj. „skládání hudby a textů pro hudební skupinu“, ale jde samozřejmě o obecnou nomenklaturu popisu možné činnosti…

ZÁVĚR

Abych se oprostil od spekulací rozličných, které do tohoto faktografického článku nepatří (nicméně již mne napadá další subjektivní úvaha, jíž se možná brzy dočkáte), omezím se na tento odkaz na IDNES, kde si můžete přečíst řadu informací včetně dalšího možného vývoje kapely po roce 2023:

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/kern-koncert-dolni-kounice-poradatel-oznameni.A231228_055252_brno-zpravy_coch?

 

Sestavil Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>