Report / Kat, Turbo, TSA ... ne, pardon: Tōrr + Root / sobota 26. září 2020, od 18.30 hodin (aby se skončilo v ministerských deset) / Brno, M13 Rock Hell, Benešova 22

Report / Kat, Turbo, TSA ... ne, pardon: Tōrr + Root / sobota 26. září 2020, od 18.30 hodin (aby se skončilo v ministerských deset) / Brno, M13 Rock Hell, Benešova 22

Hello, tady Hell! Tady Rock Hell! Tady M13 Rock Hell!

Aneb jestli chcete masakr, vůbec nemusíte jezdit do Běloruska – spolehlivě jsme jej zažili v M13 Rock Hell. Všude, kudy jsem chodil do práce, poctivě visely plakáty na téma Armageddon, Armageddon, a playlist máte kde jinde než v galerce.

Všechno začalo mezinárodně aneb jak je střední Evropa malá. Koukám na džisku kolegy vedle, a tam nášivka TSA. To mi teda fakt nedalo, a dali jsme se do řeči. Jak se ukázala, sympatická tříčlenná delegace přijela na tenhle koncert z Polska! A jak se ukázalo posléze (a jak jsem taky vyfotil), kolega měl na džisce nejenom TSA, ale taky KAT a Turbo. Tudíž pivopitelně rozuměno ono polské. Tož teda servus, Polska!

A když je tady ten koronavir, tak pojďme kýchat, pojďme dejchat, pojďme se rozdejchat - Ďáblův dech! Pro mne docela slušné překvapení v podobě této koncertní úvodní skladby z dema WITCHHAMMER 1987 (pomyslná šestka na LP Kladivo na čarodějnice). Uf, doteď to nemůžu rozdejchat.

Jako roj sršňů sršely smrtící riffy z jeviště do hlediště, v jevišti se drtily struny a v hledišti se drtily hříšné duše. Jseš satanovo dítě – co z tebe zbyde – olej a kal - Armageddon! - přesněji řečeno Kult ohně. Honza Bartoš (málem jsem kurwa napsal Ivan) líbal mikrofon, drtil tu basu (piv) a řval jako tur na tour. Kladiva do hlav, cirkulárka k tomu, Bože můj a Satane, co chcete víc?!? Á propos, s tím Kladivem trochu předbíhám, že. Čarodějnice, svlíkejte se do naha, nastává Armageddon.

Mistr Ota Hereš už vůbec neřeší otázku 80. let, tj. jestli může mít metalista na pódiu brejle nebo ne. Odpověď zní: Může! Protože dneska už nikdo pod stejdží neřeší, jestli Ota má nebo nemá brejle, důležitý je, že toho nemá plný brejle a že pořád hraje, že mu to hraje a že se v jeho případě v žádném případě nedá říct, že tady něco nehraje! Fuck fuck fuck! A když hovořím fuck fuck fuck, věřte, že se velmi plynule dostávám ke skutečnosti, že ani pan Sladký Ráďa nám nijak nezhořkl. Rány jak z děla, buchary jak ve fabrice, no prostě totální, totální Armageddon.

A teď pozor, vážení přátelé, nyní nastává doslova Fata Morgana. „Smlouvu s peklem / uzavíráš / v zajetí iluzí / umíráš“... Nedá se snad, vlastně snad dá spočítat, kolik světových interpretů tuhle písničku nahrálo: Fata Morgana, sám MR.DAN  Švarc, Tōrr, Amon... Tož jsem pozdvihl škopek a vzpomněl na všechny, kteří už tady nejsou, třeba na vesmírně půvabnou Lenku, tehdy tam v tom parku na Pekařský...která musela, proboha proč musela umřít tak mladá. Protože: smlouvu s peklem / uzavíráš... Jojo, to byl taky jeden Předčasnej pohřeb.

Majestát ze zlatého fondu Václava Kaplického, Otakarů Vávry a Hereše plus Aleše Brichty se jmenuje nijak jinak než Malleus Malleficarum, pardon – Kladivo na čarodějnice! Třebaže vyšel rovněž v unikátní anglické podobě (CD Tōrritorium, angl. text opět Pan Aleš Brichta), na koncertech je samozřejmě hrán v jazyce českém, což je logické, poněvadž v tomto jazyce se i mučilo. Nicméně to už trošku předvídám produkci skupiny Root typu „Jsem nevinen“, která se ovšem oficiálně jmenujeUpálení . Leč o těchto pekelných příhodách až o trochu později.

Jura Big Boss Valter, ikona jak Brno. I když, ikona – pravoslavnej von není, ani křesťan, třebaže jím kdysi byl. Dneska je to šéf satanský církve (slyšíte dobře, církev) v Česku a taky nejlepší zpěvák na světě, hned za Gottem teda.

Slyšet jeho nádherný monstrózní vokál je jak slyšet bouři v temných lesích, peřeje vlnící se s kamením, hromobití bušící do uší, soumrak mraků v podvečer,  erupci Etny nad ránem a prostě Všechno. „My Heart Is Torn“...

...“by Mystic Beauty“. Tak na tomhle jsme ujížděli počátkem 90. let, fantastická věc, masakrózní Makropulos, evidentní hák.Maestro Root!

Ano, mé srdce je rozerváno, roztrháno, dorváno onou mystickou krásou jménem Root. Jeden z největších pokladů, který v Brně máme, se jmenuje – ano. Tedy ne ANO, to už v Brně nemáme, ale ano jako že ano Root.

Ten Šéfův ansámbl, kluci udělaní z toho nejlepšího hudebního fitka, to prostě jede, jede do toho nejpekelnějšího pekla. Mimochodem, víte, jak se řekne fitko pro šikovné hudebníky? Ne FITNESS, ale HITDNES!

A dneska to byl fakt jeden hit za druhým, a navíc jsme se cosi naučili.

Při rytmické zonce 666 jsme si dali matematiku a naučili se počítat – ne do sta, ale dokonce do 666. Pamatujete ten černej ZERASovskej singl za 15? Stál o tři kachle víc než normální supraphonskej, ale stál za to. Byl brutálně černej venku i vevnitř, stejně jako BigBossovo líčení na obalu. Total metal, co všechny rozmetal! Aj recenze  ultrakritiků se rozplývaly snad až v nebesích, cha cha...... Ehm, všimněte si prosím, že ty moje tečky tady nejsou tři, aleže jich je 6.

Nebylo ani zdaleka dvanáct, když se rozehrál, rozehřměl a rozdováděl Hřbitov.

Tů du du du, hajtka virbl, budži jak prase. Mimochodem, víte, kdo je autorem slavného brněnského pojmu  „budži“? No přece nikdo jiný než právě Velký Šéf. Kdysi jsme s ním dělali rozhovor pro California Gold Pages, kluci to zmínili, a Big Boss byl potěšen, že se ten termín ujal. Tož tak - prostě budži. A proč budži? No protože ten základní hřbitovní rytmus přece tak zní. B – dž – B – dž... (tož tentokrát jsou ty tečky fakt enem tři.)

A tu nejčernější perlu, černou černou přečernou, jsem si nechal až úplně na závěr, třebaže se hrála o trochu dřív.

Obrovským překvapením pro mne byl totiž šlágr „Jsem nevinen“, aneb oficiálně Upálení, panč ten jsem naživo neslyšel asi víc než 666 let. Existuje na něj dokonce geniální videoklip z počátku 90. let, tehdy ještě Československé televize, jenomže ten je takřka nedostupný, na Youtube je z něj pouze fragment nastříhaný do jednoho dílu projektu Bigbít či co. Nicméně o to víc jsem si to v M13 užil, užil, užil.

A na úplně samotný závěr se myslím sluší rozsudek, nebo né?

„Obžalovaný Jiří Valter je vinen tím, že za pomoci temných sil a černé magie, scházel se za noci s veleknížetem Pekla zvaným Lucifer, a s jeho pomocí se snažil snížit význam  učení Církve Svaté. A proto se odsuzuje k trestu smrti Upálením!“

VINEN!

Text + foto Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>