Report: 22.2. 2019 - Alband - Říčany (u Brna)

Report: 22.2. 2019 - Alband - Říčany (u Brna)

ALBAND VSTOUPIL DO DALŠÍ SEZÓNY!

Report / skupina Alband / pátek 22. února 2019 / Říčany (u Brna)

V pátek 22.2.2019 odehrála svůj první letošní koncert skupina ALBAND, která se po zimním odpočinku vrací na pódia a do srdcí fanoušků píše další čárku na pomyslném lístku času.

Do posledního místa zaplněný sál sklepení Restaurace na návsi (U Pytlíka) dorazili čtyři stabilní členové dnes již kultovního akustického uskupení. Místní publikum uvedli do varu hned prvním válem s názvem Večírek u Bonhama a následujícími peckami Byly noci, Let Let, Na sál a dále historickou Knajpou u Indiána. Následně prezentované Trofeje (krásný videoklip dohledatelný na You Tube) a Paperback (také profesionálně obrazově zvěčněný kousek) dostaly všechny přítomné do správné atmosféry.

Celý večer byl prokládán dnes již neodmyslitelným „špičkováním“ Alberta s Liborem, který dle svého zvyku směřoval své komentáře na lidské biologické potřeby a případně na anatomické vybavení své i svých kolegů. Došlo i na astrofyziku, ale otázka proč zbylým dvěma máničkám nevlají vlasy, i když se řítí vesmírem rychlostí 108000 kilometrů v hodině, zodpovězena nebyla … :-). Bez tohoto verbálního zpestření si již většina fanoušků nedokáže akce představit, zvláště když Libor mistrně balancuje na hraně, za kterou se už dámy červenají :-).

Celému večeru udával rytmus mistr bubeník Víťa Franěk, u kterého pojímám podezření, že jeho inkognito sponzorem je společnost MERO (Mezinárodní ropovody, se kterým jsem byl profesně spjat někdy v roce 1998), neboť jeho buben (šlapák) mi svojí délkou a celkovým rozměrem připomíná koncové zařízení výše zmíněného produktovodu :-). Den poté 23.2. oslavil Víťa své narozeniny, ke kterým mu jménem redakce Metal-Line dodatečně gratulujeme!

V sestavě bohužel chyběl vynikající varhaník a klávesista Zbyněk Petržela, jehož klapky umocňují emoční vjemy zejména v písni Devět životů, ve které doháněl instrumentální deficit kytarový mág Mirek Horňák.

….Přitažlivost, Náruč jak sofa, Kde je oheň… a půlky… Zbude ze mne půl, je jedním z největších  hitů z posledního alba Reziduum, které vyšlo po dlouhé době v loňském roce.

Příval akustického nářezu byl neskutečný, ale následné Albertovy obavy o pevnost konstrukce klenutého sklepení nebyly naplněny, ani přes malé zazlobení Liborka, který pod vlivem počátečních tónů songu Absolutní sólo, nasadil potutelný úsměv, podpořený lehkým vyplazením jazyka, sledujíc (ne)pozornost kapelníka, otočil potenciometrem volume na svém bezpražcovém jumbu výrazně doprava, čímž zvýšil nízkofrekvenční vibrace ke své spokojenosti, ale ne natolik, aby způsobil destrukci historické budovy.

….. zapomenuty jsou zdravotní komplikace, které v loňském roce limitovaly jeden z nejlepších barytonů naší malé země… Jaroslav Albert Kronek je zpět v plné síle a případné jizvy na jeho hlasivkách vyladily jeho nepřekonatelný hlas, kterým v určitých pasážích dojímal přítomné dámy a některé chlapy k slzám...

Závěr mimořádného večera patřil všem! Prostorem zněl společný chorus To jsme My!... následovaný historickou hitovkou Svátek pátků….ani po té se nepodařilo odcházejícím muzikantům prorazit hradbu těl fanoušků! Po návratu na pódium bylo vzpomenuto na dobu, ve které srdce všech čtyř muzikantů patřilo Kernu… „Blízko nás“ bylo tečkou za prvním letošním koncertem Albandu, kterému přejeme do dalšího roku své existence spoustu hudebních zážitků a spokojených fanoušků!

Za sebe chci poděkovat Mirkovi Horňákovi, bez kterého bychom se do sálu nedostali! Dále Honzovi Vrchotovi (Mylions) za příjemnou společnost a Ivetě Neugebauerové za perfektní fotky!

Text: Michal Havlát – Metal-Line
Foto: Iveta Neugebauerová

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>