Recenze: KRABAT: 1984 /2020/

Recenze: KRABAT: 1984 /2020/

Tož chca nechca, tento poklad vyzvednut jest z doby kovové. Krabat, to je zejména tandem Řehoř a Jégr, dva kamarádi ze školy, kteří se měli rádi (teda jako kamarádi), ale ještě radši měli muziku. A stvořili tolik pecek, že ani švestkovej sad docela hrubě nestíhá.

Kterak se praví v publikaci Rockmapa (Ivana Šimčíková, ART PRESS SERVIS, 1992): „S bývalým spoluhráčem (naštěstí už ne bývalým – pozn. red.), spoluatorem kámošem Tomášem Jégrem jsme zakládali různý kapely asi od 13 let. Měly bombastický názvy, např. The Plaectrum, Super Toxic, Supersonic apod., ale byly to jen takový školní sklepní sestavy. Až v 18 letech jsem vyrazili doopravdy na pódia s kapelou KRABAT.“

Díky milované Milce mám doma na CD stažené kazety koncertů formace Detto , a jeden z nich je 1. 7. 1988 ve Šlapanicích, kde zazněla Černá ovce, Co bude dál?, Co ti zbylo aj balada Vrať se. Všechny tyto „blumy“ najdete na novém CD, a taky 12 dalších.

Zpočátku jsem se krapet (krapet, málem jsem napsal krabat) obával, jestli 16 zonek není moc. Není. Vlastně je – je to MOC. Ta krásná, hard rocková moc, jež Vás chytně do svých spárů a bude do Vás svým pařátem furt rejpat jak ten pták na obalu - to teda jaksi bez obalu.

Rozervaná přehrada hard rockové síly (Bože můj!) je geniálně snoubena s občasnými blues rockovými motivy, v nichž se Jégr vyznal už tehdy. Hladký, přímočarý zpěv Pavla Řehoře se krásně střídá právě s vypjatým přerockovým témbrem Páně Jégra, do toho přesně a nepřepjatě bouchá ikona brněnské metalové muziky Slávek Fric, a poslední do počtu rozhodně není basák Jirka Závora Navrátil. KRABAT, je tady KRABAT!

Cca 60 minutek prosviští ušiskama jako výbuch z Černobylu, je to jak „vteřina“ nádherného záření, syrového hard rocku ze studia Citron, kde v 90. letech natáčely skoro všechny hard & heavy kapely. Co písnička, to hit, považme a važme si: Co bude dál? Tak pojď a neváhej!, Páteční noc, A rukou mávnout, Černá ovce, Už nejsou, Na nic se neptáš, Síla chtivosti, Fialový gatě, Strýček Véna Peprný, No tak si běž, Kam jdou, Čas, Co ti zbylo, Naděje, Vrať se. - Kurnik šopa, dyť já jsem vyjmenoval všechny!!!

Ano, nemohu zdůraznit jednu konkrétní skladbu, protože tenhle kotouček je svěží právě jako celek. Výborný zvuk, který dává dopřát zážitkům, dvojkřídlý digipack (1984 a 2019), škoda že chybí texty. Nicméně i přes tuto absenci slyšíte Naději, totiž že „Výš vlajky vzlétnou“...

Vlajka Krabatu vlaje hodně vysoko.

Tady Dědek.

krabatrock.cz

facebook/krabatrockbrno/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>