NA ŠELEPCE ALBAND A ŽENA!

NA ŠELEPCE ALBAND A ŽENA!

Report z koncertu Albandu v parku na Šelepově ulici dne 23. 07. 2020

Na základě dohody s Dědkem píši pár vět, týkající se koncertu kapely Albandu s výborným frontmanem Jaroslavem Albertem Kronkem. Koncert se uskutečnll dne 23. července 2020
v parku na Šelepové ulici, u věhlasného klubu založeného Milošem Bernátkem. Tento koncert poctil i svou návštěvou legendární brněnský diskotékový mág Jindra Eliáš, který mnoho let
pouštěl světové kapely zrovna v klubu na Šelepové. Návštěvnost, atmosféra i zábava byla skvělá, spontánní, no zkrátka vynikající díky uměleckému kumštu kapely.

Tohoto koncertu se zúčastnili hlavně fandové této kapely, ale poslouchali jej i návštěvníci zahrádky u Šelepky. Jediný, kdo se koncertu nezúčastnil byl samotný Dědek, i když tuto kapelu velmi miluje a obdivuje. No jo, ten si hověl doma.

Úvodem něco o kapele Alband, je to volné sdružení muzikantů, kteří celý svůj život zasvětili bigbítu. Všichni prošli několika rockovými kapelami, ale hlavním pojítkem je působení v brněnském KERNU. Jarek Kronek při jednom z rozhovorů v roce 2018 v souvislosti s Albandem uvedl, že nevěděl v roce 2008 do čeho se řítí - spolu s odpadlíky, kteří vystoupili z armádního vrtulníku KERN do ultralightu ALBAND.

Po 27 letech došlo k odluce od hard & heavy k akustickému pojetí. Jarek napsal pár textů  a potom vše intenzivně tvořili s Machatou, Horňákem a Fraňkem. Jarek také sdělil, že seskupení Albandu se příbližilo více k lidem, což mu v Kernu chybělo. K desátému výročí existence kapely Albandu bylo vydáno CD Reziduum. Jako první album bylo
vydáno CD pod názvem Kalibrace smyslů. Kapela Alband zpívá v české jazyce, jak v jednom z rozhovorů uvedl Jaroslav Kronek, má rad český jazyk, literaturu, poezii, proto se naučil používat rodný jazyk v textech. Má rád autory, kteří píší a textují, jak jim pusa narostla. Toho si velmi cením, jsme v Česku, tak používejme náš rodný jazyk.

Čtvrteční koncert probíhal v domácké a pohodové atmosféře, Jarek s Liborem mezi písničkami špičkovali, vzpomínali na určitá období svých koncertů s Albandem a na skvělé zážitky.

Jarek zavzpomínal i na akci s Jindrou Eliášem v Českém rozhlasu 2, kde má Jindra každé úterý Noční vysílání. Mimo jiné Jarek hecoval Jindřicha, že by chtěl triko, které měl na sobě při koncertu, a které je unikátem, s nápisem První - FC Zbrojovka Brno - liga.

Koncert probíhal v tradičním složení muzikantů, a to:

Jaroslav Albert Kronek - sólový zpěv, akustická kytara
Libor Machata - basová kytara, zpěv
Víťa Franěk - bicí, zpěv
Mirek Horňák - akustická kytara, zpěv.

Kapela na tomto koncertu zazpívala písničky jak z alba Kalibrace smyslů, např. Byly noci, Svátek pátků, Kde je oheň, tak z alba Reziduum, např. Let let, Přitažlivost, mimo jiné zahráli Zabiju to prase a  Žena, které - jak mi sdělil Dědek - na albu nevyšly.

Koncert trval dvě hodiny, i když byl plánovaný do 21:30 hodin. Fanouškové si vytleskali a vyvolali přidání, kdy Alband na přání hlavně zazpíval Zbude ze mně půl, a na úplný závěr s velkým ohlasem zahráli "Jednou se vrátím".

Z koncertu se obecenstvo vracelo nadmírů spokojené, s mnoha kulturními zážitky. Nelituji, že jsem se konečně po dlouhé  době rozhoupala a na koncert Albandu jsem zašla.

Text + foto Věra.

Dědkova reakce: Tož to já jsem se rozhoupal akorát v posteli. Moc mne těší, že mě Věrka zmiňuje, protože o kom se mluví, ten žije. Velikým překvapením jsou pro mne skladby, jež nejsou zachyceny na žádném CD, totiž Zabiju to prase, ale zejména Žena, což je jedna z nejlepších písní tuzemskýho bigbítu, jaká kdy byla složena. Pamatuju si tu premiéru v Metru, i to JAK jsem v recenzi Alberta seřval, že není na desce. Inu, tuto brigádu vskutku velmi miluju a obdivuju, a Dě(d)kuju Věrce za její krásná slova. A taky děkuju Albandu za to, že je, poněvadž takových dobrých kapel je pomálu. Tady z postele pomalu Dědek.

 

Fotogalerie

Alband Šelepka

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>