(KON)SEKVENCE PEKELNĚ DOBRÉHO KLIPU: ROOT - UPÁLENÍ aneb PO ČERTECH SKVĚLÁ MUZIKA

(KON)SEKVENCE PEKELNĚ DOBRÉHO KLIPU: ROOT - UPÁLENÍ aneb PO ČERTECH SKVĚLÁ MUZIKA

Motto:

BOOOMBA! Chcete něco, na co se na YouTube čekalo X let? "Tisíc let" nedostupné a je to tady - celý dobový televizní klip skupiny ROOT Upálení. Sice hrozná a jen černobílá kvalita, ale je to tam!!! Á propos, to se teď po čarodějnících hodí, ne?

INTRO

Jak už víte z našeho facebookového profilu (viz Motto), od března letošního roku je na YouTube dostupný celý televizní klip brněnské black metalové smečky ROOT Upálení z roku 1990. Vaše ohlasy na tuto skutečnost jsou evidentně věru radostné, a z toho máme zase radost my, a tak mne v rámci vzniklého vzrušení napadlo kout železo, dokud je žhavé (vlastně Železo ne, ten už tam nebyl), a připravit tento malý retrospektivní článek s předmětným videoklipem související.

Majestátní skladba Upálení, na niž byl později natočen diskutovaný klip, se zjevuje na čtvrtém demosnímku kapely The Trial (Soud), tj. na prvním demu, kde Jiří Big Boss Valter už nesedí za bicími, ale působí jako sólový zpěvák, které bylo natočeno v říjnu a listopadu revolučního roku 1989.

NA RANVEJI MELODIE ROOT

Hudební měsíčník Melodie přináší v č. 12 z prosince 1989 v rámci rubriky „Na ranveji“ Korálův profil Rootu, do nějž se vloudil úsměvný šotek, jelikož zmíněný demáč byl překřtěn na „Sound“, tedy česky „zvuk“ – cit.: „Dnes má Root na svém kontě už tři demokazety (Pekelná žeň, Válka krys, Poslové z temnot) a přichystal další s názvem „Sound“, pojednávající o středověkých metodách inkvizice.“

Na 2CD Dema, kompilaci z roku 2002 (někdy uváděno 2003), vzpomínají v bookletu Big Boss a kytarista Petr Blackie (Blackosh) Hošek ve stati týkající se dema The Trial rovněž na kultovní videoklip: „Druhé kytary se ujal Mr. Death – Poly (Petr Poly Pálenský – pozn. aut.), kterého jsme si dočasně vypůjčili ze zakázané Insanie. Málokdo ví, že Mr. Death s námi natočil i první oficiální videoklip Root ke skladbě „Upálení“. Jsme rádi, že jej máme alespoň na této nahrávce.“ Ano, skutečně, to je ten v klipu nakrátko ostříhaný juhan, který mohl být slavný s Rootem, aby se stal slavný s žánrově odlišnou Insanií.

Na přelomu tuzemských 80. a 90. let začal satanismus vystrkovat růžky, v legendárním 2-stránkovém rozhovoru redaktora Romana Lipčíka s Vlastou Henychem pro Mladý svět tenhle principál zatím trochu tajemně hovoří ve smyslu tom, že zatímco Törr používá pouze satanistickou symboliku, v Brně existuje člověk, který se satanismu věnuje vážně. Ano, Henych nehovořil o nikom jiném než o Jurovi Valterovi z Root.

„OD SATANA K ELPÍČKU“

V listopadu 1990 vychází v historicky teprve 15. čísle nového porevolučního čtrnáctideníku Rock & Pop 3-stránkové interview Josefa Vlčka právě s Big Bossem, přesně v době mezi vydáním singlu 7 černých jezdců / 666 a debutového alba: „Od Satana k elpíčku: Po singlu budete mít LP. Pokud se nemýlím, není to jen shluk různých písniček, ale celý příběh. – Jenom první strana. Druhá je výběrem takových těch nejžádanějších věcí. Ale ta první je opravdu příběhem, který se mnohokrát konkrétně stal. Je o člověku, který se upsal ďáblu, poznal satanistické učení, byl za to obviněn, odsouzen a upálen.“

Upálen, a tedy i Upálení - v prosinci 1990 vychází u firmy Zeras debutové elpíčko Zjevení, jehož na tu dobu výborný sound (tentokrát je tohle slovíčko správně!) přináší i songy z dema Soud, kdy předposlední na straně „A“ je právě Upálení, jehož poznávacím znamením, které se samozřejmě přeneslo i do videoklipu, je Big Bossovo marné volání „Jsem nevinen, to vím“…

Jenomže to jsem vlastně trošku předběhl dobu (ale proč ne, když i Root předběhli dobu), jelikož pakliže mám hovořit o klipu, tak jeho natočení stihlo debutovou desku časově předejít, a o zvukových kvalitách následně vydaného vinylu si může nechat přeci jenom zdát. Ovšem i tak to byl parádní splněný sen totálního metalového undergroundu!

KDYŽ PARÁDA, TAK KLUBPARÁDA! aneb „MŇAM, TA BYLA!“

Psal jsem o Big Bossově marném volání „Jsem nevinen“… No, ono to volání vlastně zase tak marné nebylo, alespoň tedy po hudební stránce (ten nevinný chudák z příběhu dopadl podstatně hůř), poněvadž skladba – jak už naznačeno výše - se dočkala i podoby prvního oficiálního videoklipu skupiny. V podstatě je jedná o situaci, kdy oficiální videoklip z produkce Čs. televize jest natočen na demo verzi skladby (sic!), což ostatně vyplývá i z titulku, jímž je opatřen fragment klipu ve 40. díle cyklu Bigbít: Root „Upálení“, 1989, obrazový záznam 1990.

Root v pořadu Bigbít (Obsahuje i část klipu Upálení; stopáž 2:26)

Upřesňující informace jsou obsaženy též v profilu kapely k cyklu Bigbít: „K poslední předlistopadové změně došlo v dalším průběhu roku 1989, kdy Crosse vystřídal vedoucí již zaniklé skupiny Insania Petr „Poly“ Pálenský, u Root si říkající „Mr. Death“. Ten už se podílel na posledním předlistopadovém demu „The Trial“ (Soud), ze kterého pochází píseň Upálení, kterou na sklonku roku kapela natočila v Čs. televizi jako klip.“  

Video byl zviditelněno v rámci tehdejšího soutěžního pořadu Československé televize Klubparáda, který vyrostl z platformy populárního letitého konceptu TKM (Televizního klubu mladých). Jmenovaná soutěž, žánrově velmi rozprostřená (od popového mainstreamu Vašo Patejdla s Heidi Janků přes Psí vojáky až po black metal) sice neměla dlouhého trvání (přelom 1989/1990), avšak vyvrcholila mj. též vítězstvím právě skupiny Root a předáváním ceny na festivalu Děčínská kotva v roce 1990, fragment z nějž se po letech objevil v retrospektivním cyklu České televize PopStory, v rámci jeho II. šestidílné řady, v díle č. 2 nazvaném Festivaly a soutěže, kdy za brutálních zvuků ukázky z vítězného klipu zní po letech (rok výroby dokumentu 2018) následující komentář:   

„Klubparáda byl trošku kočkopes, který neměl dlouhého trvání. Jeho agónie proběhla před televizními kamerami rok poté na tom samém místě (tj. již zmíněná Děčinská kotva 1990 – pozn. aut.), a z dnešního hlediska je mimořádně bizarní.“

Dnešní televizní hvězda Marcela Augustová, známá zejména jako moderátorka hlavní zpravodajské relace ČT Události, tehdy statečně „čelila“ nalíčenému Valterovi s trikem Bathory (asi neměl čistý triko Root, tak si vzal „jenom“ Bathory – pozn. aut.), když mj. spontánně reagovala na BigBossův pověstný kmitající jazýček, jímž před TV kamerami bezostyšně orálně „defloroval“ předanou sošku: „Tak tohle je vítězná brněnská kapela Root, písnička se jmenovala Upálení. Pojďme tady doprostředka, protože teď se bude slavnostně předávat cena – zde je, já gratuluji, a hned se … mňam, ta byla!“  - viz odkaz:

PopStory – II. řada: 2/6 – Festivaly a soutěže  (přebírání ceny za klip Upálení v čase 48:30 – 49:00)

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11066934013-popstory/218542151320002-popstory-ii/

TV KLIP UPÁLENÍ

Videoklip Upálení nebyl na YouTube strašně dlouho dostupný, uživatelé tohoto kanálu se museli spokojit pouze s fragmentem obsaženým ve 40. dílu cyklu Bigbít – příslušná 2,5-minutová sekvence, označená na YT příznačně „Root v pořadu Bigbít (Obsahuje i část klipu Upálení)“ – viz výše, sem byla umístěna v roce 2010.   

Od března 2021 je tedy na YT dostupný klip celý (stopáž 3:56), i když v podprůměrné kvalitě a pouze v černobílé barvě, ale zaplaťpánbu za to (a teď jsem se „uřek!“ – no tak bigbítový pánbu). Koneckonců, sám provozovatel kanálu „lordulver“ se za tento převod z VHS  - pamětníci znají toto označení pro páskové videokazety -  omlouvá „Sorry for the shitty quality“…

I přes veškeré nedostatky, veliké poděkování za tento historický klenot – s dovolením bych si vypůjčil Páně Vlčkova slova ze shora zmíněného článku, která po více než 30 letech sedí i na aktuální sledování tohoto videa: „Dav padá do vytržení, z nějž ho neruší ani technické problémy. Kytary jak cirkulárky se zařezávají do mozků a ryk Valterem tak milovaných fans rve plíce.“ K tomu lebky, mříže, svíce, pavučiny, řetězy (asi z „Železářství u Roota“) – efekt dokonalý, na svět se dostal dle mého subjektivního soudu (tohle slovíčko je taky správně!) jeden z nejvíce strhujících tuzemských metalových klipů všech dob. 

Celý TV klip Upálení (stopáž 3:56, tech. verze ČB)

OUTRO   

Inu, chtělo by se slovní hříčkou říct, že tohle je po čertech dobrá muzika, pekelně dobrá muzika, parafrází Vojtěcha Steklače „pekelná (extra)třída“, anebo třeba: Upálení? – To je ale „pálená“ muzika! 

Možná jste teď v posledních dnech byli „u pálení“, rozuměno u pálení čarodějnic, ovšem „Upálení“ je ještě trošku větší chuťovka. A propos, ze zpráv vyplynulo, že prý letos v důsledku čarodějek vzniklo přesně 666 požárů, pardon, chybička se vloudí - přesně 91, a tolik let Big Bossovi ještě zdaleka není.  

A ještě mi na závěr tohoto článku dovolte přiznání (ejhle, jak příznačné), jak se mi podařilo tento klip na YT po necelých dvou měsících od jeho zveřejnění objevit, a věřte nebo nevěřte, je to čistá pravda: pásl jsem zde po něm už dlouho, opakovaně jsem to zkoušel hledat a říkal jsem si, u všech horoucích pekel, to přece není možný, takovej fajrunk a že by ho sem nikdo nedal? No a jedno víkendové ráno jsem to zkusil zadat znova, a co mi jako šestý odkaz od vrchu při rumplující hercně vylezlo, to už vidíte i Vy sami.

Vyjádřeno slovní hříčkou, holt jsem měl asi „trošku z pekla štěstí“.

Zdraví Dědek.  

 

Další související odkazy:

Profil skupiny Root (vč. informací o klipu Upálení)

http://www.ceskatelevize.cz/specialy/bigbit/kapely/1948-root/

Anotace 40. dílu TV cyklu Bigbít: Rockfesty a heavy metal

http://www.ceskatelevize.cz/specialy/bigbit/29935818340/

Celý 40. díl TV cyklu Bigbít: Rockfesty a heavy metal (Root v čase 45:21 - 47:40)

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>