Doplnění článku ROOT - Upálení

Doplnění článku ROOT - Upálení

8. 5. 2021 – doplnění původního článku z 5. 5. 2021:

Krátce po vypuštění tohoto článku jsem ve svých archivních haldách objevil ve vynikajícím bilančním pojednání o metalu v TV, nazvaném „Lebky a řetězy v přímém přenosu aneb Kterak se na tuzemské televizní obrazovce obráběl kov“, z pera Ladislava Olivy (rockmetalový magazín Pařát září/říjen 2010), stať týkající se právě zde diskutovaného videoklipu, která určitě stojí za dodatečné ocitování – nadpis zněl Posametová exploze:

„Že díky politicky uvolněným stavidlům metal šířeji pronikne na televizní obrazovku, bylo definitivně zřejmé počátkem roku 1990, kdy se z ní ozval zoufalý výkřik „Jsem nevinen!“ a zjevil se nikdo menší než Big Boss, rozmlouvající s lebkou, chrastící řetězy a kromě množství pavučin obklopený dalšími kumpány, tehdy včetně Polyho. Toto všechno se dělo v hlavním vysílacím čase, tedy po osmé večerní hodině!!! Mohl za to Televizní klub mladých, respektive k němu přidružená Klubparáda TKM, kterou ROOT s klipem „Upálení“ samozřejmě vyhrál. Když později Jiří Valter přebíral cenu a zatřepal při tom jazykem, moderátorku kupodivu nijak nevylekal a kapela mohla zahrát „Hřbitov“ – konec cit.

Do závěrečného bonusu v podobě výčtu „Chronologického TOP 12 televizně – metalových pořadů či momentů“ pak autor zařadil, vedle např. Törru a dalších úspěšných metalových klipů v pořadu Triangelʼ (1989), slovenských pořadů Tim Sikes Video Show (1990) a Janaray Hard Show (1992) či Jandových TV Rockmap (1991 – 1993) a Czech Rock Blocků (1994 – 1995), právě i „ROOT vítězný v pořadu Klubparáda TKM (1990)“. 

Ano, pokud mohu přidat svoji osobní, ještě dětskou „zkušenost“ (bylo mi 14 let) a pokud se pamatuju správně, Klubparáda běžela na druhém programu tehdejší ještě Československé televize v pátek od 20 hodin. Musím se však přiznat, že nějakým záhadným způsobem jsem tehdy premiéru klipu Upálení v tomto pořadu prošvihl, a uzřel jsem až informaci o jeho vítězném postupu v díle následujícím, kde však byla puštěna tuším už jenom jeho část - prostě ta „fragmentace“ tohoto videoklipu mne provází snad celý život… Dodnes ve mně zůstal jednak onen silný pocit frustrace, jak mi mohla takováhle premiéra utéct, tak současně opojný pocit němého úžasu z toho, že natolik brutální a po vizuální stránce dokonale propracované video s množstvím již zmiňovaných „zvrácených“ rekvizit mám možnost sledovat v oficiálním televizním vysílání!

Z Klubparády mi po těch mnoha a mnoha letech setrvaly v paměti v podstatě pouze 2 klipy, krom prvořadého Rootu ještě video Psích Vojáků na skladbu Marylin Monroe, zbytek nějak časem vyšuměl.  I tak se ovšem jedná o nezapomenutelné vzpomínky na tento soutěžní pořad, který se nesmazatelným způsobem zapsal do dějin tuzemského televizního metalu. Jó, to byly časy… Děkujeme a nikdy nezapomeneme!

Á propos, dokážete si něco takového představit dnes? Že byste ve třetím tisíciletí v osm večer pustili veřejnoprávní dvojku a místo kupříkladu Zázračné planety tam „zmalovaný“ satanista řval, že bude jeho svíce hořet navěky? – Hmm, to by byla krapet jiná planeta: asi planeta „Utopia“…        

Zdraví Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>