ZA NOVOU DESKU DĚKUJME FANYNCE   aneb UPROSTŘED TUBLY

ZA NOVOU DESKU DĚKUJME FANYNCE aneb UPROSTŘED TUBLY

Nové řadové CD / skupina Tublatanka / Uprostred chaosu / Tublatanka plus s.r.o. / cca 67 minut / datum vydání: 24. 2. 2023

Skoro 13 let jsme čekali na novou řadovou desku jedné z největších ikon tuzemské hard music. A je to tady, a je to hodně dobré (bez ohledu na žánr). 

Přiznám se, že zatímco Patriota (2005) jsem si totálně zamiloval (a považuji jej za třetí nejlepší album  skupiny v její historii), ze Sveta v ohrození (2010) jsem byl poněkud rozpačitý. A tak jsem se docela „bál“, s čím Tubla po letech do vesmíru přijde.

Nahrávka má takřka 70 minut (viz výše), takže je to vlastně skoro dvojalbum. Ano, z hlediska žánru mohou nastat výtky, že to celkově není hard rock, ale poprock. To je sice pravda, leč pouze místy, rozuměno v některých písních. Ona je taky otázka, zdali byla paní Ďurindová někdy na Napalm Death :-). Ehm, dočkáme se tak jak hard rockových vypalovaček, tak metalových ploužáků, anebo solidních poprocků (Účet za lásku).

Jistě, mohlo by se to jmenovat Uprostřed džungle, kdy význam by zůstal stejný, ale odkaz na zrod názvu kapely by byl zřejmější. Nicméně i v džungli je už teď chaos (klasik praví doslova „choas“), takže nehrajme si se slovíčky, když na nás útočí šelma!

Jelikož XXL fans samozřejmě poznalo riff v úvodní Ďurindovo-Sarvašově pecce Na životech všetkých záleží, je zřejmé, že to při tvorbe „poznal“ i sám Maťo a je to úmysel, stvoriť Démona pomsty 2. Tak je teda tady a burácí a řve a je to dobře. Otvíračka jako prase a vzpomínka jak sviňa. 

Kde je vlastně největší síla týhle placky? Asi v tom, že Maťo nezapomněl na stupnice, který se kdysi dávno učil, a udělal z nich sílu bez ohledu na konkrétní šuplík. A hlavně že on ani jeho žena, dlouholetá fanynka (odtud titulek) nezapomněli výborné hudební nápady, jež se ovšem dají popsat velmi těžko – chce si to holt poslechnout. Hodně taky dělají velmi emocionální aranže (působivé trefy bicích, klapky kláves atd.) Naprosto aranžérsky dokonalá je pak závěrečná Ruleta dvoch tiel, kde se snoubí vybrnkávačky, kila i prezence klasiky.   

Skoro každá písnička působí jako hit (Na životech všetkých záleží, Čo s tým urobíš, Súboj víťazov, a dál si vyber ze všech, včetně toho, že dvakrát nevstoupíš do jedné Rieky, Rieky života). Fantasy hudební nápady jsou neskromné, bobtnají a vybuchují jako Mendelovy hrachy a ten kotouček prostě nenudí a baví a baví. Nádherným majestátem je Lemmyovka Prímerie s časom (Šlabikár X – fakt deset? – Tý vogo, to je let).

Texty jsou jasné, proč by taky album vycházelo přesně v den ročního výročí války na Ukrajině. Jako červená, a bohužel v této době přímo krvavá nit se jimi táhne téma války, svobody, smutku… 

Jemný 12-stránkový booklet zní nejenom všemi texty, ale též všemi tvářemi nejen technické podpory Tubly, a výborně splývá s digipackem celého vydání.

Nevím, jestli Tublat jedl někdy kiwi, ale když z tohoto CD sloupnete tu srstnatou kůži (rozuměno igelit) a pak se zakousnete, vystříkne do Vás šťáva jako prase.

Tady Dědek.

tublatanka.sk

facebook.com/tublatanka.sk

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>