Vzpomínky na deviace aneb když přijíždí smrt

Vzpomínky na deviace aneb když přijíždí smrt

Report / Mladá Krev: Over Memories, Deviance, Death on Arrival / čtvrtek 18. 10. 2018 / Brno, Unleaded Coffee

Tahleta brutální brněnská schůze se pyšnila titulem „Mladá krev“, pročež tak úplně přesně nevím, jak jsem do toho zapadal já, Dědek... nicméně snad nejsem ještě až natolik stará krev, abych se nemohl mladě alespoň cítit. Mladá krev a mladý řev, pojďme dovnitř!

Ehm ehm, nevzpomínám si, že bych ve čtvrtek platil; což ovšem není způsobeno tím, že bych si nevzpomínal, alébrž skutečností radostnou onou, že vstup byl tentokrát zdarma, aneb ne nadarmo jde člověk zadarmo – zkrátka cosi jako tradiční socialistická akce Z. Možná i tento faktor se podepsal na překvapivě slušné návštěvě, klub byl totiž velice solidně zaplněn.

První vystupující brigáda se jmenovala OVER MEMORIES. Je z Brna a dle svých vlastních slov hraje hard rock-grunge. Holt takový crossover s takřka punkovým zpěvěm á la Sex Pistols, kterýžto projev kytarový mohl někomu připomínat Nirvanu a někomu pro změnu Over Memories. No, svoji vlastní sexuální pistoli naštěstí žádný z účinkujících nevytáhl, což je jistě dobře, poněvadž bylo před desátou hodinou a mohlo by se jednat i o trestný čin výtržnictví.

Kucí mají za sebou (a stále ještě ke koupi s sebou) čerstvé syrové masíčko v podobě EP New Age, z Léta Páně – to byste neuhodli – 2018 (autory označováno skromně jako demo, ale jedná se o regulérní desku). Do playlistu, který jsem pro Vás, a hlavně pro svoji paměť nepaměť raději vyfotil, jsou vepsaný zonky z jmenovaného kotoučku (příznačný brouk potemník Funeral of Light, nebo šlágrovka Formal Execution) i mimo něj (Can’t Find A Way), a že jich znělo habaděj. No nekupte ípí za 60 kaček. Vlastně kupte to.

Koupil jsem a nelituju, tohle EP New Age má v sobě zvláštní drajv, zvláštní atmoféru, třebaže kompoziční postupy nejsou nijak komplikované, půvabné jsou však aranže, a při některých věcech Vám dokonce vesele skotačej’ přízemní mrazíky po zádech.

A jelikož EP nemá booklet, pouze úsporný dvoustránkový obal, můžete si z naší fotogalerie doplnit aspoň jeden text: You Are Evil. Tudíž vidíte, že my tady na webu vůbec nejsme zlí...

Prostřední vystupující družstvo je uhněteno z poněkud jiného těsta, a uhněteno jest natolik čerstvě, že jej zatím můžete nalézt pouze na Facebooku - viz odkaz na konci článku. Úplně čerstvá thrash metalová (nebo chcete-li, heavy-thrash) deviace, pardon, DEVIANCE, nám ve čtvrtek předvedla nářez a nátřesk vskutku deviantního kalibru, a jelikož jejich řež byla poměrně barevného charakteru, můžete si vybrat, která konkrétní deviace Vám k této hudební produkci nejvíce sedí, ha ha. Aneb jak praví deviant, deviací není nikdy dost.

Pravda, vzduchem lítaly nejen svižné akordy – čti vtipný komentář samotné kapely na FB: „Včera v Coffeečku lítaly vzduchem nejen hlavy, ale semtam proletěl i činel či úlomek pickguardu a struny praskaly jedna báseň. No prostě "When it rains, it pours". A tak jsme dohrávali v nástrojově oslabené sestavě (viz foto), ale Hugo ukazuje, že dobré (viz foto), takže dobré a smíšený pocity (viz foto) nakonec odehnal fakt, že to bylo vlastně SAKRA EPICKÝ! Díky a see ya next time!“

Ano, v naší fotogalerii to tak úplně přesně nevidíte, ale zpěvákova kytara zkrátka časem odešla, a tak ještě že mají kluci dvě. Co by v takovém případě dělali Death on Arrival, to tedy opravdu netuším, ha ha. Divočina se vším všudy. A Brno, jak se zdá, má celé haly plné šikovných nosnic, pročež nezbývá než se těšit na debutovou, pořádně úchylnou a uchu náchylnou nahrávku...

Již jsem v pauze mezi kapelami prakticky usínal, když najednou se mi začal zdát libý sen – libý sen o jednom králi... Řeznictví, uzenářství DEATH ON ARRIVAL and KING! Z pomyslný betle jsem vylít’ jak splašená mrcha a přiskočil pod stejdž, kde právě propukalo inferno: jeviště komplet v červenočerným hávu, rudá se do hlav lila jako krev u Stalingradu a kardinálské róby bledly závistí z těch barev sytosti.

Óóó, tomuhle říkám poctivá dávka živin, nutričně vskutku hodnotná! Nekompromisní nástěnná plachta Death is coming, symbolizující stejnojmenné debutové EP skupiny, sršela svůj hněv do všech přítomných (mimochodem, jak můžete zřít v naší fotogalerii, visela tam po dobu všech vystupujících smeček) a mohutně řvala: Blíží se konec, blíží se konec, smrt přichází... Naštěstí hudební produkce DOA je spíš o životě, a navíc jsme byli teprve na začátku, že.

Blanenské trio po vydání úspěšně šířeného, již zmíněného EP Death is coming připravuje plnohodnotné full-lenght album, a tak jsme pivopitelně ve čtvrtek mohli slyšet i skladby mimo ípíčkový rámec, např. Post Mortem anebo Jekyll & Hyde; naopak z oněch prověřených hitů určitě potěšila kupříkladu nesmrtelná Endless Agony.

Titěrný basák Martin Szabó už to nevydržel a rozhodl se stát ještě titernějším, když ze sebe svlékl „kůži“ Pantery a jal se oblažovat přítomné fanynky nejen svou famózní hrou, ale též ještě famóznější hrudí. To frontman Zbyněk Zemánek zůstal věren látkovému logu DOA, asi si říkal, že jedny prsa stačej’. A bubeník Michal Kupka? Ten jako vždy tasil své dvě tradiční kozy, totiž dva přechody lehce se pohupující nad šlapákem a virblem.

Dobrá návštěva, dobrý zvuk, dobrá hudba, dobrý svět. Mladá krev. A právě když se řekne mladá krev, vybaví se mi text, na němž jsem vyrostl a na nějž nedám dopustit:

Mladá krev z horkých cév / vaším proč se bude ptát / Má být svět jen pro vás med / a kde jsme my, kde je náš hlad / Jako vy jste chtěli svý / váš dixieland a rock’n’roll / i náš cíl je vlastní styl / chcem za ním stát a necouvnout... Thraaaaaaash...the tra-a-a-sh!“

Nicméně spravedlivě musím podotknout, že když tahle kulturní i kultovní skladba Arakainu v roce 1990 vyšla, čtvrteční mladá krev ještě nebyla na světě, ha ha.

Text + foto Dědek.

 

OVER MEMORIES: http://bandzone.cz/overmemories

DEVIANCE: https://www.facebook.com/deviancemusic

DEATH ON ARRIVAL: http://www.deathonarrival.cz/

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>